Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χατζηδάκης: Ανακούφιση η αύξηση του κατώτατου, αλλά δεν πανηγυρίζουμε (VIDEO)

«Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις θα το αντέξουν, και γιατί η οικονομία έχει μπει σε μία ανοδική τροχιά», είπε ο υπουργός Εργασίας

Για τον κατώτατο μισθό και τον αντίκτυπο της αύξησης στην κοινωνία μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Πράγματι έχουμε αύξηση αθροιστικά 10%, και αυτό είναι μία ανακούφιση των εργαζομένων για όσα έχουν περάσει, ωστόσο δεν πανηγυρίζουμε γι΄ αυτό. Οι εργοδότες εισηγήθηκαν μεσοσταθμικά 4%, το ΚΕΠ είχε πει από 3 έως 6%. Πάμε στα απώτατα όρια της υπομονής της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις θα το αντέξουν, και γιατί η οικονομία έχει μπει σε μία ανοδική τροχιά, και η ανεργία συνεχίζει να πέφτει. Οι επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί αρκετά αυτόν τον καιρό και έχουν και δικαίωμα ‘ανάπτυξης’ και οι εργαζόμενοι», ανέφερε αρχικά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν δυσκολίες. Την περίοδο του κορωνοϊού, δώσαμε ενίσχυση που ήταν  5η παγκοσμίως σε σχέση με το ΑΕΠ. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια, έχουμε εργαζομένους που πιέζονται, που πιέζονταν πριν και πιέζονται και τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Κλείνει το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού;

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τοποθετήθηκε σχετικά με το εάν αυτή η αύξηση είναι η τελευταία που μπορεί να γίνει. «Βάσει του νόμου του 2013, είναι ετήσια η διαδικασία. Είχε παγώσει επί μνημονίων και ξεπάγωσε. Κάθε χρόνο γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα Ινστιτούτα, για το κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός», επεσήμανε.

«Δίνεται ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο. Είμαστε στην 9η θέση στον κατώτατο μισθό, πάνω από τη Μάλτα και την Πορτογαλία. Η ανεργία έχει πέσει στο 12%, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν τριπλασιαστεί, και ταυτόχρονα τρέχουν προγράμματα στήριξης, για χώρους φροντίδας βρεφών, για ΑμεΑ και άλλα», σχολίασε.

Όσον αφορά τις τριετίες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «υπήρχε μία δικαστική διαμάχη για τις τριετίες, η κυβέρνηση πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων. Οι τριετίες θα πρέπει να καταβάλλονται για όσους τους αφορούν, για τους εργαζομένους, δηλαδή που έχουν προσληφθεί πριν το 2012».

 

Τί συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού

«Υπάρχει αύξηση του κατώτατου ημερομσθίου, υπάρχει αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ, και αυξήσεις για κάποια επιδόματα. Κάναμε αυτό που ήταν δεοντολογικά σωστό, δεν πανηγυρίζουμε. Ήταν σωστό και δίκαιο κοινωνικά, και ήταν ένα αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», κατέληξε λέγοντας ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή: megatv.com

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θα περνούσαν 36 εκατ. λαθραία τσιγάρα... ως μαχαιροπήρουνα (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη - Έμποροι: Το χειρότερο Πάσχα, δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά

Θεσσαλονίκη: Αυξημένα από σήμερα τα μέτρα της Τροχαίας για το Πάσχα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Από σήμερα η πλατφόρμα - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Για τα παιδιά δεν υπάρχει γενική σύσταση για να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση είπε ο ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους
Επικαιροποιημένα εμβόλια: Από σήμερα η πλατφόρμα - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ξανά κρατική τη ΔΕΗ – Επίθεση σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη
«Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο ταΐζει τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ξανά κρατική τη ΔΕΗ – Επίθεση σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη
Χαρδαλιάς: Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας - Αδιαπραγμάτευτη η εθνική κυριαρχία
Επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες σε νησιά του Αιγαίου θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας
Χαρδαλιάς: Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας - Αδιαπραγμάτευτη η εθνική κυριαρχία