Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γιατί της ταιριάζουν οι επενδύσεις καινοτομίας

Ο πρόεδρος της ΑΖΚ Δρ. Κυριάκος Λουφάκης μιλά στον Τ.Θ. για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και για το Thess INTEC

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε νέα γραφεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετακόμισε εδώ και λίγες μέρες η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), σε μια αλλαγή που σηματοδοτεί την «ενηλικίωσή της», όπως αναφέρει μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρός της, Δρ Κυριάκος Λουφάκης. Ο ίδιος αναφέρεται στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας υπογραμμίζοντας τη σημασία δημιουργίας κατάλληλων υποδομών στη Θεσσαλονίκη, για την οποία λέει ότι διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, κυρίως σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και την τοποθεσία της και το γεγονός ότι αποτελεί μια όμορφη και «ζωντανή» πόλη. Για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC, ο κ. Λουφάκης σημειώνει ότι το πρότζεκτ προχωράει «και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε κάποιες ευχάριστες ανακοινώσεις».

theodoros-karaoglou-azk-1-500x356.jpg

Ο κ. Λουφάκης, αριστερά, με τον υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου μπροστά στα νέα γραφεία της ΑΖΚ. Σημειώνεται ότι ο διοικητήριο είναι ο φορέας που εποπτεύει την ΑΖΚ 

Νέα γραφεία στην «καρδιά» της πόλης

Ειδικότερα, εδώ και κάποιες ημέρες, η ΑΖΚ λειτουργεί από τα νέα της γραφεία, που βρίσκονται στο τριώροφο “γυάλινο” κτίριο επί της οδού Φιλικής Εταιρείας 12 & Τσιμισκή, το οποίο νοικιάζεται από την Εκκλησία της Ελλάδος. Το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους ενώ στο ισόγειο θα διαμορφωθεί χώρος εκδηλώσεων. «Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί την ενηλικίωση της ΑΖΚ. Αποκτά πλέον δικούς της χώρους στους οποίους μπορεί να διοργανώσει και διάφορες εκδηλώσεις και να δημιουργήσει μηχανισμούς για τη στήριξη της καινοτομικής νεανικής επιχειρηματικότητας. Σκοπός της ΑΖΚ είναι να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα να κινηθεί προς πιο καινοτόμες δράσεις. Υποστηρίζει όλες τις εταιρίες που θέλουν να αναπτύξουν τμήματα  Έρευνας και Τεχνολογίας και προσπαθεί να προσελκύσει αν μπορεί και επενδύσεις από το εξωτερικό σε αυτόν τον τομέα», σημειώνει ο κ. Λουφάκης, αναφέροντας τα παραδείγματα της Pfizer και της Cisco. Οι δυο αυτές κινήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, τονίζει, επισημαίνοντας όμως ότι είναι απαραίτητες οι υποδομές στην πόλη «γιατί τώρα οι δυο εταιρίες προσπαθούν να βρουν χώρο για να εγκατασταθούν».

theodoros-karaoglou-azk-2-500x334_1.jpg

Εν αναμονή της παραχώρησης έκτασης για το Thess INTEC

«Δεν είναι τα θέματα αυτά λυμένα, όπως θα έπρεπε να είναι σε μια περιοχή που θέλει να προσελκύσει τέτοιου είδους επενδύσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά. Για να γίνει αυτό, συνεχίζει ο κ. Λουφάκης «δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τεχνολογικού πάρκου 4ης Γενιάς σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πάρκο. Πρόκειται για το πρότζεκτ Thess INTEC, το οποίο προχωράει και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε κάποιες ευχάριστες ανακοινώσεις». Η ΑΖΚ βρίσκεται αυτήν την στιγμή εν αναμονή της παραχώρησης της έκτασης των 760 στρεμμάτων στα οποία θα δημιουργηθεί το Thess INTEC, στο δήμο Θερμαϊκού. Σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη «έχουν προχωρήσει πολύ τα πράγματα». Το οικόπεδο έχει φύγει από την κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και τώρα οι διαδικασίες είναι στο υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση με την οποία η έκταση θα περάσει στην ΑΖΚ για να δημιουργηθεί το τεχνολογικό πάρκο 4η γενιάς.

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν οι διαδικασίες μετά την παραχώρηση της έκτασης, ο κ. Λουφάκης σημειώνει ότι από την πλευρά του Thess INTEC έχει γίνει μια σημαντική προεργασία και υπάρχουν και υπογεγραμμένα μνημόνια. Αναφέρεται ωστόσο στον βραχνά της γραφειοκρατίας και στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα απαιτηθούν  τουλάχιστον 3-4 χρόνια πριν να είναι όλα έτοιμα για φιλοξενία επιχειρήσεων στο πάρκο. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ήδη έχει αποτυπωθεί εγγράφως το ενδιαφέρον 70 επιχειρήσεων και 17 ερευνητικών εργαστηρίων για εγκατάσταση στο Thess INTEC. Συνολικά αναμένεται να εγκατασταθούν 100-150 επιχειρήσεις και εργαστήρια. Όπως έχει αναφερθεί τα πρακτικά του αποτελέσματα σε ορίζοντα εικοσαετίας, σύμφωνα με πλήρη και τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας θα ήταν: συνολική συνεισφορά 11 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία και 7000 θέσεις εργασίας, με παραμονή και προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων.

Υποστήριξη νέων

Από την άλλη, ένας από τους στόχους της ΑΖΚ είναι να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους που έχουν μια καινοτόμο ιδέα, να την μετατρέψουν σε προϊόν και επιχείρηση. «Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικές οι δομές που θα τους βοηθήσουν στα πρώτα τους βήματα», τονίζει ο κ. Λουφάκης, υπενθυμίζοντας ότι η ΑΖΚ συμμετέχει πολύ ενεργά στο OK!Thess. Παρόμοιες δομές, «όχι ανταγωνιστικές, αλλά συνεργατικές με το OK!Thess» θα μπορούσαν σύμφωνα με τον ίδιο, να αναπτυχθούν και σε χώρους του νέου κτιρίου της ΑΖΚ.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης

Ερωτηθείς σχετικά με το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα αλλά και στη Θεσσαλονίκη και κατά πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Λουφάκης αναφέρει ότι έχουν αλλάξει πάρα πολλά γενικά στη χώρα. Όπως λέει, η χώρα από το 1980 και μετά στήριξε την ανάπτυξή της σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση. «Η ανάπτυξη της χώρας οφειλόταν στην ανάπτυξη της κατανάλωσης χρησιμοποιώντας προς αυτόν τον σκοπό τα κονδύλια της ΕΕ και αυξάνοντας υπέρμετρα τον δανεισμό μας». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο οδήγησε τη χώρα στην κρίση. «Μια οικονομία που στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση και η ίδια της δεν παράγει παρά ελάχιστα πράγματα και σιγά σιγά η παραγωγικότητα μειώνεται συνεχώς, κάποια στιγμή οδηγείται σε ένα αδιέξοδο. Και σε αυτό το αδιέξοδο φτάσαμε». Η κρίση όμως, όπως λέει, είχε και κάποια θετικά στοιχεία. Ένα από αυτά και το σημαντικότερο κατά τη γνώμη του, είναι ότι κατανοήσαμε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξή μας αποκλειστικά στην κατανάλωση. «Γι αυτόν τον λόγο άρχισαν δειλά αλλά σταθερά να δημιουργούνται υποδομές οι οποίες μπορούν να παράξουν πλούτο».  Όσον αφορά την καινοτομία, θεωρεί ότι είναι ένας από τους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το μεγαλύτερο από όλα είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας όπως τονίζει, σημειώνοντας ότι «αυτό αποδεικνύεται από το φαινόμενο του brain drain το οποίο και λυπηρό είναι και αναγκαίο διότι ο αριθμός των ανθρώπων με προσόντα που παράγουμε στην Ελλάδα, δυστυχώς είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που μπορούμε να απορροφήσουμε».

Ο πρόεδρος της ΑΖΚ εκτιμά ότι οι επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας είναι κάτι το οποίο ταιριάζει στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη «η οποία είναι η κατεξοχήν πανεπιστημιούπολη στην Ελλάδα, είναι η έδρα του μεγαλύτερου ινστιτούτου ερευνών στη χώρα -τουλάχιστον σε αριθμό χρηματοδοτήσεων που παίρνει από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα- του ΕΚΕΤΑ και επιπλέον είναι μια ιδιαίτερα όμορφη περιοχή, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να γίνει μια πόλη ερευνητικό κέντρο». «Όλα τα ερευνητικά κέντρα φτιάχνονται σε όμορφα μέρη», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λουφάκης. Επιπλέον, τονίζει ότι έχουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είμαστε στο κέντρο μια ευρύτερης περιοχής. Είναι ενδεικτικό ότι σε απόσταση 6 ωρών με το αυτοκίνητο υπάρχουν 7 πρωτεύουσες ή μεγάλες πόλεις που διαθέτουν πανεπιστήμια και νέους. «Είναι πολύ πιο εύκολο για έναν νέο, ανεξαρτήτως εθνικότητας να έρθει να δουλέψει στη Θεσσαλονίκη γιατί πρόκειται για μια πολύ ζωντανή πόλη. Έχουμε αυτά τα πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουμε τις υποδομές και γι’ αυτό και η αγωνία μας να δημιουργηθεί επιτέλους το Thess INTEC και βεβαίως να κάνουμε και υποδομές όσον αφορά τη νεανική επιχειρηματικότητα», τονίζει.

Επισημαίνει ότι το οικοσύστημα στην πόλη μεγαλώνει με προθερμοκοιτίδες όπως το OK!Thes που δημιουργήθηκαν μέσα στην τελευταία 10ετία και θερμοκοιτίδες όπως η i4G  ή οι θερμοκοιτίδες  της Τεχνόπολης που λειτουργούν περισσότερα χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε αποτελέσματα να δείξουμε, έχουν έρθει και κάποιες χρηματοδοτήσεις και έχουν δημιουργηθεί και εταιρίες στην Ελλάδα, ενώ έχουν έρθει και εταιρίες κολοσσοί όπως η Pfizer ή η Cisco στη περιοχή μας «αλλά σίγουρα είναι σαφώς λιγότερα από ότι σε άλλες περιοχές, ακόμη και από γειτονικές περιοχές όπως η Σόφια ή το Βουκουρέστι για παράδειγμα».

«Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, εμείς κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα και πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες, κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου να πάμε μπροστά και να αλλάξουμε αλλά και εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και να απομακρύνουμε παράλληλα τα μεγάλα αντικίνητρα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτές οι υποδομές. Αναφέρομαι κυρίως στην υπερβολική φορολόγηση της εργασίας, που ελπίζω να αλλάξει και μοιάζει ότι ξεκινάει να αλλάζει», καταλήγει ο κ. Λουφάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ