*Της Λεμονιάς Βασβάνη
Τις δικές τους πληγές μετράνε οι λουτροπόλεις βλέποντας την επισκεψιμότητα σε αυτές να έχει πέσει στο… ναδίρ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως τονίστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας που έγινε με τηλεδιάσκεψη, το πιο πιθανό είναι πως τα δεδομένα θα αλλάξουν όπως στη ζωή μας, έτσι και στα ιατρικά SPA ή στους υγειονομικούς προορισμούς.
Πολλά θέρετρα υγείας προσελκύουν ηλικιωμένους κυρίως πελάτες, με πολλούς από αυτούς να υποφέρουν από υποκείμενες ασθένειες. Με την παρούσα υγειονομική κρίση οι παραπάνω θα διστάσουν να πάνε μια λουτρόπολη. Οπότε είναι λογικό οι υγειονομικοί προορισμοί να πρέπει να αλλάξουν τόσο λειτουργικά όσο και εννοιολογικά για να βελτιώσουν την ασφάλεια και την ποιότητα από τις ταξιδιωτικές και ιατρικές υπηρεσίες και να κάνουν τις πανδημίες προς όφελός τους.
«Οι επισκέψεις στις λουτροπόλεις έχουν εκμηδενιστεί», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας κ. Αχιλλέας Μεταλούλης. «Όπως συνέβη και με όσους προορισμούς συνδέονταν με οργανωμένα ταξίδια έτσι και στον ιαματικό τουρισμό υπήρξε μια ραγδαία πτώση. Σκεφτείτε ότι τα λουτρά είχαν το μεγαλύτερο κομμάτι της επισκεψιμότητας από ΚΑΠΗ μέσα από σχετικά 3ήμερα ή 4ήμερα προγράμματα που “έτρεχαν” οι δήμοι κατά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Φέτος αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν. Και υπήρξαν μόνο μεμονωμένες επισκέψεις ατόμων που σίγουρα είναι μικρότερες σε αριθμό», σημείωσε.
Σχολίασε πως όπως «το καλοκαίρι σε γνωστούς προορισμούς που υπάρχουν λουτρά όπως στο Πόζαρ και στην Αιδηψό πολλές μονάδες δεν άνοιξαν καν, ενώ ανάλογη θέση κράτησε και το miraggio thermal στο Παλιούρι Χαλκιδικής που έχει αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές».
«Πολύ φοβάμαι πως θα υπάρξει πρόβλημα στην βιωσιμότητα των λουτροπόλεων. Υπάρχουν πάγια έξοδα, ρεύμα, δάνεια κλπ που δεν μπορούν να καλυφθούν», ανέφερε ο κ. Μεταλούλης.
Υπενθύμισε πως ήδη μερικές λουτροπόλεις αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως στην Απολλωνία όπου εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές επειδή υπήρξε λογαριασμός 500.000 ευρώ για ρεύμα που δεν μπορούσε να πληρωθεί.
Το υπουργείο Τουρισμού έχει ανακοινώσει πως υπάρχει πτώση στον Τουρισμό στην χώρα στο 15% και με δεδομένο πως η πανδημία συνεχίζει να πλήττει την χώρα μας, η εικόνα δεν φαίνεται αισιόδοξη.
«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας. Φοβόμαστε πως μπορεί να χαθεί και η άνοιξη αν δεν γίνουν εμβολιασμοί. Και μετά επικεντρωνόμαστε στον επόμενο χειμώνα. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα ισχύσει με την επαναλειτουργία του τουρισμού», σημείωσε.
Σκέψεις του υπουργείου για πολυτελή τουρισμό ευεξίας
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στην ομιλία του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι βασικός στόχος «είναι η ολική αναβάθμιση του τουρισμού μέσω της έμφασης στην ποιότητα».
«Η πρόσφατη βράβευση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ ως Κορυφαίου Τουριστικού Φορέα παγκοσμίως στο θεσμό των WTA Awards είναι μια επιβεβαίωση ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. O τουρισμός πολυτελείας κορυφαίου επιπέδου, ένα είδος που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται “luxury and high-end tourism”, αποτελεί κύριο στόχο στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού.
Με χρονικό ορίζοντα το 2030 σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που ενισχύουν τον πολυτελή τουρισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ανάδειξη αυθεντικών εμπειριών για τους τουρίστες, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.
Και μεταξύ των βασικών δράσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού υψηλής ποιότητας είναι και «η αναγνώριση 12 ιαματικών πηγών και η διαμόρφωση ειδικού σχεδίου για την αξιοποίηση των φυσικών πηγών αυτού του είδους, στην κατεύθυνση του πολυτελούς τουρισμού ευεξίας». «Το συγκεκριμένο είδος τουρισμού γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ήδη αντιστοιχεί στο 6,5% της τουριστικής αγοράς», ανέφερε ο υπουργός.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"