Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Επιδότηση για ηλιακό με 320 ευρώ – Πώς θα την πάρετε

Τεχνικές δυσκολίες πάνε πιο πίσω χρονικά τη λειτουργία της

Χιλιάδες νοικοκυριά περιμένουν να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του gov.gr, προκειμένου να μπουν και να κάνουν αίτηση για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, καθώς έτσι θα εξοικονομούν σημαντικά ποσά ετησίως από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κι ενώ αρχικά υπήρχαν σκέψεις η πλατφόρμα να ανοίξει ακόμα και στις αρχές ή στα μέσα Μαρτίου, τελικά φαίνεται πως θα ανοίξει κοντά στο χρονικό ορίζοντα που είχε δώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται να λειτουργήσει τελικά και στις αρχές Απριλίου, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα που περιλαμβάνεται σε σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε αυτές τις μέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή προς δημόσια διαβούλευση, θα καλύπτει έως και το 60% του κόστους απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα και οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Έτσι μια τετραμελής οικογένεια που χρειάζεται έναν ηλιακό 160 λίτρων, θα μπορεί να τον αποκτήσει μέσω του προγράμματος από 800 ευρώ που είναι ο μέσος όρος τιμών, στα 320 ευρώ.

Από τον 1ο κύκλο του προγράμματος αναμένεται να ωφεληθούν 150.000 νοικοκυριά, από τα 3,5 εκατ. που διαθέτουν μόνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Προτεραιότητα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα έχουν οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή χαμηλόμισθοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή πολύτεκνοι. Επίσης, σε περίπτωση «ισοβαθμίας» θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης ώστε να προηγείται όποιος την υπέβαλε νωρίτερα.

Πάντως, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα είναι το μόνο και πολλοί περισσότεροι θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιδότηση. Εξάλλου, τα πλεονάσματα του προγράμματος θα αναδιανέμονται στην αγορά για την κάλυψη των voucher που δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Πού θα γίνεται η αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο allazothermosifona.gov.gr (η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα ενεργή) και να ακολουθήσουν τα βήματα που απαιτούνται για το voucher.

Στη συνέχεια, προκύπτει η ενημέρωση με ένα SMS, θα καθοριστεί το ύψος που θα δικαιούνται οι αιτούντες -ανάλογα με το εισόδημα- και θα μπορούν να εξαργυρώνουν to voucher με την αγορά.

Σημειώνεται ότι για τους προς αντικατάσταση ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, προβλέπεται ως υποχρέωση η παράδοση της παλιάς συσκευής για ανακύκλωση στον προμηθευτή που εξαργυρώνει το voucher κατά το πρότυπο του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»

Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων για την επιδότηση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί για πρώτη και για δεύτερη κατοικία με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Ξεχωριστό κονδύλι προβλέπεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η δομή του προγράμματος (αντικατάσταση – απόσυρση παλαιών συσκευών και επιδότηση αγοράς νέων) προσομοιάζει με το πρόγραμμα «ανακυκλώνω – αλλά συσκευή» μέσω του οποίου επιδοτήθηκε η αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να υπάρχει εγκατεστημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και να γίνει αντικατάσταση με ηλιακό. Εκτός προγράμματος θα μείνουν και όσοι έχουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα. Εάν δηλαδή κάποιος έχει έναν παλιό ηλιακό και θέλει να τον αλλάξει, δεν θα μπορέσει να το κάνει με την επιδότηση.

Πηγή: newmoney

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Κόντρα Κωνσταντοπούλου - Άδωνι για τους συμβασιούχους του ΕΦΚΑ
Ο Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι ανανεώσεις των συμβάσεων γίνονται «έτσι ώστε να μην συμπληρωθεί το 24μηνο δημιουργώντας ζήτημα μονιμοποίησής τους στο...
Βουλή: Κόντρα Κωνσταντοπούλου - Άδωνι για τους συμβασιούχους του ΕΦΚΑ
ΦΙΞ: Πότε ολοκληρώνεται η ανάπλαση - Το μήνυμα Μητσοτάκη για δυτική Θεσσαλονίκη
Για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Dimand για την παρουσίαση του μεγάλου πρότζεκτ
ΦΙΞ: Πότε ολοκληρώνεται η ανάπλαση - Το μήνυμα Μητσοτάκη για δυτική Θεσσαλονίκη