Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Στους μεγάλους και πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης περιορίζεται πλέον ο εμπορικός ιστός της Θεσσαλονίκης, ενώ στους υπόλοιπους δρόμους που δεν είναι τόσο εμπορικοί, τα υφιστάμενα μαγαζιά αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται είτε σε διαμερίσματα, είτε σε γραφειακούς χώρους είτε ακόμα και σε πάρκινγκ. Αλλά ακόμα και σε κύριους εμπορικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα η Τσιμισκή ή η Εγνατία, μαγαζιά μπορεί να παραμείνουν ξενοίκιαστα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν το ζητούμενο μίσθωμα δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Ενδεικτικό παράδειγμα μαγαζί με ζητούμενο ενοίκιο πολύ πάνω από 5.000 ευρώ παρέμενε ξενοίκιαστο, ενώ μόλις κατέβηκε κάτω από 5.000 ευρώ μισθώθηκε.
Πολλές τιμές ενοικίων παραμένουν στα ύψη με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην «βγαίνουν» σε μια περίοδο μάλιστα που βάλλονται επιπλέον και από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και να αναγκάζονται να κατεβάσουν ρολά.
Γενικά, όπως λέει μιλώντας στο «TyposThes» ο κ. Θεοχάρης Τσόχας, Μεσίτης-Σύμβουλος ακινήτων, πιστοποιημένος εκτιμητής, τα καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους έχουν την ίδια ζήτηση που είχαν και στο παρελθόν. Ό,τι αδειάζει ξαναμισθώνεται. Σημειώνει ότι για να είναι ξενοίκιαστο ένα μαγαζί σε μεγάλο εμπορικό δρόμο, η πιθανότερη αιτία είναι ότι το ζητούμενο ενοίκιο είναι «εκτός αγοράς» εκείνη τη στιγμή. «Δεν είναι προσαρμοσμένο στις τρέχουσες τιμές της αγοράς μίσθωσης», όπως λέει χαρακτηριστικά. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να τα μισθώσουν για κάποιο λόγο. Όμως, κατά τον ίδιο, όταν οι τιμές των μαγαζιών που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους είναι οι τρέχουσες τιμές της αγοράς, τότε μισθώνονται συνήθως σε 2-3 μήνες το περισσότερο.
Εξάλλου, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν βραδέως κινούμενες, όπως στην περιοχή Αγίας Σοφίας με Εγνατία, εξαιτίας της στάσης του μετρό που θα υπάρχει στο σημείο.
«Εκεί που θα ανοίξουν οι σταθμοί του μετρό περιμετρικά θα πάρουν μια διαφορετική ζωή τα μαγαζιά», όπως επισημαίνει ο κ. Τσόχας. Αυτό δεν αποκλείεται να επηρεάσει και στις τιμές των διαμερισμάτων σε αυτές τις περιοχές, καθώς θεωρητικά όπου έχουν γίνει σταθμοί μετρό έχουν γίνει αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων ειδικά στα μικρά που είναι για εκμετάλλευση.
Πάντως σε μικρότερους δρόμους, πέριξ του κέντρου, κατά την τελευταία 5ετία πολλά μαγαζιά έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ και μάλιστα πολλοί ψάχνουν μανιωδώς να βρουν τέτοια μαγαζιά για να τα κάνουν πάρκινγκ, με τη διαδικασία μετατροπής χρήσης να θεωρείται απλή. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την μετατροπή μαγαζιών σε διαμερίσματα τύπου λοφτ. Αρκετοί που θέλουν να επενδύσουν σε ένα μικρό διαμέρισμα αλλά δεν βρίσκουν φτηνό σε όροφο, στρέφονται στη λύση της μετατροπής. Πρόκειται για διαμερίσματα που διατίθενται και για μακροχρόνια ενοικίαση, αλλά ενδείκνυνται πολύ και για βραχυχρόνια γιατί έχουν αυτόνομη είσοδο. Όπως λέει ο κ. Τσόχας, αν κάποια στιγμή περάσει και στην Ελλάδα νόμος που να απαγορεύσει να γίνονται Airbnb σε πολυκατοικίες, αυτά τα διαμερίσματα θα είναι προνομιακά.
ΕΣΘ: Οι ιδιοκτήτες ζητούσαν 15-20% αύξηση
Σε ότι αφορά τα ενοίκια στην επαγγελματική στέγη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης μιλώντας στο «ΤyposThes», αναφέρει ότι ο ΕΣΘ ζητούσε μείωση ενοικίων κατά 10% σε όλες τις περιόδους κρίσης. «Ευτυχώς σταματήσαμε τα επαγγελματικά ακίνητα στο +3% και αυτό είναι κάτι γιατί οι ιδιοκτήτες ζητούσαν 15-20%. Ζητήσαμε φυσικά μείωση και για τα σπίτια γιατί όταν κάποιος χάνει χρήματα στο ενοίκιό του παύει να είναι και καταναλωτής. Όπως επίσης παύει να είναι καταναλωτής και όταν «χάνει» χρήματα στο σούπερ μάρκετ και στην ενέργεια. Εμείς προσπαθούμε από το υπόλοιπο της τσέπης του καταναλωτή να δουλέψουμε», αναφέρει. Σε ότι αφορά τα ενοίκια για τα σπίτια επισημαίνει ότι «δεν το καταφέραμε ακόμη δεν έχει μπει πλαφόν, ελπίζω να το κάνουν γιατί δυστυχώς ταλαιπωρείται κόσμος».
Δεν μπορείς να διαγραφείς από το ΓΕΜΗ αν χρωστάς
Ο ίδιος δίνει και μια άλλη διάσταση στο θέμα των λουκέτων, αναφέροντας ότι ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηρίων οι εγγραφές επιχειρήσεων είναι περισσότερες από τις διαγραφές, εντούτοις αν περπατήσει κανείς στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, θα διαπιστώσει δια γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχουν κλειστά μαγαζιά σε κεντρικούς δρόμους. «Άρα πως δικαιολογείται το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα ανοίγματα επιχειρήσεων από ότι κλεισίματα. Ας μας πει ο υπουργός που τα ξέρει καλύτερα», λέει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».
Όπως επισημαίνει αυτό που συμβαίνει είναι ότι είναι δύσκολο να κλείσει κάποιος μια επιχείρηση καθώς για να διαγραφεί από την Εφορία πρέπει να μη χρωστάει. «Εμείς οι Έλληνες χρωστάμε 124 δις στα δημόσια ταμεία και 28 δις στα ασφαλιστικά Ταμεία. Πώς θα κλείσει μια επιχείρηση; Αν χρωστάει δεν μπορεί να διαγραφεί από το ΓΕΜΗ άρα υπάρχουν αυτοί που έχουν κλείσει πραγματικά αλλά όχι θεωρητικά στις υποχρεώσεις τους στην εφορία, στο ΓΕΜΗ κλπ», επισημαίνει χαρακτηριστικά.