Κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει ο τουρισμός τα επόμενα 8-10 χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης McKinsey: «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021», που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη, ο τουρισμό την επόμενη δεκαετία θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 35% και το 38% του συνολικού αναπτυξιακού δυναμικού σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και απασχόλησης αντίστοιχα. Οι διεθνείς επισκέπτες θα φθάσουν τα 22-24 εκατ., με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. H συνολική συνεισφορά σε ΑΠΑ θα είναι 41- 44 δισ. Ευρώ (+ 16 - 17 δισ. Eυρώ από ό,τι σήμερα) και περίπου 1 εκατ. στην απασχόληση (+ 300.000 θέσεις).
Η κύρια προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προιόντων. Έξι «κύρια» προιόντα έχουν οριστεί, καθώς και μια σειρά από «συμπληρωματικά και εξειδικευμένα».
Για την περίοδο 2014-2020, θα χρειαστεί αύξηση των μέσων ετήσιων επιπέδων επενδύσεων κατά περίπου 3,3 δισ. Ευρώ κατά μέσο όρο. Βασικό μέρος των απαιτούμενων επενδύσεων αφορά τη στοχευόμενη αναβάθμιση υπαρχουσών καταλυμάτων, τη δημιουργία νέων υψηλής ποιότητας και την ενίσχυση των υποδομών για τον ναυτικό τουρισμό. Κρατικοί και κοινοτικοί πόροι (π.χ. ΕΣΠΑ) θα αξιοποιηθούν προσεκτικά, ώστε να αποτελέσουν βάση αύξησης της ιδιωτικής επένδυσης και να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Σχολιάζοντας το σχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε ότι η υλοποίησή του, θα φέρει άμεσα αποτελέσματα στην προσπάθεια της χώρας να εκκινήσει την ανάπτυξη και να ανακάμψει. “Επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε στενά με την Πολιτεία και να υλοποιήσουμε με ενότητα και όραμα αυτό το φιλόδοξο σχέδιο”, είπε.
Στο επίκεντρο του ΕΣΠΑ
Από την πλευρά της, η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, έκλεισε τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου με την πεποίθηση ότι το 2014 μπορεί να είναι καλύτερη χρονιά. Παράλληλα, παρουσίασε τους τέσσερεις βασικούς άξονες του Eθνικού Σχεδίου για τον τουρισμό. Όπως είπε, οι άξονες αυτοί είναι, ο νέος τουριστικός Νόμος (Ν.4179), το χωροταξικό του τουρισμού, το νέο ΕΣΠΑ και η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Το Συνέδριο χαιρέτησαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα, το 2012, είχε 15,5 εκ. διεθνείς αφίξεις τουριστών και 10,4 δισ. ευρώ σε έσοδα, περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας, από τον διεθνή τουρισμό και ότι για το 2013, τα πιο πάνω τουριστικά μεγέθη προβλέπονται σημαντικά αυξημένα έναντι του 2012 και του 2011, “γεγονός που κυρίως οφείλεται στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα του τομέα”. Φέτος, οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, ενώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, οι δε καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου, πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός.
Χαιρετισμός απυήθυνε και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο τουρισμός με ορισμένους ακόμη -λίγους- τομείς, θα έχει κεντρική θέση στο σχεδιασμό του Νέου ΕΣΠΑ.
Επίσης, συμμετείχαν ως ομιλητές: ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο Αντιπρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου και μέλος της Διοικητικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βουσβούνης, ο Managing Director, McKinsey & Company, Greece, κ. Γιώργος Τσόπελας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HotelBrain, κ. Πάνος Παλαιολόγος, ο Managing Director της Marketing Greece, κ. Ιωσήφ Πάρσαλης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TrueGreece, κ. Χρήστος Στεργίου.