Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική: Μεγάλοι «παίκτες» αλλάζουν το τοπίο των ξενοδοχείων

Στο «στόχαστρο» διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, αλλά και funds η περιοχή της Β. Ελλάδας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

H Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι ελκυστική για ξενοδοχειακές επενδύσεις  και βρίσκεται στο «στόχαστρο» διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, αλλά και funds, που ενδιαφέρονται τόσο για την εξαγορά ήδη υφιστάμενων ξενοδοχείων και την ανακαίνισή τους, όσο και για την μετατροπή άλλων κτιρίων σε ξενοδοχεία.

Αυτά αναφέρθηκαν σε πάνελ για τον κλάδο των ξενοδοχείων στη διάρκεια της 6ης Prodexpo North που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

332535626_128646140145303_5569668134625434759_n.jpg

Προτιμούν ένα υφιστάμενο, ίσως ταλαιπωρημένο, ξενοδοχείο γιατί εκεί κρύβεται η προστιθέμενη αξία, είπε μεταξύ άλλων ο σύμβουλος της International Hotel Development σε Ελλάδα και Κύπρο, Νίκος Χάτζος. «Η Βόρεια Ελλάδα έχει θετικές προοπτικές, οι επενδυτές χρειάζονται βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε.

Το άνοιγμα του ξενοδοχείου «MonΑsty» υπό την ομπρέλα της «Marriott International», έκανε περισσότερες διεθνείς αλυσίδες να βάλουν την Θεσσαλονίκη στο "μικροσκόπιο". Επίσης, όπως αναφέρθηκε, η «Brown Hotels» ετοιμάζει δύο ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη. Το ένα θα είναι στο διατηρητέο κτήριο του πρώην ξενοδοχείου «Βιέννη» και τα άλλα στα κτήρια των πρώην καπναποθηκών Μιχαηλίδη. 

Αναφορά έγινε και στην πρόσφατη εξαγορά τριών μονάδων από την Goldman Sachs στη Χαλκιδική . Πρόκειται για τα ξενοδοχεία "Pallini", "Athos" και "Theofano" της G- Hotels.

Όπως είπε οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν την περιοχή της Χαλκιδικής να εμπλουτίσει την προσφορά ποιοτικών ξενοδοχειακών δωματίων. Εκτίμησε δε ότι μια τέτοια εταιρεία σαν την Goldman Sachs δε θα σταματήσει εκεί. "Ήδη κοιτούν και άλλους προορισμούς και νιώθω ότι θα φέρουν μαζί τους και τα διεθνή brands που λείπουν από την περιοχή της Β. Ελλάδας", ανέφερε, ενώ είπε ακόμη ότι αυξάνεται η τάση για κατασκευή κατοικιών που θα είναι συνδεδεμένα με ξενοδοχεία.

Ο κ. Κέννυ Ευαγγέλου, CEO της Xenium Advisors είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και από ντόπιους και από ξένους και το θέμα είναι να  βρεθεί το κατάλληλο προϊόν. "Ιδανικά αναζητούνται λίγο γερασμένα ξενοδοχεία που να ανακαινιστούν και να δημιουργήσουν μια υπεραξία. Έχουν ήδη γίνει αρκετές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια από ξένα funds και αυτήν την στιγμή αρκετά κοιτάζουν την Ελλάδα για τέτοιες επενδύσεις παρά τις προκλήσεις του  περιβάλλοντος". Δυνατότητα για καλές αποδόσεις υπάρχει στο κομμάτι του resort και του luxury όπως ανέφερε. 

Πάντως ο κ. Χάτζος τόνισε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από το Luxury. Υπάρχουν value for money περιπτώσεις ξενοδοχείων με λιγότερα έξοδα λειτουργικά και ευελιξία στο θέμα των τιμών. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σωστά περιποιημένα 2 και 3 αστέρων ξενοδοχεία. Αυτό λείπει περισσότερο και από brands στο πεντάστερο επίπεδο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

O κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε και στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ξενοδοχείων που έχουν αντισταθμίσει την αύξηση των εσόδων. Ειδικά για τα city hotels επισήμανε πως είναι δύσκολα τα πράγματα σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση ή κατασκευή με τα κόστη που υπάρχουν σήμερα.

Ο κ. Πίτερ Παπαδάκος, επικεφαλής ευρωπαϊκής έρευνας της «Green Street» σημείωσε ότι η αγορά των ακινήτων ξενοδοχείων στην Ευρώπη «αντέχει», σε μια περίοδο που οι τιμές των περισσότερων τομέων στο real estate πέφτουν σε διψήφιο ποσοστό. Στους χώρους γραφείων, είπε, η πτώση των τιμών είναι σήμερα 20%-30%, σε σχέση με τα μέσα του 2022, στα βιομηχανικά ακίνητα και τα logistics επίσης γύρω στο 25%, αλλά ο χώρος των ξενοδοχείων δεν πέφτει. Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2023 τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο αναμένεται να είναι έως και κατά 10% υψηλότερα, σε σχέση με εκείνα του 2022, το οποίο ήταν ήδη μια πολύ δυνατή χρονιά και τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, στις οποίες ο μέσος όρος διαμονής είναι οι δέκα ημέρες.

Κατά τον Σπύρο Πέγκα, τέλος, ιδρυτή και CEO της εταιρείας Wise Ram, χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και πολιτική υποστήριξη, ώστε περιοχές με προοπτική, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και τα Ιωάννινα να προχωρήσουν πιο δυναμικά, να ωριμάσουν περισσότερο ως προορισμοί και να προσελκύσουν ακόμα περισσότερες μεγάλες επενδύσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες
Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων αφού έχασε τη νομική διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου
Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες