Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: 1.100 επιχειρήσεις στο πόδι για μοριακό έλεγχο ή rapid test

xalkidiki

Μέχρι και 20 χιλιόμετρα πρέπει να διανύσουν για να βρουν μικροβιολογικό εργαστήριο – Ζητούν παράταση της χρήσης self test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους και εργοδότες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Να παραταθεί η δυνατότητα χρήσης self test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και εργοδότες μέχρι και το τέλος της φετινής καλοκαιρινής σαιζόν ζητάει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη και τον  Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή  κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Στο νομό δεν υπάρχουν αρκετά μικροβιολογικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα αρκετοί ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και εργοδότες να πρέπει να ταξιδέψουν τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα για να κάνουν το κατάλληλο τεστ ή διαγωνιστικό έλεγχο (μικροβιολογικό εργαστήρι έχουν χωριά όπως πχ η Κασσάνδρα και το Πευκοχώρι). Παράλληλα εργαζόμενοι των μικροβιολογικών εργαστηρίων πηγαίνουν σε ξενοδοχεία του νομού για πάρουν δείγματα για τα υποχρεωτικά τεστ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους υπόλοιπους πολίτες που θέλουν να κάνουν εξετάσεις στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19.

Όπως εξήγησε στο «TyposThes» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Κασσάνδρας και ιδιοκτήτης χρυσοχοείου κ. Νίκος Μανιάτης: «Τόσο εργαζόμενοι όσοι και εργοδότες που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει πολλές φορές να διανύσουν 20 χιλιόμετρα για να βρουν μικροβιολογικό εργαστήρι για να κάνουν υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο μία (1) φορά τη εβδομάδα, ή και περισσότερες αναλόγως την κατηγορία του επαγγέλματος, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID 19 (rapid test). Και επειδή είναι λίγα τα εργαστήρια και μεγάλη η ζήτηση θα πάνε το πρωί και θα φύγουν το μεσημέρι. Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί κάθε επιχείρηση να κλείνει για να γίνονται αυτά τα τεστ. Έχουμε περισσότερες από 1100 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στην περιοχή που είναι κυριολεκτικά στο πόδι για να μετακινούνται εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες για τα τεστ!».

Ο ίδιος τόνισε πως παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι στα μικροβιολογικά εργαστήρια θα πάνε στα ξενοδοχεία του νομού για να κάνουν μοριακό έλεγχο ή rapid test στους εργαζόμενους του κλάδου που πολλές φορές είναι αρκετοί και δεν μπορούν να μετακινηθούν ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται όσοι επισκέπτονται τα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε πως ανάλογα προβλήματα στην διενέργεια των τεστ σημειώνονται και σε άλλους νομούς που έχουν έσοδα από τον τουρισμό.

«Ξέρουμε ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Ρόδο και πιστεύω και σε άλλους νομούς», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αίτημά τους είναι «να δοθεί παράταση στην χρήση self test στους ανεμβολίαστους εργαζομένους και εργοδότες μέχρι και το τέλος Οκτώβρη».

Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων εργαζομένων στον τουρισμό που δεν επιθυμούν να κάνουν ούτε και μελλοντικά το εμβόλιο. Είναι κυρίως νέα άτομα σε ηλικία και δεν φοβούνται ή προέρχονται από γειτονικές χώρες και έχουν έρθει για εποχιακή εργασία.

Με βάση τα παράπονα των επιχειρηματιών το Εμπορικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής έστειλε σήμερα, 16/9/2021 την επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας να γίνεται μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα η χρήση self test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και εργοδότες.

 Μεταξύ άλλων το Επιμελητήριο αναφέρει: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Χαλκιδική είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός νομός, όπου εξακολουθεί να υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον από επισκέπτες και τουρίστες, μετά από μια νεκρή, ομολογουμένως, περσινή τουριστική σεζόν.

Επιπλέον ο νομός μας έχει πολλά και μικρά αστικά κέντρα όπου οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι μεγάλες και δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να τα επισκεφτούν εργαζόμενοι και εργοδότες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για να υποβληθούν στους απαιτούμενους διαγνωστικούς ελέγχους, όπως πρόσφατα ορίζει ο νόμος, πραγματοποιώντας PCR ή rapid test, για ναμπορέσουν να εργαστούν, με αποτέλεσμα να χάνουν σχεδόν όλη την ημέρα τους».

Προτείνουν «όπως ίσχυε μέχρι πριν την 13η Σεπτεμβρίου, εναλλακτικά η χρήση και του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test ) δύο φορές την εβδομάδα, για όλους στις επιχειρήσεις, μέχρι τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου , έως δηλαδή τέλη Οκτωβρίου», υπογραμμίζοντας ότι ευελπιστούν «στην άμεση λύση αυτού του προβλήματος για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ