Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής για το ΦΙΞ - Πότε αρχίζει η ανακατασκευή

Τρεις μεγάλες επενδύσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη προχωράει η Dimand

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Τρεις μεγάλες επενδύσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη προχωράει η Dimand. Τα projects βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωριμότητας, ωστόσο δείχνουν την εστίαση της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, πρόκειται για τη δημιουργία του πρώτου βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου της Β. Ελλάδος, ενός συγκροτήματος γραφείων αποτελούμενο από πέντε κτίρια στην 26ης Οκτωβρίου, για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του ΦΙΞ καθώς και για τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου Logistics στη Βόρεια Ελλάδα.

Το 2024 αρχίζει η κατασκευή του ΦΙΞ

To 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η ανακατασκευή και αξιοποίηση του «ΦΙΞ», του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου  στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα θα αποκτήσει νέα «ζωή».

Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 25 στρμ. και η ανάπτυξη αφορά συγκρότημα μεικτών χρήσεων.

Ειδικότερα, η Dimand εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν γραφειακοί χώροι, retail, κατοικίες και ξενοδοχείο.

Το έργο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε 2,5 με 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών.

f1fix-3.jpg

Το κτιριακό συγκρότημα του εργοστασίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διατηρούμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς στη Β. Ελλάδα.  Σύμφωνα  με έρευνα που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την τεκμηρίωση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1892 από τους Αλλατίνη, Μισραχή και Φερνάντεζ ως οινοπνευματοποιείο και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ζυθοποιείο. Το συγκρότημα άρχισε να λειτουργεί το 1893. Το 1912 η εταιρεία Μισραχή-Φερνάντεζ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ζυθοποιείο Όλυμπος. Το 1920 το Ζυθοποιείο Όλυμπος συνενώνεται με το Ζυθοποιείο Νάουσα το οποίο είχε ιδρυθεί το 1909 ως παγοποιείο αρχικά και σταδιακά μετεξελίχθηκε το 1912 σε ζυθοποιείο. Έτσι, τα δυο ζυθοποιεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν κάτω από την επωνυμία Όλυμπος-Νάουσα. Το 1926 η πλειοψηφία των μετοχών περνά στην Αθηναϊκή εταιρεία ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ. Η λειτουργία του εργοστασίου διακόπτεται κατά τη δεκαετία του 1980 και από τότε τόσο το κτιριακό απόθεμα όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός υφίστανται λεηλασίες αλλά και τα διαβρωτικά αποτελέσματα του χρόνου. Το 1994 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομίας.

HUB 26: Νέο συγκρότημα γραφείων

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για την ανέγερση του HUB 26, ενός συγκροτήματος γραφείων, στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το ΦΙΞ, επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου. Το έργο θα παραδίδεται σε φάσεις από το Φθινόπωρο του 2023 και έπειτα.

Το νέο συγκρότημα ανεγείρεται σε ακίνητο συνολικής επιφανείας 9.124,24 τ.μ., αποτελούμενο από πέντε κτήρια γραφείων. Το συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων είναι περίπου 35.000τμ.

hub26-dimand.jpg

Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση και η κατασκευή του φέροντος οργανισμού των υπογείων έως την πλάκα δαπέδου του ισογείου, ενώ οι καμάρες της παρόδιας στοάς δίνουν μορφή στο πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Β. Ελλάδος, το οποίο μάλιστα στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold.

Σημειώνεται ότι το σύστημα πιστοποίησης πράσινων κτηρίων LEED® έχει αναπτυχθεί από το U.S. Green Building Council για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και λειτουργούν τα κτήρια. Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα LEED εφαρμόστηκε το 1998.

Η εν λόγω πιστοποίηση αφορά όλα τα στάδια της μελέτης και κατασκευής ενός έργου και αποδίδεται σε βιοκλιματικά κτήρια εξαιρετικής ενεργειακής, περιβαλλοντικής και οικονομικής απόδοσης, τα οποία προσφέρουν ταυτόχρονα υγεία και ευεξία στο χρήστη τους. Εξετάζει κριτήρια που ξεκινούν από την επιλογή της κατάλληλης θέσης του έργου, τη μελέτη και την οργάνωση του εργοταξίου, την επιλογή των υλικών και του τρόπου κατασκευής και καλύπτουν μέχρι και τη σωστή λειτουργία του κτηρίου.

Όπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects τα γραφεία θα δημιουργήσουν έναν χώρο εργασίας υψίστης ποιότητας, με κορυφαία αειφορία.

hub26-dimand2.jpg

Η περιοχή που χτίζεται είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης. Τα κτίρια του σχεδίου είναι τοποθετημένα στο οικόπεδο με εκτεθειμένες προσόψεις στον κεντρικό δρόμο για να μεγιστοποιήσουν τη θέα προς τη θάλασσα και να δημιουργήσουν μια δυναμική εμπορική διεύθυνση στην οδό Οκτωβρίου 26. Κάθε κτίριο θα έχει πρόσβαση στην καταπράσινη κεντρική πλατεία που ενώνει τα διάφορα στοιχεία του οικοπέδου.

f2hub26-dimand.jpg

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο αντλεί για το ισόγειο τμήμα έμπνευση από τη μονολιθική-στιβαρή μορφή του ΦΙΞ και τη γεωμετρία των σιλό του.

Γενικά, το σχέδιο αντλεί έμπνευση από τη μοναδική πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από τρεις κύριες πτυχές: την πόλη ως παλίμψηστο, τη μνήμη της βιομηχανικής εποχής και, το μοναδικό «ξεθώριασμα» της πόλης κατά τη διάρκεια του φυσικού φαινομένου της ομίχλης.

hub26-dimand-prodea-divercity-2.jpg

Κόμβος Logistics

Η DIMAND απέκτησε επίσης, μέσω της θυγατρικής της «ΑΠΕΛΛΟΥ ESTATE M.Α.Ε.», γηπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.», έναντι συνολικού τιμήματος €6 εκατ.

Η DIMAND φιλοδοξεί να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κόμβο Logistics στη Βόρεια Ελλάδα, βοηθώντας στην κατεύθυνση να λειτουργήσει η Θεσσαλονίκη ως διαβαλκανικός εμπορικός κόμβος.

Η θέση του ακινήτου είναι ιδιαίτερα προνομιακή, καθώς απέχει 23 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 16 χλμ. από το Λιμάνι της πόλης.

Η εταιρεία προγραμματίζει την ανέγερση, σε δύο φάσεις, συγκροτήματος Logistics, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. περίπου.

Η πρώτη φάση αφορά σε δόμηση 55.000 τ.μ. περίπου, εντός 24 μηνών, ενώ η δεύτερη φάση, σε δόμηση 65.000 τ.μ. περίπου, εντός 30 μηνών. Επιπλέον, στην οροφή των εγκαταστάσεων προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας. Εκτιμάται ότι η συνολική ετήσια παραγόμενη ενέργεια σε 19.200.000 Kwh.

f4-balkan-express-1536x864.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας