Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Κατέβασε τα ρολά χθες για 24 ώρες η εστίαση στην πόλη μας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου κατά των νέων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού βάσει των οποίων οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Παιδότοποι της Θεσσαλονίκης.
Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ΥΜΑΘ στις 12 το μεσημέρι κρατώντας πανό με τα αιτήματά τους και υπογραμμίζοντας πως έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια στον τζίρο τους, ειδικά τις τελευταίες μέρες με τα νέα μέτρα. Μάλιστα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έκαναν την… κηδεία της εστίασης με ένα τρίκυκλο στο οποίο είχε στηθεί ένα φέρετρο και πάνω του είχε ένα κηδειόχαρτο.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την επίδοση ψηφίσματος στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, με το οποίο οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, διεκδικούν βιώσιμα μέτρα στήριξης του κλάδου.
«Κλείσαμε για να μην μας κλείσουν. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα. Πανελλαδικά το 85% των μπαρ και εστιατορίων συμμετείχε στην κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη φτάσαμε στο 90%», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν». «Ζητάμε να γίνουν οι επιστρεπτέες προκαταβολές μη επιστρεπτέες, επιδότηση ενεργειακού κόστους, μείωση ΦΠΑ στο 6%, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και επαναφορά των αναστολών για τους εργαζόμενους ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω απολύσεις», σημείωσε.
Οι επόμενες κινήσεις τους θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες μετά από τηλεδιάσκεψη που προγραμματίζουν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.).
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ Άδωνι Γεωργιάδη ότι «αυτή τη στιγμή χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν» ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε ότι «ο κλάδος της εστίασης είναι από αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία» και ότι «ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έδωσε η Πολιτεία ήταν για την στήριξη των εργαζομένων και όχι των επιχειρήσεων». Τέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για « 82.000 επιχειρήσεις στην πόλη μας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται προ των πυλών του θανάτου». «Είμαστε οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας. Πρέπει να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί πως μερικές αλυσίδες κυρίως της εστίασης επέλεξαν να μην πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και εξυπηρετούσαν χθες κανονικά τους πελάτες. Επίσης στο κέντρο της πόλης, επίσης, λειτουργούσαν τα 24ωρα καταστήματα, κάποια εκ των οποίων σέρβιραν μόνο με take away.
Παιδότοποι: «Η κατάσταση είναι δραματική»
Στο πλευρό της εστίασης στάθηκε και η Ένωση Παιδότοπων Και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης. Η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Ειρήνη Βήττα Βαβούσκου τόνισε στο «TyposThes» πως ο κλάδος τους έχει πληγεί εδώ και δύο χρόνια από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
«Ο τζίρος μας έχει σημειώσει πτώση και χάσαμε πολλούς πελάτες. Αν οι λοιμωξιολόγοι αποφασίσουν πως θα πρέπει να συνεχίσουμε με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα στήριξης από την Πολιτεία. Με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει είναι αδύνατον να παραμείνουν οι επιχειρήσεις μας ζωντανές. Η κατάσταση είναι δραματική και στους παιδότοπους η εικόνας είναι ακόμη χειρότερη», δήλωσε.