Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανδριόπουλος (Dimand): Έτσι θα ζωντανέψουν τα διατηρητέα κτίρια στη Θεσσαλονίκη

fix

Τα διατηρητέα κτίρια και οι προκλήσεις αξιοποίησής τους - Συζήτηση στην Prodexpo North

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες δυνατότητες, είναι ένα «δέντρο που αν το ποτίσετε σωστά θα παράγει φρούτα τα επόμενα 20 χρόνια και όχι μόνο», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, μιλώντας στην Prodexpo North, τη σημαντικότερη συνάντηση για την ακίνητη περιουσία στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχή χρονιά, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace με τη συμμετοχή  πάνω από 45 ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Ανδριόπουλος συντόνισε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου και ο επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Σταύρος Ανδρεάδης, το οποίο απασχόλησε το ζήτημα της αξιοποίησης διατηρητέων κτιρίων καθώς και οι δυσκολίες που προκύπτουν στην πορεία αυτή.

prodexpo-north23_2.jpg

Μάλιστα, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μηχανισμός που να συνδράμει σε αυτά τα πολυδάπανα πρότζεκτς με πόρους εθνικούς ή με άλλους τρόπους.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο «ΦΙΞ», ακίνητο με περίπου 15.000 τ.μ. διατηρητέα κτίρια, που απέκτησε η Dimand από ιδιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για το διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα μόνο τα τούβλα στοιχίζουν 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει το TyposThes  τo 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η ανακατασκευή και αξιοποίηση του «ΦΙΞ», του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου  στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα θα αποκτήσει νέα «ζωή». Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 25 στρμ. και η ανάπτυξη αφορά συγκρότημα μεικτών χρήσεων. Ειδικότερα, η Dimand εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν γραφειακοί χώροι, retail, κατοικίες και ξενοδοχείο.

«Είμαστε διατεθειμένοι, όπως λέει ο νόμος, να επανεντάξουμε τα διατηρητέα κτίρια στη λειτουργία της πόλης  με χρήσεις που θα αποφασίσουν τα υπουργεία […] Πώς θα ξεκινήσει κανείς με 60 εκατ. ευρώ κόστος διατήρησης αυτού του μνημείου αν δεν υπάρχει και μια συνδρομή;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε πως «είμαστε διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουμε το κόστος μιας μελέτης του ΙΟΒΕ ώστε να μπορούν τα αρμόδια υπουργεία να στηρίξουν μια αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τη διασφάλιση πόρων με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης και επανάχρησης διατηρητέων κτηρίων. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρθηκε κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε, είχε προταθεί αλλά δεν επιλέχθηκε.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεάδης είπε ότι έχουν ανοιχτεί δρόμοι και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πριν  1-2 δεκαετίες  σε ότι αφορά την επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων. Αυτό που με πονάει είναι η δυσκολία να κάνουμε πράγματα αυτονόητα», είπε ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος πρότεινε να γίνει μία μελέτη – καταγραφή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα σε άλλες χώρες (Δείτε αναλυτικότερα για την τοποθέτησή του ΕΔΩ)

Ζέρβας: Αρκετά success stories τα τελευταία χρόνια

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει αρκετά success stories στον κομμάτι της αξιοποίηση διατηρητέων κτιρίων, αναφέροντας τα παραδείγματα της αγοράς Μοδιάνο, που ήδη λειτουργεί, το κτίριο των Σφαγείων που στεγάζει τη Cisco, τις παλιές αποθήκες πιο δίπλα που στεγάζουν τα γραφεία του ΣΒΕ αλλά και τη Βίλα Πετρίδη που εδώ και τρία χρόνια στεγάζει το ελληνογερμανικό  ίδρυμα νεολαίας. Αναφέρθηκε ακόμη και τα πρότζεκτς που αφορούν το «ΦΙΞ» και τα κεραμεία Αλλατίνη, ενώ επεσήμανε ότι ο δήμος ήδη προχωρά σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση των κτιρίων στο Ντεπώ.

Κατά τον δήμαρχο, βρισκόμαστε μπροστά σε μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτήν που ίσχυε επί δεκαετίες με βιομηχανικά κουφάρια που αποτελούσαν αναξιοποίητο πλούτο και πλέον στην τροχιά υλοποίησης συγκεκριμένων πρότζεκτς. «Ο πλούτος που υπάρχει στην πόλη πρέπει να αξιοποιηθεί», τόνισε.

Σημείωσε ότι πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς και να μη χάσουμε χρόνο, ενώ είπε ότι υπάρχουν επαγγελματίες ευαίσθητοι στην πόλη, τους οποίους δεν κατανοεί. Με αφορμή αυτό το σχόλιο, ο κ. Ανδριόπουλος, είπε ότι αυτήν την μερίδα πολιτών πρέπει να την ενημερώνουμε περαιτέρω για τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, να γίνεται ένας διάλογος. «Θα χαρούμε να πάρει πρωτοβουλίες ο δήμος για να κάνουμε λεπτομερή ενημέρωση στον κατάλληλο χρόνο και να απαντούμε ερωτήματα που μετά σας βασανίζουν στο δημοτικό συμβούλιο», όπως είπε.

«Να αποδείξουμε ότι επιχειρηματίας σημαίνει ότι εκτός από το δικό του συμφέρον σκέφτεται και το δημόσιο συμφέρον»

Να αποδείξουμε ότι επιχειρηματίας σημαίνει ότι εκτός από το δικό του συμφέρον σκέφτεται και το δημόσιο συμφέρον, ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης. Τελευταία, όπως ανέφερε, βλέπουμε πολύ ωραίες προτάσεις και στη Θεσσαλονίκη, όπου η ανάδειξη πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και του δομημένου περιβάλλοντος μέσα από προσπάθεια επανάχρησης κτιρίων είναι πρωτίστως προς το δημόσιο συμφέρον. Με αυτήν την προσέγγιση θα μπορέσει να φύγει η κακή πρόθεση και βούληση που υπάρχει στην αντιμετώπιση επιχειρηματικών σχεδίων.

Ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε ένα επικαιροποιημένο, κωδικοποιημένο πολεοδομικό κείμενο που θα διέπει όλο το θεσμικό πλαίσιο από το 1923 και μετά.

Μίλησε για την αναγκαιότητα του πολεοδομικού σχεδιασμού. «Να ξέρει καθένας τι επιτρέπεται και τι όχι», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις που βγαίνουν άδειες αλλά έπειτα από προσφυγές στο ΣτΕ έχουμε ακυρώσεις και «αυτό δημιουργεί ανασφάλεια σε όλους».

Στόχος δεν ήταν μόνο να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομία, αλλά να την αναδείξουμε, να την επανεντάξουμε στον κοινωνικό ιστό, να έχουμε αγαστή συνεργασία με την Τ.Α., να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική προκειμένου να είμαστε πιο κοντά στο επιχειρείν. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε παθογένεις παρελθόντος, να συγκρουστούμε με κατάλοιπα που ουσιαστικά δαιμονοποιούσαν την επιχειρηματική δραστηριότητα, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Διδασκάλου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ