Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αποφασισμένη για δυναμικές κινητοποιήσεις η Εστίαση

Συζητήσεις για τον τρόπο που θα διαμαρτυρηθούν – Ζητούν στήριξη από την πολιτεία για τους χαμηλούς τζίρους των καταστημάτων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης που βλέπουν τον τζίρο των μαγαζιών τους να μειώνεται συνεχώς.

Με τον περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας που παραμένει μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, τις μάσκες, την παύση της μουσικής, αλλά και τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων, με την παράλληλη έξαρση της Όμικρον, αλλά και της Δέλτα που παραμένει, και τα κρούσματα κορωνοϊού να διατηρούνται σε μεγάλο αριθμό, τα εστιατόρια και τα μπαρ είδαν από τα τέλη του περασμένου μήνα τους πελάτες τους να λιγοστεύουν.

«Σε κάθε παρέα θα υπάρχει πλέον όχι μόνο ένας ανεμβολίαστος, αλλά και κάποιος που νοσεί. Οπότε δύσκολα θα βγουν έξω. Μετά είναι και ο καιρός που δεν επιτρέπει σε πολλούς να κυκλοφορήσουν. Έπειτα υπάρχει και ο φόβος της πανδημίας που αρκετοί εξακολουθούν να νιώθουν», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ο ίδιος επεσήμανε πως δυστυχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία είναι ανεπαρκή για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Εξήγησε ότι «ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων στην εστίαση, όπως είχαμε ζητήσει, ωστόσο δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το ενοίκιό μας. Επίσης τα έξοδά μας είναι πολλαπλάσια από τα έσοδα. Έχει ανακοινωθεί πως θα επιδοτηθεί το 50% στο ρεύμα για τον Ιανουάριο. Εμείς ζητάμε αυτή η επιδότηση να γίνει άμεσα και να είναι γενναία. Να μην έχουμε ανάλογο σκηνικό με την περασμένη Άνοιξη όπου είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα της Επανεκκίνησης μέσω ΈΣΠΑ με 330 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις μας να ξαναξεκινήσουν μετά το λοκντάουν όμως τα χρήματα αντί να δοθούν τον Απρίλη δόθηκαν τελικά Οκτώβρη με Νοέμβρη».

Ο κ. Επιτροπίδης σημείωσε πως «η Εστίαση έχει καταστραφεί και δεν αντέχει άλλο», ενώ τόνισε ότι «από τις 30/12/21 πολλές επιχειρήσεις δεν ξαναλειτούργησαν».

Εξάλλου πρόσθεσε πως υπογράμμισε στον κ. Σκυλακάκη ότι λανθασμένα λαμβάνεται από την κυβέρνηση ως δεδομένο για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Θεωρούν πως επειδή τον Οκτώβριο είχαμε αύξηση κατά 33% των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019 αυτό δεν σημαίνει πως πήγαμε καλά. Τι θα έπρεπε πχ να πούμε για το 2010 που είχαμε ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 2%; Αυτό θα σήμαινε πως δεν είχαμε δουλέψει καθόλου;» διερωτήθηκε και τόνισε πως από την επανεκκίνηση της εστίασης πέρυσι την Άνοιξη και για το υπόλοιπο του 2021 υπήρξε απώλεια τζίρου μεγαλύτερη του 50%.

Αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα ο ίδιος τόνισε πως δεν γνωρίζουν τι θα περιλαμβάνουν. Πρόσθεσε ωστόσο πως αν τυχόν επιτραπεί ξανά η μουσική θα είναι μια θετική εξέλιξη, όπως και αν γίνει πιο ελαστικό το ωράριο.

«Θέλουμε να επανέλθουμε στο άνοιγμα της εστίασης με τα δεδομένα της άνοιξης του 2021. Να επιτραπεί η είσοδος και στους ανεμβολίαστους στους εξωτερικούς χώρους. Η κυβέρνηση έχει εισπράξει έσοδα από την εστίαση. Πρέπει να ληφθεί κι αυτό υπόψιν για την στήριξη του κλάδου μας», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του κλάδου σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους που θα είναι δυναμικές. Χθες το βράδυ θα συνεδρίαζε επιτροπή εκπροσώπων της Εστίασης με τηλεδιάσκεψη για να αποφασιστεί ο τρόπος δράσης, όπως μας είπε ο κ. Επιτροπίδης.

Εξάλλου προς την κατεύθυνση των κινητοποιήσεων κινήθηκε και η τηλεδιάσκεψη 50 σωματείων εστίασης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων – ΠΟΕΣΕ.

Στο πλαίσιό της τονίστηκε πως οι επιχειρηματίες του κλάδου θα δράσουν άμεσα και σύντομα ζητώντας μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, ενώ μάλιστα ορίστηκε και σχετική ομάδα εργασίας από την ΠΟΕΣΕ που θα δράσει προς την κατεύθυνση των διεκδικήσεων.

 «Ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης καλείται για άλλη μια φορά να καταβάλει το βαρύτερο τίμημα και σ’ αυτή τη νέα φάση έξαρσης της πανδημίας διανύοντας τον 22ο μήνα με κλειστά τα καταστήματα που λειτουργούσαν μετά τις 22:00 και περιορισμούς όπως αποσπάσεις, μουσική, απαγόρευση ανεμβολίαστων στα καταστήματα μας,  ενώ οι αποφάσεις για τα μέτρα λαμβάνονται χωρίς να ακούγεται καν η γνώμη των επαγγελματιών, που αντιλαμβάνονται το ντόμινο των δυσμενών συνεπειών και λουκέτων που έρχονται», είχαν σημειώσει μεταξύ άλλων τα μέλη της ΠΟΕΣΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ