Skip to main content
Menu

Θεσσαλονίκη: Οι 4 «πληγές» της πόλης που βλέπουν και οι τουρίστες

Πώς αξιολογούν την εμπειρία τους από την πόλη οι τουρίστες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Οριακή αύξηση καταγράφεται στην ικανοποίηση των επισκεπτών από τη συνολική εμπειρία επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε σήμερα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών (95%) δηλώνουν μάλιστα επιθυμία να επισκεφθούν και πάλι στην πόλη, ενώ ίδιο ποσοστό καταγράφει και η πρόθεση τους να προτείνουν την πόλη μας σε άλλους.

Ωστόσο, η έρευνα ικανοποίησης τουριστών και απόδοσης των ξενοδοχείων την οποία πραγματοποιεί η ΕΞΘ με τη συμβολή της εταιρείας GBR Consulting, καταγράφει μείωση της ικανοποίησης των τουριστών από την καθαριότητα της πόλης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από τις δημόσιες συγκοινωνίες, την ασφάλεια στην πόλη και την έλλειψη πεζοδρομίων και πλατειών. Αντιθέτως, η διασκέδαση/αναψυχή, ο πολιτισμός και η συμπεριφορά των κατοίκων αξιολογούνται πολύ υψηλά.

Ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος έκρουσε «καμπανάκι» στο θέμα της ασφάλειας,  επισημαίνοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο σχετικός δείκτης πέφτει στη Θεσσαλονίκη. «Κινδυνεύουμε σοβαρά αν συνεχιστεί η πτώση να ανακοπεί το ρεύμα των τουριστών», όπως τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάτι για το θέμα της μικροεγκληματικότητας η οποία αφορά περιορισμένο κομμάτι του κέντρου, το οποίο ωστόσο αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι για την ασφάλεια δεν ευθύνεται ο δήμος. "Όταν έρχεται κάποιος επίσημος η πόλη πλημμυρίζει από αστυνομικούς, ενώ όλο το υπόλοιπο διάστημα δεν βλέπεις αστυνομία στον δρόμο", υποστήριξε ο δήμαρχος. Για τα υπόλοιπα πάντως, καθαριότητα, πράσινο, πεζοδρόμια κ.λ.π. παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες του δήμου. Τόνισε το οικονομικό πρόβλημα των δήμων και εξέφρασε την ελπίδα ο επόμενος δήμαρχος να τα καταφέρει καλύτερα. Για τα πεζοδρόμια πάντως αναφέρθηκε και στην ευθύνη των ιδιοκτητών, ενώ για το πράσινο είπε ότι τόσο το πάρκο που σχεδιάζεται στη ΔΕΘ όσο και το Μητροπολιτικό Πάρκο στα δυτικά με το χώρο πρασίνου που πρόκειται να γίνει στο μουσείο Ολοκαυτώματος, θα αποτελέσουν πνεύμονες πρασίνου.

Οι αφίξεις και οι εθνικότητες

Το 2018 οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία σημείωσαν αύξηση 12%. Στην αύξηση αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο μεγάλος όγκος μετάβασης των τουριστών στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον managing consultant  της GBR Consulting Stefan Merkenhof που παρουσίασε την έρευνα, παρότι ο αριθμός διανυκτερεύσεων αλλοδαπών στα ξενοδοχεία της πόλης παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2017, παρατηρήθηκε ανακατάταξη των κύριων αλλοδαπών αγορών. Έτσι, οι διανυκτερεύσεις Ισραηλινών σημείωσαν σημαντική αύξηση 78% το 2018, ενώ η Κύπρος μείωση 7%. Στην τρίτη θέση των διανυκτερεύσεων βρίσκονται οι αμερικανοί με μείωση 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η μεγαλύτερη μείωση πάντως καταγράφηκε στις διανυκτερεύσεις Τούρκων και Ρώσων (30% και 13% αντίστοιχα). Η έρευνα δείχνει ότι 7 στους 10 Ισραηλινούς επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους και τη βαθμολόγησαν με 8,2 στα 10, αλλά οι δαπάνες τους ήταν κάτω από το μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι οι αμερικανοί που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη είναι αμερικανοεβραίοι οι οποίοι έρχονται για να βρουν τις ρίζες τους, ενώ εκτίμησε ότι με το Μουσείο Ολοκαυτώματος ο στόχος κατά την πρώτη 5ετία λειτουργίας του, ίσως και νωρίτερα, είναι να προσελκύσει περίπου 300.000 επισκέπτες.

Για ποιο λόγο έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Η πλειοψηφία των τουριστών ήρθε στη Θεσσαλονίκη για αναψυχή (53%), ενώ οι ταξιδιώτες για δουλειά ακολουθούν με 22%. Όπως δήλωσαν, επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για την προσωπικότητά της (58%), για το γαστρονομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει (50%) για τους αρχαιολογικούς χώρους και το πολιτιστικό ενδιαφέρον (47%), για την αγορά της (42%), για τις εκδηλώσεις της πόλης (27%), εξαιτίας δελεαστικού ταξιδιωτικού πακέτου (26%) και για ιατρικούς λόγους (7%). Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι τουρίστες αναζητούν εμπειρίες στον τόπο προορισμού, έτσι περίπου ένας στους 4 γνωρίζει την πόλη μέσω συμμετοχής του σε ένα οργανωμένο bus tour  ενώ περίπου το 12% των τουριστών αναψυχής συμμετέχει σε οργανωμένο walking tour.

Επίσης, να σημειωθεί ότι άνοδο παρουσιάζει η συνολική ικανοποίηση σε ότι αφορά την πρόσβαση από το λιμάνι το αεροδρόμιο και τον σταθμό του ΟΣΕ, ενώ σταθερή παρέμεινε η ικανοποίησή τους από τα ταξί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ