Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέο ράλι επενδύσεων σε ακίνητα - Η περιοχή που έχει «καθίσει»

Πιο έντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα - «Τσίμπησαν» οι τιμές στα νεόδμητα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε επενδύσεις σε ακίνητα φαίνεται πως στρέφει ο πληθωρισμός μερίδα των Ελλήνων με στόχο να «ασφαλίσουν» τις αποταμιεύσεις τους από την άνοδο που σημειώνεται.

Γι΄αυτό παρόλη την κατάσταση που ζούμε και παρόλο που τα ακίνητα ήδη έχουν πάρει την ανιούσα, βλέπουμε πως νέα ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά σε νεόδμητες οικοδομές πωλούνται, όπως λένε παράγοντες της αγοράς. Παρατηρείται, όπως αναφέρουν μια πιο έντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης  το τελευταίο διάστημα σε σχέση με πριν.

Η επένδυση σε ακίνητο είναι μεγάλη πρόκληση  και ήδη πολύ πιο έντονα γίνεται από θεσμικούς επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα. Ωστόσο παρατηρείται και από μικρότερους αγοραστές, που έχουν αντιληφθεί την κατάσταση. Ενδιαφέρον παρατηρείται και από ξένους αγοραστές.

Ο πληθωρισμός στρέφει τον κόσμο στο ακίνητο και είναι και ο κατάλληλος τρόπος για να μην «φάει» τα χρήματά τους ο πληθωρισμός, όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πιστοποιημένος εκτιμητής κ. Κώστας Γεωργάκος μεσίτης «Parthenon Real Estate - Georgakos Properties» και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.

Όπως εξηγεί, το ακίνητο αποτελεί «καταφύγιο» σε τέτοιες περιόδους καθώς αν κάποιος διαθέτει 100 ή 200.000 ευρώ στην τράπεζα σήμερα, ουσιαστικά κάθε χρόνο, αν ο πληθωρισμός κινείται στο 10% μειώνονται τα χρήματά του γιατί και το επιτόκιο είναι πάρα πολύ χαμηλό, ενώ με το ακίνητο λαμβάνει ένα εισόδημα, μια καλή απόδοση, συν ότι λόγω της κατάστασης και των τιμών ακινήτων στην Ελλάδα έχει και την υπεραξία.

Οι κατοικίες μπορούν σήμερα να δώσουν μια πολύ καλή απόδοση

Στο μεταξύ, ενώ παλιότερα δεν συνέβαινε, τα τελευταία χρόνια ένα άλλο φαινόμενο -που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο- είναι ότι λόγω της αύξησης των ενοικίων τελικά και οι κατοικίες έχουν μπει στο στόχαστρο και των θεσμικών επενδυτών γιατί έχουν πολύ καλές αποδόσεις.

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη και το ενδιαφέρον που υπάρχει ανά περιοχή, ο κ. Γεωργάκος σημειώνει ότι για τον ίδιο σχεδόν όλες οι περιοχές κινούνται. Ο Εύοσμος στα δυτικά, το κέντρο παραδοσιακά, οι 40 Εκκλησιές, η Άνω Πόλη, τα ανατολικά, η Τούμπα, η Χαριλάου είναι όλες περιοχές που κινούνται. Η περιοχή της Θέρμης έχει «καθήσει» λίγο καθώς εκεί δημιουργήθηκαν μεζονέτες και δεν υπάρχει πλέον αγοραστικό κοινό ικανό να ανταποκριθεί στις τιμές πώλησης.

Σε ότι αφορά τις τιμές, στα νεόδμητα συμφώνα με τον κ. Γεωργάκο είναι λογικό ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές και θα αυξηθούν και άλλο, λόγω της αύξησης που έχει σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά. Σύμφωνα με την εκτίμηση, οι τιμές έχουν «πάρει» ήδη ένα 10% και ίσως φτάσουν και στο 20%.

Τι συμβαίνει με τα ενοίκια

Ο πληθωρισμός όμως αφορά και τα ενοίκια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες από την στιγμή που υπάρχει αύξηση του πληθωρισμού έπρεπε να υπάρχει και αύξηση ενοικίων. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος, λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώναμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε ως λαός, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αύξηση καθώς ήδη οι τιμές των ενοικίων είναι δυσανάλογες των εισοδημάτων των Ελλήνων και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά είναι και απλησίαστα.

Δεν τίθεται καν το θέμα αυξήσεων, ενώ οι περισσότεροι ενοικιαστές ζητούν μειώσεις, καθώς μετά την εκρηκτική άνοδο των τιμών της ενέργειας, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την πληρωμή του ενοικίου. «Πώς να ζητήσεις αύξηση όταν δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώσουν», όπως λένε παράγοντες της αγοράς χαρακτηριστικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ίδιο ισχύει και στα εμπορικά ακίνητα, με την  κατάσταση εκεί να χαρακτηρίζεται ακόμη πιο δύσκολη.

Στα εμπορικά ακίνητα θα έπρεπε φυσιολογικά να υπάρχουν αυξήσεις των τιμών λόγω πληθωρισμού αλλά αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω μείωσης τζίρου.

Παραμένει παράλληλα το πρόβλημα με κενά και ξενοίκιαστα καταστήματα σε όλες τις περιοχές εκτός από πολύ κεντρικά σημεία της πόλης. Μάλιστα δεν προβλέπεται ότι θα ενοικιαστούν σύντομα.

Εκτίμηση για αύξηση τιμών σε γραφειακούς χώρους

Τέλος σε ότι αφορά τους γραφειακούς χώρους, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος, τα τελευταία 5-7 χρόνια, ένα μεγάλος αριθμός τους μετατράπηκε σε διαμερίσματα, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να υπάρχει έλλειψη γραφειακών χώρων στην αγορά τόσο μεγάλων όσο και μεσαίων. Η εκτίμηση του ίδιου είναι ότι το επόμενο διάστημα το θέμα των γραφειακών χώρων και η αύξηση τιμών θα αποτελεί θέμα συζήτησης καθώς ενώ πριν 1-2 χρόνια υπήρχαν επαγγελματικοί χώροι προς 3-6 ευρώ/τ.μ., αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, σύντομα θα δούμε τις τιμές των ενοικίων να ξεπερνούν τα 10 ευρώ το τ.μ. λόγω έλλειψης και υψηλής ζήτησης.

Μεγάλος αριθμός πρώην βιοτεχνικών και γραφειακών χώρων μετατράπηκαν σε μικρά καταλύματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Για παράδειγμα γραφεία 200 τ.μ. μετατράπηκαν σε 4-5 στούντιο. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια όλοι όσοι έψαχναν να επενδύσουν έψαχναν τέτοιου είδους ακίνητα.

Για τα ακίνητα που διατέθηκαν μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης από ιδιώτες και που λόγω κορωνοϊού ξαναγύρισαν στην μακροχρόνια μίσθωση, ο κ. Γεωργάκος εκτιμά ότι δεν θα ξαναγυρίσουν τη βραχυχρόνια γιατί δεν τους συμφέρει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

«Πράσινο» φως για ριζική ανάπλαση γειτονιών σε Κορδελιό και Εύοσμο

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο ύποπτο κρούσμα - Αναλαμβάνει ο Τσιόδρας

Στη μάχη κατά των πυρκαγιών δασοκομάντος - 80 στελέχη στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 30 βαθμούς η θερμοκρασία αλλά και καταιγίδες - χαλάζι

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ