Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Συρρικνώνεται» το εμπορικό κέντρο – Παζάρια για το ενοίκιο

Συρρίκνωση του κέντρου, καθώς και ζήτημα με τους χώρους γραφείων ανέφερε ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης κ. Γεωργάκος

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στις διαπραγματεύσεις βρίσκονται ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης με ενοικιαστές ώστε να βρεθεί μέση λύση για την τιμή του ενοικίου.

Με την ενεργειακή κρίση, που ήρθε να προστεθεί στην υγειονομική, πολλοί επιχειρηματίες δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι, ενώ στο άκουσμα αύξησης της τιμής του προβληματίζονται έντονα. Οπότε ακολουθούν οι απαραίτητες συζητήσεις…

«Οι ιδιοκτήτες είναι διαλλακτικοί γιατί γνωρίζουν πως διαφορετικά δύσκολα θα εισπράξουν το νοίκι», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πιστοποιημένος εκτιμητής κ. Κώστας Γεωργάκος μεσίτης στο «Parthenon Real Estate - Georgakos Properties» και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.

Όπως τόνισε «το ζήτημα δεν είναι πως οι νοικάρηδες είναι κακοπληρωτές, αλλά λόγω έκτακτων περιστατικών όπως πχ οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ή η ενεργειακή κρίση, δυσκολεύονται να πληρώσουν το μίσθωμα, ενώ μερικοί από αυτούς ζητούν μείωση. Γενικά αυτό το διάστημα υπάρχει μια περίεργη κατάσταση. Συνήθως η αύξηση θα ήταν στο 10-20% ή πιο σπάνια να υπήρχε μια μικρή μείωση. Τώρα ο καθένας πορεύεται όπως μπορεί. Ελπίζουμε μόνο ότι θα επιστρέψει σύντομα μια ομαλότητα».

 

Το κέντρο… συρρικνώνεται

katastimata.jpg

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της επαγγελματικής στέγης, έχει συρρικνωθεί το κέντρο. Ουσιαστικά ενώ πριν ήταν από την Ίωνος Δραγούμη μέχρι και την Εθνικής Αμύνης, πλέον είναι στην Τσιμισκή από το ύψος της Κούσκουρα έως την Αριστοτέλους. Σε αυτό το κομμάτι ό,τι ακίνητο υπάρχει, θα διατεθεί άμεσα».

Ο κ. Γεωργάκος ανέφερε πως ουσιαστικά πέρα από μερικούς δρόμους για τους οποίους υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όπως πχ Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά, στο υπόλοιπο κέντρο υπάρχουν αδιάθετα ακίνητα. Παράλληλα πρόσθεσε πως πολλά από τα ακίνητα γίνονται είτε καφέ ή κομμωτήρια.

«Το κέντρο αποκεντρώνεται», σημείωσε, σχολιάζοντας παράλληλα πως σε επικοινωνία που είχε και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελή Φιλιππίδη «δεν φάνηκε να υπήρξε ορατό κέρδος στις επιχειρήσεις από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις».

Χώροι γραφείων θα γίνουν σπίτια και μετά ξανά… γραφεία

Ερωτηθείς σχετικά με το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) ο κ. Γεωργάκος σημείωσε ότι «ενώ αρχικά ήταν μια διέξοδος για τους ιδιοκτήτες από την οικονομική κρίση, τελικά, μετά και τις επιπτώσεις της πανδημίας, την απαγόρευση ταξιδιών και πλήθους δραστηριοτήτων στο πλαίσιο περιορισμού του κορωνοϊού, έγινε αντιληπτό πως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Οι ιδιοκτήτες το 2020 έπρεπε να πληρώσουν φόρο του ’19 δίχως όμως να έχουν μεγάλα έσοδα. Οπότε φορτώθηκαν με χρέη. Σήμερα αρκετά από σπίτια που πριν ήταν για βραχυχρόνια μίσθωση χρησιμοποιήθηκαν για μακροχρόνια μίσθωση. Από την άλλη αρκετοί χώροι γραφείων δίνονται για να μετατραπούν σε χώρους κατοικίας. Αυτό θα φέρει πρόβλημα. Ναι μεν θα δημιουργηθούν τα επόμενα 3-5 χρόνια χιλιάδες δωμάτια και διαμερίσματα για στέγη ωστόσο σταδιακά θα δημιουργηθεί πρόβλημα εξεύρεσης εργασιακών χώρων. Δεν είναι δυνατόν η τιμή του επαγγελματικού χώρου να είναι χαμηλότερη από το ενοίκιο ενός εργαζομένου. Εκτιμώ πως αρκετοί χώροι που θα απευθύνονται στον ιδιώτη, θα επιστρέψουν στην χρήση ως χώροι γραφείων. Αυτό θα γίνει αν οι τιμές στα ακίνητα φτάσουν στα 10-15 το τμ». 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς ζουν 2 φοιτήτριες Erasmus στην πόλη – Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν

Ένοπλοι Ιρανοί κατέλαβαν 2 ελληνικά πλοία – Η αντίδραση της Ελλάδας προς το Ιράν

Καραγιάννης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ