Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κεφάλαια κίνησης: Έκλεισε το σύστημα – Πότε ξεκινούν νέες αιτήσεις

Με επιδότηση επιτοκίου από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Όσοι ενδιαφέρονται να μετέχουν στο δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα μπορούν να υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους από τις 20 Μαΐου 2020, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, λόγω του υπερβολικού αριθμού αιτήσεων που υπερκαλύπτουν το αρχικά προϋπολογισθέν ποσό, το σύστημα έκλεισε προσωρινά προκειμένου να γίνει η αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η οποία κρίθηκε αναγκαία λόγω ακριβώς του μεγάλου όγκου αιτήσεων.

Προσθέτει ωστόσο ότι η πρόσκληση είναι ενιαία και το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και ενιαία με νέες αιτήσεις να υποβάλλονται εκ νέου από 20 Μαΐου.

Δείτε την ανακοίνωση από την επίσημη σελίδα του ΕΣΠΑ στο Facebook.

https://www.facebook.com/espaofficial.gr/photos/a.110841090452313/153508236185598/?type=3&theater

 

Τι πρέπει να ξέρεις για τα δάνεια κεφαλαίων κίνησης 

Σε συνέχεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδίασε και θέτει από τις 28/4/2020 προς όφελος των πληττομένων από την πανδημία Covid-19 επιχειρήσεων, το νέο Υποπρόγραμμα της Δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Στόχος είναι η μακρόχρονη και ουσιαστική υποστήριξη της χρηματοδοτικής ρευστότητας των εν λόγω επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αντοχή τις συνέπειες από την αναστολή ή τον περιορισμό της λειτουργίας τους.  

Επιπλέον τονίζεται ότι βασικό κριτήριο για την επιδότηση επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας του δανείου.

Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις λόγω της πανδημίας Covid-19.

Σκοπός των δανείων

Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων οι οποίες υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID – 19

Σχέση συνεπένδυσης ΕΑΤ – Τραπεζών

Η αναλογία συμμετοχής στο κεφάλαιο μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών ορίζεται σε ποσοστό 40% καλύπτεται από το Ταμείο «Επιχειρηματικότητας ΙΙ» και 60%από την Τράπεζα (516 εκ. ευρώ – 784 εκ. ευρώ, ήτοι σύνολο 1.3 δις ευρώ). 

Επιλέξιμες δαπάνες

  • Το δάνειο θα καλύπτει δαπάνες που θα σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το συναλλακτικό της κύκλωμα.
  • Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος ως δαπάνη.
  • Δεν υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης της χρήσης του δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με σχετικά παραστατικά δαπανών.

Ύψος Δανείου

Το ύψος του δανείου διαμορφώνεται ως εξής:

· Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που 5 προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή

·Έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

· Προκειμένου για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.

· Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι:

  • Μπορούν στο πλαίσιο του Υποπρογράμματος 3 να υποβληθούν περισσότερες από μία αιτήσεις χρηματοδότησης, ωστόσο το σωρευτικό ύψος δανείων ή του δανείου ανά επιχείρηση σε αυτό το Υποπρόγραμμα 3 – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ- , δεν θα υπερβαίνει τις 500 χιλ. ευρώ.
  • Μια επιχείρηση μπορεί να λάβει ή να έχει λάβει χρηματοδότηση και από τα τρία Υποπρογράμματα της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση», ωστόσο η συνολική της χρηματοδότηση δεν δύναται να υπερβαίνει το 1,5 εκ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να πληρούνται οι κανόνες του Κανονισμού ΕΕ 1407/2013 (deminimis).
  • Ο έλεγχος αυτός θα διενεργείται από τις Τράπεζες  για το σύνολο των δανείων που έχουν δοθεί στην επιχείρηση.
  • Η Σώρευση διερευνάται περαιτέρω από την ΕΑΤ.

Διάρκεια Δανείου και περίοδος Χάριτος

Η διάρκεια του δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή πρώτη τμηματική) του δανείου.

Ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες.

Κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι.

Επιτόκιο

Το επιτόκιο για τα κεφάλαια του δανείου που συνεισφέρει η Τράπεζα στη χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης

Το επιτόκιο δεν υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα έτη). Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό.

  • Το επιτόκιο κάθε δανείου για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
  • Δεν επιδοτείται τυχόν εισφορά Ν. 128/75 καθώς και ενδεχόμενοι τόκοι υπερημερίας.
  • Με τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι καταβάλλονται από την επιχείρηση και το επιτόκιο καθορίζεται από την Τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της και τους γενικούς όρους της Δράσης.

Διαδικασία υποβολής

Kατά την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει:

α) Η επιχείρηση, να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και να ακολουθήσει την εξής διαδικασία.

  • Υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.
  • Στο αίτημα επιλέγει την Τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.
  • Η Τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.

β) Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Η επιχείρηση θα υποβάλει υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη νομίμως από το νόμιμο εκπρόσωπο της, όπου θα δηλώνει ότι οφείλει να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει την επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Η υπεύθυνη δήλωση θα τηρείται στο δανειακό φάκελο της επιχείρησης στην τράπεζα.

Ο έλεγχος της προαναφερόμενης υποχρέωσης θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουάριου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Η ΕΑΤ θα ενημερώνει τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ για ενδεχόμενη μείωση της απασχόλησης η οποία θα οδηγεί αυτομάτως στην εφεξής οριστική παύση καταβολής της επιδότησης επιτοκίου (από τη διαπίστωση της μείωσης) και το σύνολο των τόκων εφεξής θα καταβάλλεται από την επιχείρηση.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

• Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη, θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουάριου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί.

• Προϋπόθεση λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων είναι η επιχείρηση, κατά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτούμενων τόκων όπως αυτός ορίζεται στη δανειακή σύμβαση, να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ

Ορίζεται καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των δανειακών συμβάσεων έως το χρονικό διάστημα της εξάντλησης των πόρων της Δράσης.

Συγκεκριμένα, οι συνεργαζόμενες Τράπεζες θα αντλούν κεφάλαια εφ’ εξής, βάσει σειράς προτεραιότητας στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων τους, χωρίς ανώτατο όριο προσφερόμενων κεφαλαίων ανά Τράπεζα και έως της ως άνω εξάντλησης.

Το ποσό του δανείου εκταμιεύεται – εφ’ άπαξ ή με τμηματικές εκταμιεύσεις – στον Λογαριασμό της επιχείρησης.

Για την ένταξη τους στο Υποπρόγραμμα «Κεφάλαιο Κίνησης με Επιδότηση Επιτοκίου», οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στις Συνεργαζόμενες Τράπεζες:

Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Χανίων, Συν. Τράπεζα Ηπείρου, Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας, Συν. Τράπεζα Καρδίτσας.

ΥΠΑΑΤ: Οι Έλληνες αγρότες αποκτούν πρόσβαση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον κορωνοϊό

Την αύξηση του σχετικού κονδυλίου που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους κατά 250 εκατ. ευρώ, σε συνολικά 2,25 δισ. ευρώ, για την επιδότηση της προμήθειας των εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ συμφώνησε να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς ενισχύσεων και οι αγρότες.

Σύμφωνα με το το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και των επίμονων πιέσεων που άσκησαν προς αυτή την κατεύθυνση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα οι δύο υφυπουργοί, στο υπό σύσταση «Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), που θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης:

Θα έχουν πλέον πρόσβαση οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια.

Εκτός από την έκδοση μερικών εγγυήσεων για επιλέξιμα δάνεια για κεφάλαια κίνησης που προέβλεπε το αρχικό μέτρο, πλέον θα προσφέρεται και η δυνατότητα επιδότησης των προμηθειών εγγύησης για τα δάνεια. με αποτέλεσμα το σημαντικά χαμηλότερο κόστος του δανείου.

Στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, η εγγύηση των δανείων για κεφάλαια κίνησης ανέρχεται στο 80%. Η διάρκεια του μέτρου είναι ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και τυχόν παράταση της ισχύος του θα εξετασθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα τέλη του έτους.

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως «χάρη στην ενεργοποίηση και τη στενή συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, η κυβέρνηση πέτυχε να αυξήσει τα διαθέσιμα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid-19. 

Στο Ταμείο αποκτούν πλέον πρόσβαση και οι Έλληνες αγρότες, οι οποίοι μπορούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους να καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Στόχος μας είναι την επόμενη ημέρα να είναι πιο ισχυροί και ανταγωνιστικοί, ώστε να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να θωρακίσουμε τη διατροφική ασφάλεια της χώρας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε πως «το Ταμείο Εγγυοδοσίας που σχεδιάσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου αφορά στην περαιτέρω άμεση στήριξη των μικρομεσαίων, αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων, μέσω της παροχής δανείου για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80% από πόρους ΕΣΠΑ.

Σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετάσχουν, κατόπιν της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες, και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους σημαντικούς τομείς της γεωργίας και της υδατοκαλλιέργειας. Επιπλέον, επιδοτώντας έως και 100% την προμήθεια εγγύησης, επιτυγχάνουμε τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, στοχεύοντας μέσω και αυτού του εργαλείου στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας την παρούσα χρονική στιγμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ