Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έργα 65 εκατ. ευρώ από την ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Αειφορικά, περιβαλλοντικά έργα υποδομής

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την πορεία του επενδυτικού της προγράμματος, με αειφορικά, περιβαλλοντικά έργα υποδομής ύψους 65 εκατ. ευρώ, παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΕΥΑΘ.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα έργα που σύμφωνα με την εταιρία αποτελούν έργα πνοής που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

-Την  εν εξελίξει αποκατάσταση - επισκευή του αγωγού της Αραβησσού

-Την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης

-Την ενεργειακή-περιβαλλοντική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης

-Την ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου του 1970 στην Εγνατία, στο Συντριβάνι, όπου στεγάζεται σήμερα η διοίκηση της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά αποτελούν μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 175 εκατ. ευρώ της εταιρίας που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης σε μια πενταετία.

Αναλυτικότερα:

 

Ανακαίνιση κτιρίου Εγνατίας

Για ένα κτίριο με ισχυρή αρχιτεκτονική προσωπικότητα, αλλά και  υψηλών ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιδόσεων, που θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή σύνδεσης του campus του ΑΠΘ, της ΔΕΘ και της Εγνατίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος. «Το νέο κτίριο, όπως θα παραδοθεί το 2023 στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους Θεσσαλονικείς, θα παραπέμπει στο παλιό, θα είναι σε αρχιτεκτονικό ‘διάλογο’ με την περιοχή, κυρίως όμως θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων, σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας!», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησε, το κέλυφος του νέου κτιρίου θα αποτελείται από συνδυασμό αμμοβολισμένων υαλοπινάκων με κινητές, ημιδιαφανείς περσίδες, εξασφαλίζοντας φωτισμό αλλά και επαρκή ηλιοπροστασία, ενώ το κτίριο θα διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου. Θα εξυπηρετεί 130 περίπου εργαζόμενους και θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ, όπως και σύγχρονη αντισεισμική προστασία. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

eyath-neo-ktirio7.jpg

Η κατασκευαστικές εργασίες προβλέπεται να διαρκέσουν 20-22 μήνες και τα κτίριο αναμένεται να παραδοθεί την άνοιξη του 2023. Όπως επισημάνθηκε υπάρχει χώρος σε κοντινό σημείο όπου θα μπορέσουν να μεταφερθούν οι υπηρεσίες για όσο καιρό διαρκέσουν οι εργασίες.  (Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακαίνιση και φωτογραφίες από το πριν και το μετά ΕΔΩ)

 

Αγωγός Αραβησσού

Προχωρούν γρήγορα οι εργασίες για την επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, που το 2018 άφησε χωρίς νερό μεγάλο μέρος της πόλης για αρκετές ημέρες.

aravissos-agwgos9.jpg

«Από την 1η Ιουνίου έως τώρα, έχουμε επισκευάσει το 40% του τμήματος του αγωγού της Αραβησσού που έχει επιλεγεί προς συντήρηση ως πιο ευπαθές, χωρίς να έχει αντιληφθεί τίποτε η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Εδώ ακριβώς έγκειται και η καινοτομία της μεθόδου που ακολουθούμε: να επισκευάζουμε μετά από 40 χρόνια έναν τόσο μεγάλο και σημαντικό για την υδροδότηση αγωγό σε πλήρη λειτουργία!», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, παρουσιάζοντας το εν εξελίξει έργο της τμηματικής (εντός ΒΙΠΕ-Θ) συντήρησης του αγωγού 56 χλμ., που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη με πηγαίο νερό από την Αραβησσό. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα τεχνικά λεπτό και σύνθετο έργο, αλλά απολύτως επιβεβλημένο δεδομένων των αστοχιών που «έδωσε» στο σημείο αυτό ο αγωγός κατά το παρελθόν, αλλά και εξαιτίας της αδιάλειπτης 40ετούς λειτουργίας του σε ένα ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον. «Αποκαλύπτοντας κομμάτι - κομμάτι τον αγωγό στην ουσία… επιβεβαιώνουμε τη μελέτη, βρίσκουμε ό,τι περιμέναμε να βρούμε κι αυτό το δείχνει η συνεπής έως τώρα τήρηση του προϋπολογισμού μας. Καμία έκπληξη λοιπόν!», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ. Η εκτέλεση του έργου θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2021 και περιλαμβάνει την εκσκαφή και αποκάλυψη του αγωγού κατά τμήματα, σε μήκος αρχικά 600 μ. Η εκσκαφή θα επεκταθεί και σε τμήματα πέραν των 600 μ. για επιθεώρηση. Η συντήρηση και ενίσχυση του αγωγού γίνεται με εξωτερική επικόλληση ελασμάτων ανθρακονημάτων, αφού προηγουμένως «εξυγιαίνεται» ο αγωγός. (Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ)

 

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων

Για τα επικείμενα έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων (ΕΕΝΘ και ΕΕΛΘ αντίστοιχα) μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης: «Τον Οκτώβριο αναδεικνύεται ο ανάδοχος για την επέκταση της ΕΕΝΘ, ενός έργου ευθύνης για τη Θεσσαλονίκη. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατάστασης στα 300.000 m3 ημερησίως. Η αύξηση της δυναμικότητας θα μας δώσει τη δυνατότητα να επεκταθούμε σε νέες περιοχές, που έχουν ανάγκη από ασφαλή υδροδότηση, και παράλληλα θα μας επιτρέψει να καλύψουμε μελλοντικές, αυξημένες ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος ή και της βιομηχανικής περιοχής.

eenth-eyath5.jpg
eenth-eyath2.jpg

Η εν λόγω επέκταση θα προσφέρει τουλάχιστον μια αύξηση της τάξης του 30%-40% στον κύκλο εργασιών μας». «Ο χρόνος κατασκευής του έργου είναι 20 μήνες, ακολουθούν 4 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και 6 μήνες αποδοτικής του λειτουργίας με νερό προς χρήση», συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

 

Έργα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΕΛΘ

Ο ίδιος παρουσίασε επίσης τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΕΛΘ, καθώς η σχετική σύμβαση υπογράφεται τις επόμενες μέρες. «Πρόκειται για συντηρήσεις, επισκευές, έργα βελτιστοποίησης και αναβάθμισης της απόδοσης της εγκατάστασης, έργα υγιεινολογικής παρακολούθησης, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕΛΘ, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου με ισχύ 1MW. Η υλοποίηση των προαναφερθέντων έργων θα ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο για όλες τις εγκαταστάσεις μας», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

eelth2.jpg

Αικατερινάρη: Αισιοδοξία για ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Το πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΥΑΘ δρομολογεί όλα τα έργα που θα διαμορφώσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο προσεχές μέλλον σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, το περιβάλλον αλλά και τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, βασικού μετόχου της ΕΥΑΘ κ. Ρ. Αικατερινάρη. Αποτελεί, πρόσθεσε η κ. Αικατερινάρη, υπόδειγμα εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ίδια ανέφερε ότι η ΕΥΑΘ επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες που συνάδουν και με το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και, συγκεκριμένα στην Πράσινη Οικονομία, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τις Επεκτάσεις Δικτύων Υποδομής.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι ώριμα έργα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στο Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι τα έργα που έχει προτείνει η ΕΥΑΘ ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις η κ. Αικατερινάρη είπε ότι τα ώριμα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν αφορούν τα έξυπνα δίκτυα (40 εκατ. ευρώ), την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επέκταση/αναβάθμιση του δικτύου της εταιρείας (30-40 εκατ. ευρώ).

Για την πώληση του 24% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ ΑΕ είπε μεταξύ άλλων ότι όταν μιλάμε για πώληση μετοχών θα πρέπει να γίνει σε «κατάλληλη συγκυρία». Δεν είναι μόνο ο τρόπος αλλά και οι συνθήκες «ούτως ώστε οποιαδήποτε τέτοια πώληση να είναι σε αξία και τίμημα που πραγματικά αντικατοπτρίζει την αξία μιας τέτοιας εταιρείας», τόνισε.

eyath-erga2.jpg

Καράογλου: Κάντε το όπως η ΕΥΑΘ

«Με την παγκόσμια και εγχώρια κοινή γνώμη να παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, είναι σημαντικό να υπάρχουν ‘καλά παραδείγματα’, που γεννούν αυτοπεποίθηση και δείχνουν τον δρόμο για την Ελλάδα ‘αλλιώς’. Η ΕΥΑΘ είναι ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα. Δείχνει τον δρόμο και παρακινεί όλους τους δημόσιους οργανισμούς να την ακολουθήσουν. Εν μέσω πανδημίας, ‘τρέχει’ ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με αειφορικά και περιβαλλοντικά έργα υποδομής», είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο εποπτεύων υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Πάρις Μπίλλιας, αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος τόνισε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα βοηθήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ