Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα – Ποια θα ανοίξουν πρώτα

Στο τραπέζι της κυβέρνησης η σταδιακή άρση των μέτρων

Σήμερα το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους».

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται όλα τα δεδομένα και άπαξ και υπάρξει η πολυπόθητη πειθαρχία κατά της ημέρες του Πάσχα, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων. Η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει πως «Αν τα μέτρα τηρηθούν και δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες, τότε δεν αποκλείεται από τις 10 Μαΐου να δούμε την πρώτη σταδιακή εφαρμογή κάποιων –και σίγουρα όχι όλων – των μέτρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, πιθανότατα πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, ανάμεσα σε αυτά τα οπτικά και τα κομμωτήρια, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα».

Υπενθυμίζεται πως το TyposThes έχει ήδη αναφερθεί στο σχέδιο για τρεις «ταχύτητες» στο άνοιγμα των καταστημάτων. Σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα με αυστηρούς όρους όσον αφορά την είσοδο πελατών στο εσωτερικό τους. Σε δεύτερη φάση θα ανοίξουν τα μεγαλύτερα καταστήματα, με όρους αντίστοιχους με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Τέλος, τελευταία θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Ειδικότερα, το άνοιγμα σε καφέ και εστιατόρια θα γίνει με αυστηρούς όρους για την αποφυγή συνωστισμού. Εξετάζεται μάλιστα να υπάρξει και πλαφόν πολύ κάτω της δυναμικότητας των καταστημάτων, ενώ αντίστοιχη ειδική ρύθμιση θα υπάρξει και για τα τραπεζοκαθίσματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ο είπε ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με σπουδαίους Έλληνες αθλητές, η άθληση θα είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα επιτραπούν όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.

Ενδεικτική του τρόπου που θα αρθούν τα μέτρα είναι και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε πως οι επιστήμονες θα αποφασίσουν πώς θα βγούμε από την καραντίνα αλλά «είναι λογικό τα μέτρα να αίρονται με αντίστροφη πορεία». Με αυτή τη λογική, λοιπόν, πρώτα θα υπάρξουν αλλαγές στις μετακινήσεις του κόσμου, στη συνέχεια αλλαγές στη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, έπειτα αλλαγές στα καταστήματα εστίασης και στο τέλος της «λίστας» είναι τα σχολεία.   

Η κρίσιμη περίοδος που θα κρίνει τα πάντα

Πάντως ο άμεσος στόχος που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση είναι η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην υπάρξει χαλάρωση από την πλειονότητα των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα. Δεν επιβεβαιώνεται και δεν διαψεύδεται ακόμη πως θα ισχύσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. το Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, με την πρόταση να υπάρχει στο τραπέζι. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την εικόνα που θα επικρατήσει στις εκκλησίες από την Μεγάλη Πέμπτη ως το Μεγάλο Σάββατο και το βράδυ της Ανάστασης και προαναγγέλλεται ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα ενισχυθούν οι περιπολίες.

Τσιόδρας: Τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην άρση των μέτρων

Μείωση μεταδοτικότητας, αντοχή του συστήματος υγείας, έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης και η καταγραφή της ανοσίας είναι οι βασικοί παράμετροι για την σταδιακή άρση των μέτρων. Όπως επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήσης Τσιόδρας, δεν περιμένει να δει μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα.

Πρώτο κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα για άρση των μέτρων. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης για τον υπολογισμό είναι το R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, ενώ το τρίτο είναι ο προσεκτικός έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης του ιού, ο οποίος συνδέεται και άμεσα με την εμφάνιση η όχι πολλών κρουσμάτων.

Τέλος το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για την οποία οι επιστήμονες κάθε μέρα γνωρίζουν και κάτι καινούργιο «Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει» σημειώνει εδώ ο κ. Τσιόδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ