Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα: Τέλος email εκτός ωραρίου – Τι θα ισχύει με άδειες

telergasia-ergazomeni

Σπαστό ή συνεχόμενο ωράριο για τους εργαζομένους

Για τις αλλαγές που έρχονται στον ιδιωτικό τομέα και τα εργασιακά τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είπε, «Μπροστά μας να αναφέρω ενδεικτικά έχουμε δύο μεγάλους σταθμούς, το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο ήδη έχουμε μιλήσει εκτενώς, αλλά και το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε.

Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.

Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο Υπουργός. Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου.

Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας, θα μιλήσει σε λίγο γι αυτές ο Κωστής Χατζηδάκης. Εγώ θα πω μόνο ότι η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου.

Τι είναι το δικαίωμα στην αποσύνδεση

Το δικαίωμα αποσύνδεσης του τηλεργαζομένου από τον υπολογιστή, μετά τη λήξη του ωραρίου του, ρυθμίζει με σαφή διάταξη νόμου το πολυαναμενόμενο εργασιακό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας»: το κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στην τηλεργασία εμπλουτίστηκε με νέα διάταξη, η οποία έρχεται να ρυθμίσει την πιο κρίσιμη ίσως πτυχή της τηλεργασίας που είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης, ώστε ο τηλεργαζόμενος να μπορεί να μην απαντά σε τηλέφωνα και email εκτός ωραρίου και να είναι φυσικά καλυμμένος από τον νόμο, ώστε να μην κινδυνεύει με απόλυση ή δυσμενή διάκριση επειδή ασκεί το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Οπως αναφέρεται ρητά, απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Μάλιστα, τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται για την αποσύνδεση του τηλεργαζομένου θα πρέπει να αποτελούν όρους της σύμβασης εργασίας, ενώ σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας θα καθορίζονται από τον εργοδότη.

Η εν λόγω διάταξη νόμου αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.

Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Τα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την αποσύνδεση του τηλεργαζομένου από τα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και εργασίας, αποτελούν υποχρεωτικούς όρους της σύμβασης εργασίας και συμφωνούνται μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση. Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, καθορίζονται από τον εργοδότη και γνωστοποιούνται από αυτόν σε όλους τους εργαζόμενους».

Σπαστό ή συνεχόμενο ωράριο

Οπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και το πλαίσιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Το ωράριο αναμένεται να συμφωνείται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς περιορισμούς για την κατανομή του 8ώρου μέσα στην ημέρα (μπορεί να είναι συνεχόμενο ή σπαστό, χωρίς «πλαφόν» για τη διάρκεια των διαλειμμάτων κ.λπ.). Η τήρηση του ωραρίου αναμένεται να ελέγχεται online με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «Εργάνη ΙΙ» και θα εφαρμοστεί και στην τηλεργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ