Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απειλή για μίνι - lockdown: Οι 5 τοπικές απαγορεύσεις σε όσες περιοχές «ξεφύγουν»

Ο φόβος της διασποράς του κορωνοϊού φέρνει νέο σχέδιο στο τραπέζι

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται συνεχώς και ενώ εφαρμόστηκε ένα πρώτο μίνι lockdown στη Μύκονο, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται μια νέα σειρά μέτρων που έχουν ως πρώτο στόχο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο των τοπικών lockdown.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι από 2 σε 3, δηλαδή να κάνουν ένα ακόμη υποχρεωτικό τεστ διάγνωσης του κοροναϊού είτε μέσα στην εβδομάδα είτε στο δεκαήμερο. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται, ότι σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test μια φορά την εβδομάδα.

Σκέψεις για τοπικά lockdown

Την ίδια ώρα, ενώ μπαίνουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, υπάρχουν σκέψεις για τοπικά «μίνι» lockdown σε όσες περιοχές η διασπορά φαίνεται να «ξεφεύγει».

Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
  • Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

 

Απειλούνται ακόμα πέντε περιοχές

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν μπει πέντε νησιωτικές περιοχές της χώρας, στις οποίες παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, πέραν της Μυκόνου όπου ήδη υπάρχουν ξεχωριστά περιοριστικά μέτρα.

Ειδικότερα, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο κινδυνεύουν να υποστούν με τη σειρά τους τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στη Μύκονο. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ανάστατοι την ώρα που οι επιχειρηματίες βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται και κάνουν λόγο για την απόλυτη καταστροφή.

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Αυτό τονίζει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογραμμίζει: «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από 2020 τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκάφος της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε τη διαδρομή συνοριακής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου
Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»