Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σταύρος Ανδρεάδης από Θεσσαλονίκη: Έχουμε κόμπλεξ με τα ψηλά κτήρια

Ακούμε ψηλό κτήριο και παθαίνουμε σοκ, είπε ο γνωστός επιχειρηματίας στην 6η Prodexpo North

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Την εκτίμηση ότι έχουν ανοιχτεί δρόμοι και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με πριν 1-2 δεκαετίες σε ότι αφορά την επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων, εξέφρασε ο επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Σταύρος Ανδρεάδης, μιλώντας σε πάνελ της 6ης Prodexpo North, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, «δυστυχώς κάτω από πίεση άλλων θεμάτων αφέθηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομίας στην διάθεση του οποιουδήποτε κατασκευαστή και εργολάβου, δεν υπήρχε κανέναν μέσο προστασίας, χάσαμε πολύ μεγάλο κομμάτι πολύτιμου πολιτιστικού αποθέματος. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν και είναι πολύ καλύτερα. Είμαστε όλοι μαζί στο να προστεθούν και να διατηρηθούν τα όποια κτίρια είναι πολύτιμα πολιτιστικά αποθέματα. Αλλά το θέμα είναι με ποιον τρόπο;», επεσήμανε ο κ. Ανδρεάδης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να γίνει με τρόπο βιώσιμο.

«Συγκρούεται η επιθυμία του κράτους τα κτήρια να διατηρηθούν, με την ανάγκη αυτό να γίνει με τρόπο βιώσιμο, μιας και το κράτος λέει στον ιδιώτη ότι "εγώ το θέλω, αλλά εσύ θα πληρώσεις όσο κοστίζει για να παραμείνει". Αυτό έχει μια προφανή αντίφαση, που οδηγεί στο να μένουν τέτοια μεγάλα κομμάτια πολιτισμικής κληρονομιάς αναξιοποίητα», ανέφερε.

Είπε πάντως ότι υπάρχουν πολύ τολμηρές προσεγγίσεις που θέλουν τα κτίρια αυτά ζωντανά και κοντά στον αστικό ιστό που τα περιβάλλει.

Ερωτηθείς για το σχέδιό του για τα Κεραμεία Αλλατίνη στην ανατολική Θεσσαλονίκη είπε γενικά ότι αυτό που τον πονάει «είναι η δυσκολία που έχουμε ως κοινωνία να κάνουμε πράγματα που είναι αυτονόητα παντού».

Είπε ότι θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί μελέτη για το παράδειγμα άλλων χωρών στο κομμάτι των αναπλάσεων διατηρητέων που γίνονται «κατά κόρον». Έλυσαν όπως είπε θέματα που μας φαίνονται άλυτα και πρέπει να γίνει μια καταγραφή της διαδικασίας που ακολουθούν. «Ας μην απομονωνόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα για παράδειγμα έχουμε κόμπλεξ με τα ψηλά κτίρια ενώ υπάρχουν σε όλον τον πλανήτη.

«Ακούμε ψηλό κτήριο και παθαίνουμε σοκ, πρέπει να γίνει Προεδρικό Διάταγμα ή να συνεδριάσει η Βουλή για να γίνει. Είναι ρουτίνα παντού και έχει κριθεί οριστικά ότι είναι αυτό που χρειάζεται το αστικό περιβάλλον για να υπάρχει χώρος να κινούνται οι άνθρωποι», όπως είπε.

Καταλήγοντας πάντως δήλωσε αισιόδοξος ότι η κοινωνία μας ωριμάζει. «Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα δούμε περισσότερα πράγματα και στην αγαπημένη μας πόλη», είπε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει το TyposThes η ανώνυμη εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε του κ. Ανδρεάδη, ιδιοκτήτρια του ακινήτου των Κεραμείων Αλλατίνη, έχει δώσει στη δημοσιότητα σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός κτιρίου-τοπόσημου ύψους 100 μέτρων με κατοικίες και γραφεία, τη διαμόρφωση υπερτοπικού πάρκου σχεδόν 70 στρεμμάτων καθώς και ενσωμάτωση – ανάδειξη και αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων. Κάποια από αυτά θα αξιοποιηθούν για εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, ενώ το ενιαίο κτίριο θα εκχωρηθεί στο δήμο με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Αξιοσημείωτο είναι πως όλο το ακίνητο θα είναι ελεύθερο οχημάτων και θα δημιουργηθούν υπόγεια πάρκινγκ.

«Πράσινο φως» στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή Κεραμείων Αλλατίνη του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει δώσει εξάλλου η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη, με τον όρο οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ουρανοξύστη, που προβλέπεται να δημιουργηθεί και θα έχει ύψος μέχρι 100 μέτρα, να αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του ως τοπόσημου, να τον καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης, αλλά και να συνάδουν με τον χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας Αλλατίνη.

Παράλληλα η έγκριση έγινε με τους όρους να υιοθετηθούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτίρια, να προωθηθεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων, η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων να ενισχύει την άνεση της πεζής κυκλοφορίας και των ΑΜΕΑ και οι χώροι στάθμευσης να είναι υποχρεωτικά υπόγειοι.

Στην κεντρική φωτογραφία: 

Ενδεικτική αρχιτεκτονική απεικόνιση του ακινήτου, όπου αποτυπώνεται το ενιαίο του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου και η σχέση των νέων και διατηρητέων κτισμάτων εντός αυτού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ