Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με «λουκέτο» διαρκείας απειλούνται τα διαγνωστικά κέντρα

Σε επ’ αόριστον κινητοποιήσεις από τις 10 Ιουνίου οδηγείται ο κλάδος – Χάσμα €55 εκατ. με τον ΕΟΠΥΥ

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πολυήµερο λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, αφού οι συζητήσεις µε το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται να οδηγούν στην επίλυση του χάσµατος. Αυτό που χωρίζει τον ΕΟΠΥΥ από τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια είναι τα περίπου 55 εκατ. ευρώ που ζητεί ο κλάδος να διαγραφούν και αφορούν στο clawback, δηλαδή την υποχρεωτική επιστροφή χρηµάτων µε την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν χθες µε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, προκειµένου να αναζητηθεί το απαιτούµενο κονδύλι. Επρόκειτο για µία συνάντηση που καθορίσθηκε από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε λύση, µε αποτέλεσµα ο κλάδος να οδηγείται προς τις επ’ αόριστον κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει από τις 10 Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα µπορούν να πραγµατοποιήσουν ούτε µία απλή εξέταση αίµατος, κάτι που συνέβη και πριν από λίγο καιρό µε το τριήµερο λουκέτο σε όλη τη χώρα στο οποίο συµµετείχε πάνω από το 95% των επαγγελµατιών του χώρου.

 

Άκαρπη συνάντηση

Πάντως οι φορείς που εκπροσωπούν τα διαγνωστικά κέντρα και τους εργαστηριακούς γιατρούς, παρέστησαν επί δύο ώρες στη συνάντηση µε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, όπου και ζήτησαν να βρεθούν 55 εκατ. ευρώ από τα ταµεία του ΕΟΠΥΥ προκειµένου να διαγραφεί το clawback τουλάχιστον του β’ εξαµήνου του 2018. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιώργος Πατούλης, µιλά για αδιέξοδο µε το υπουργείο Υγείας, γι’ αυτό και θα εισηγηθεί τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών σε σηµερινή συνεδρίαση του ∆Σ του Συλλόγου. «Κόκκινη γραµµή για τον κλάδο αποτελεί να µη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαµήνου του 2018, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται µε µαθηµατική ακρίβεια στο λουκέτο» σηµειώνει ο κ. Πατούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Φώτης Πατσουράκος, που παρέστη στη συνάντηση, λέει στο «Εθνος» ότι υπάρχουν τα κονδύλια στα διαθέσιµα του ΕΟΠΥΥ, «ωστόσο ο πρόεδρος µας γνωστοποίησε ότι δεν µπορεί να τα καταβάλει». Σύµφωνα µε τον κ. Πατσουράκο, οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να βρεθούν τα κονδύλια από τα χρήµατα που προορίζονταν για τους οικογενειακούς γιατρούς, τα οποία έµειναν χωρίς να διατεθούν, λόγω των περιορισµένων συµβάσεων που έγιναν, αλλά και από τα χρήµατα που έχουν δοθεί από Ευρωπαίους πολίτες που έχουν νοσηλευθεί στη χώρα µας. Οµως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, φαίνεται ότι αρνήθηκε και, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΙΣΑ, ο κλάδος έφυγε άπραγος.

Γι’ αυτό, όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Φώτης Πατσουράκος, στο «Εθνος», τα διαγνωστικά κέντρα και οι εργαστηριακοί γιατροί προχωρούν κανονικά στις σχεδιαζόµενες κινητοποιήσεις από τις 10 Ιουνίου. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Ιατρικών ∆ιαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙ∆ΙΚ) ενηµερώνει τα µέλη του ότι τις δύο πρώτες ηµέρες της αποχής, δηλαδή την προσεχή ∆ευτέρα και Τρίτη 10 και 11 Ιουνίου, θα πρέπει να λειτουργήσουν µε προσωπικό ασφαλείας και για τρεις ώρες το απόγευµα της κάθε ηµέρας και συγκεκριµένα από τις 17.00 έως τις 20.00, για να παραδώσουν τα αποτελέσµατα των εξετάσεων που θα έχουν διενεργήσει σήµερα, αύριο και το Σάββατο, έτσι ώστε οι πολίτες που θα έχουν κάνει διαγνωστικές να πάρουν τα αποτελέσµατά τους.

 

Καταγγελία συμβάσεων

Πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα ζητούν εξουσιοδοτήσεις από τους γιατρούς-µέλη τους προκειµένου να προχωρήσουν σε καταγγελία της σύµβασης µε τον ΕΟΠΥΥ, δεδοµένου ότι ο Οργανισµός παρακρατά ακόµη και το 70% των εισοδηµάτων τους. Μεταξύ αυτών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, που ήδη έχει συγκεντρώσει εξουσιοδοτήσεις σε ποσοστό 80% των ιατρικού δυναµικού.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ