Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Μαύρο» χρήμα από παράνομα γυμναστήρια σε γκαράζ, ταράτσες, σπίτια

Για αθέμιτο ανταγωνισμό που γίνεται κυρίως από άτομα που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα κάνουν λόγο οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για θέματα υγείας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σε ελέγχους κατά των παράνομων χώρων που παρέχουν άσκηση δίχως την κατάλληλη αδειοδότηση προχωράει αυτό το διάστημα η αστυνομία μετά από σχετικές καταγγελίες.

Με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού να αποκλείουν την είσοδο σε κλειστούς χώρους εκγύμνασης στους ανεμβολίαστους και να επιτρέπουν μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με την μάσκα να είναι πλέον υποχρεωτική, με τον φόβο του Covid19 να παραμένει, τα γυμναστήρια είδαν την πελατεία τους να μειώνεται κατακόρυφα. Όλα αυτά ήρθαν μετά από μια δύσκολη χρονιά στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές λόγω του λοκντάουν και στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της πανδημίας.

Όμως με τους παράνομους χώρους που λειτουργούν και προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής, χάνεται μια ακόμη μερίδα πελατών των γυμναστηρίων.

«Δεν μπορεί άτομα που δεν έχουν τις κατάλληλες άδειες να κάνουν προγράμματα γυμναστικής στο πάρκο, σε ταράτσες, στο γκαράζ ή στο χαλί ενός σπιτιού χωρίς μάσκα, ενώ οι πιστοποιημένοι γυμναστές χρειαζόμαστε να βγάλουμε εγκρίσεις από 3-4 υπηρεσίες για να γίνουν μαθήματα στα γυμναστήριά μας. Τυχάρπαστοι άνεργοι δηλώνουν personal trainers και βγάζουν μαύρα χρήματα με κινδύνους για την υγεία των πελατών. Μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό και εκμετάλλευση», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Κοπαρανίδης, συμπληρώνοντας ως αυτό το διάστημα γίνεται καταγραφή και έλεγχοι για όλους τους παράνομους χώρους που παρέχουν άσκηση χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση.

«Έχουμε ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές και σε συνεργασία και με πελάτες και συναδέλφους μας μαθαίνουμε για τέτοιες περιπτώσεις παράνομων γυμναστών και αυτοσχέδιων γυμναστηρίων. Σε αυτές γίνεται έλεγχος από την αστυνομία σε συνεργασία με την εισαγγελική αρχή και την Περιφέρεια. Αν βρεθεί πως δεν τηρούνται τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μπαίνουν τα σχετικά πρόστιμα. Αν είναι παράνομο στούντιο ή το άτομο που παρέχει της υπηρεσίες δεν είναι πιστοποιημένος γυμναστής υπάρχουν οι σχετικές κυρώσεις», σημείωσε.

Όπως μας εξήγησε πλέον οι γυμναστές στα περισσότερα γυμναστήρια έχουν εξειδίκευση. Πχ άλλος θα κάνει γιόγκα, άλλος θα ασχοληθεί με την ζούμπα. Είναι όλοι επαγγελματίες ενώ σε έναν παράνομο χώρο δεν μπορεί να ξέρει ο πελάτης αν ο γυμναστής έχει όντως εκπαιδευτεί.

Αναφορικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας ο κ. Κοπαρανίδης σχολίασε πως «οι πελάτες πρέπει να φορούν μάσκα κατά την γυμναστική όπως το ορίζει ο ΕΟΔΥ ασχέτως αν όλοι καρδιολόγοι και  πνευμονολόγοι έχουν αναφέρει πως αυτό είναι ανθυγιεινό», ενώ συμπλήρωσε πως φυσικά και υπάρχουν αποστάσεις και συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τμ του γυμναστηρίου.

Σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων τους σημείωσε πως θα γίνει μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ με βάση ποσοστό επί του τζίρου του 2019. «Ελπίζουμε μόνο να υπάρξει αξιοκρατία σε αυτό», σχολίασε.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν περί τα 300 νόμιμα γυμναστήρια στην πόλη μας. Το 95% από αυτά είναι μέλη στον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, ενώ για τα θέματα που τους απασχολούν υπάρχει και επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων ( ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Eάν ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τότε θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στη στέγαση
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση