Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Όχι» από επιχειρήσεις σε ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Το 51% λέει όχι σε ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ

 Με την παραμονή του σε θετικό έδαφος, αρκετά μακριά πλέον από τις σταθερά αρνητικές τιμές, που καταγράφονταν από το 2009 μέχρι και το 2017, δείχνει να "φλερτάρει" κατά το τελευταίο έτος ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία στον νομό Θεσσαλονίκης, τάση η οποία επιβεβαιώθηκε και τον φετινό Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας "Βαρόμετρο ΕΒΕΘ". Βάσει της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε στο δεύτερο μισό του Μαρτίου από την εταιρεία "Palmos Analysis", για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε δείγμα 1500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών), έντονη αισιοδοξία καταγράφεται για το μέλλον, σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, η οποία (αισιοδοξία) διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των μετρήσεων του "Βαρομέτρου" προ δεκαετίας.

Με βάση την ίδια έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πολυσυνέδριο "Money Show", στη Θεσσαλονίκη, "απόλυτα σταθεροποιημένο", σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση (Σεπτέμβριος 2018) εμφανίζεται το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού, σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για το λιανεμπόριο, ενώ αισθητή είναι η μείωση της απαισιοδοξίας στον κλάδο των κατασκευών.

Η έρευνα για το "Βαρόμετρο ΕΒΕΘ", που πραγματοποιείται δις ετησίως, στο δεύτερο μισό κάθε Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, διεξάγεται με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων, με τη χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βιομηχανία: Μικτές τάσεις, παρά τη βελτίωση

Αναλυτικότερα, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας βρίσκεται στις +2 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης (έναντι -2 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζει βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο σε τοπικό επίπεδο (+2 από -3), σχεδόν σταθερότητα σε εθνικό (-2 από 0) και μικρή επιδείνωση σε ευρωπαϊκό (-2 από +4). Παρότι ο δείκτης στον νομό Θεσσαλονίκης φαίνεται να τείνει να εγκατασταθεί σε θετικό έδαφος, όπως προαναφέρθηκε, ωστόσο οι τάσεις που καταγράφονται είναι μικτές. Πιο αναλυτικά, με βάση τις απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, υπάρχει μείωση της παραγωγής (-5 από +4) κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος. Οι εκτιμήσεις όμως για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με τον νομό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται πάλι σε σαφώς θετικό έδαφος και με ανοδικές τάσεις από τον Σεπτέμβριο 2018 (+35 από +24). Παράλληλα, αναμένεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζεται ελαφρά θετική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα, ελαφρώς, ωστόσο, χειρότερη σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο.

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών: αισθητή επιδείνωση το προηγούμενο διάστημα, ισχυρές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο

Απόλυτα σταθεροποιημένο εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (Σεπτέμβριος 2018) και μάλιστα σε ουδέτερο έδαφος. Έτσι, ο σχετικός Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τον τομέα των Υπηρεσιών βρίσκεται στις -03 μονάδες, έναντι +11 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +8 μονάδων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο το κλίμα εμφανίζεται σταθερό τόσο σε τοπικό (-03 έναντι -02), όσο και σε εθνικό επίπεδο (+11 έναντι +10) και με μικρή επιδείνωση σε Ευρωπαϊκό (+8 έναντι +13). Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν: αισθητή επιδείνωση ως προς την εξέλιξη της επιχειρηματικής τους κατάστασης, καθώς και σε σχέση με τη ζήτηση κατά το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2018, ισχυρά θετικές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο και σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Παρατηρούνται περαιτέρω σταθεροποιητικές τάσεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο, ενώ συνεχίζεται η τάση ανάκαμψης των τιμών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και παρατηρείται ανελλιπώς σε κάθε έρευνα του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ από τότε.

Επιχειρήσεις λιανεμπορίου: Για πρώτη φορά σε οριακά θετικό έδαφος η πρόβλεψη για την απασχόληση, από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του Βαρόμετρου

Σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο στον νομό Θεσσαλονίκης, απόλυτα σταθερός σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2018. Ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης ωστόσο εμφανίζει επιδείνωση, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης παραμένει σχεδόν σταθερός. Έτσι, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη βρίσκεται στις -10 μονάδες (-10 μονάδες και τον Σεπτέμβριο 2018) στον νομό Θεσσαλονίκης, έναντι +7 μονάδων (από +21 μονάδες) σε εθνικό και +2 μονάδων (από +4) σε ευρωπαϊκό. Ειδικότερα, οι απόψεις των εμπορικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής: σταθερά αρνητική αξιολόγηση (-38 από -36) καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά το προηγούμενο εξάμηνο, σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, ενώ βελτίωση παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεών τους επόμενους έξι μήνες. Παράλληλα, εμφανίζονται αισθητή βελτίωση των εκτιμήσεων για την εξέλιξη των παραγγελιών το επόμενο εξάμηνο (-6 από -21 τον Σεπτέμβριο 2018). Οι επιχειρηματίες του κλάδου προβλέπουν σταθεροποίηση της απασχόλησης στον κλάδο τους (με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ σε οριακά θετικό έδαφος), ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξει ελαφρά μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατασκευαστικές επιχειρήσεις: Αισθητή μείωση απαισιοδοξίας

Αισθητή μείωση της απαισιοδοξίας καταγράφεται, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2018 στον κλάδο των κατασκευών, καθώς ο σχετικός Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον νομό Θεσσαλονίκης ενισχύεται σημαντικά, παραμένοντας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από τον αντίστοιχο εθνικό. Αναλυτικά, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη βρίσκεται στις -26 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης, -48 μονάδες σε εθνικό επίπεδο και +4 μονάδες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σταθερότητα εμφανίζει η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο εξάμηνο, που παραμένει στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018. Εμφανίζεται επίσης τάση σταθεροποίησης των τιμών και της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο για το επόμενο εξάμηνο. Ειδικότερα, οι απόψεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του Νομού συνοψίζονται στα εξής: καταγράφεται σταθεροποίηση του δείκτη εξέλιξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο εξάμηνο (-11 από -9) κι εμφανίζεται τάση σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων και τη απασχόλησης στον κλάδο.

Οι απόψεις των επιχειρήσεων για παρεμπόριο, λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές και δημοτικά τέλη

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κλήθηκαν να αξιολογήσουν ως προς την σημαντικότητά του το φαινόμενο του παρεμπορίου και στη μεγάλη πλειονότητά τους (72%) θεωρούν ότι το παρεμπόριο είναι "πολύ σημαντικό" (50%) ή "αρκετά σημαντικό" (22%) πρόβλημα για την επιχείρησή τους. Αρνητικές εμφανίζονται οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου του νομού ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων της πόλης κάποιες Κυριακές του έτους: το 51% δηλώνει ότι έτσι επιβαρύνεται η επιχείρηση, ενώ μόνο το 16% πιστεύει ότι το μέτρο βοηθάει (το 30% τηρεί ουδέτερη στάση). Έντονα αρνητική είναι η αξιολόγηση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, υπηρεσιών και κατασκευαστικών εργασιών για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους οικείους δήμους. Σε όλους σχεδόν τους τομείς οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν "καθόλου" ή "λίγο ικανοποιημένοι". Σε αντίστοιχες ερωτήσεις που τέθηκαν στις επιχειρήσεις μεταποίησης (έρευνα βιομηχανίας), εμφανίζεται επίσης χαμηλή ικανοποίηση ως προς την ανταποδοτικότητα δημοτικών τελών, τον ηλεκτροφωτισμό οδών και πεζοδρομίων, την καθαριότητα οδών και περιβάλλοντος/αποκομιδή απορριμμάτων. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μεταποίησης σε ποσοστό 70% θεωρούν λανθασμένο και άδικο τον σημερινό τρόπο υπολογισμού και χρέωσης των δημοτικών τελών. Παράλληλα, οκτώ στις 10 επιχειρήσεις μεταποίησης δηλώνουν υπέρ της καθιέρωσης συστήματος υπολογισμού των Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις με βάση το βάρος ή όγκο των απορριμμάτων που παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες των δήμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ