Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό το κόστος για ναυαγοσώστες - Κίνδυνος για ελλείψεις

Παρά την επιχορήγηση από το κράτος, οι δήμοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Προβληματίζει τους δήμους το κόστος για την συντήρηση των πύργων ελέγχου και της πληρωμής των ναυαγοσωστών. Την ίδια ώρα μέλος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος αναφέρει πως κάθε υλικοτεχνική υποδομή και αύξηση του εργατικού ανθρώπινου δυναμικού γίνεται με στόχο την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Συνολικά 10.000.000,00€, θα είναι το ποσό της επιχορήγησης για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 7 του Π.Δ. 71/2020, σύμφωνα με την σχετική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Θεσσαλονίκη επιχορηγούνται ο δήμος Βόλβης με 32.991,83, ο δήμος Θερμαϊκού με 80.184,92 ευρώ.

Στη Χαλκιδική επιχορηγούνται ο δήμος Αριστοτέλη ( 40.458,72) ο δήμος Κασσάνδρας (154.951,02), ο δήμος Νέας Προποντίδας (123.857,25), ο δήμος Πολυγύρου (55.703,61) και ο δήμος Σιθωνίας (123.857,25).

5f1nayagosostis.jpg

«Τα χρήματα που δίνονται στο δήμο μας είναι πολύ λιγότερα από αυτά που ξοδεύουμε για την συντήρηση των 8 ναυαγοσωστικών πύργων ελέγχου που διαθέτει ο δήμος μας. Σκεφτείτε εμείς δαπανούμε 400.000 ευρώ. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να μην υπήρχε οικονομική ενίσχυση όμως το ποσό που δίνεται φέτος στο δήμο Θερμαϊκού είναι ελάχιστο. Κι αν συνεχιστεί έτσι είναι πολύ πιθανό να πάμε στους 3 πύργους, έναν σε Μηχανιώνα, έναν σε Επανομή και έναν σε Περαία», δήλωσε στο «TyposThes» ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιώργος Τσαμασλής. Ο ίδιος ανέφερε πως «η επιτροπή που επιλέγει την τοποθεσία των πυργίσκων και των ναυαγοσωστών απαρτίζεται από εκπροσώπους του λιμενικού, της Περιφέρειας και του δήμου, και συνήθως εστιάζει στις πολυσύχναστες παραλίες. Επίσης στον πύργο ελέγχου υπάρχει και κουτί πρώτων βοηθειών, απινιδωτής κλπ». Ο δήμαρχος Θερμαϊκού υπογράμμισε πως πρέπει να έχουμε ναυαγοσώστες ώστε να επέμβουν άμεσα εφόσον προκύψει ανάγκη και ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν οι διπλάσιοι πύργοι, ειδικά σε μια τόση μεγάλη ακτογραμμή. Ωστόσο συμπλήρωσε πως αν δεν υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία για σημαντική ενίσχυση στις υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης αναγκαστικά θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους. «Δυστυχώς με τις ισχύουσες συνθήκες, και τον προϋπολογισμό που έχουμε, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα χρήματα που δίνονται από την πολιτεία είναι ελάχιστα σε σχέση με τα έξοδα που υπάρχουν για την ναυαγοσωστική κάλυψη», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Ο ίδιος μιλώντας στo «ΤyposThes» σημείωσε πως «στο δήμο Σιθωνίας θα δοθούν 123.000 ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 424.000 ευρώ», για να υπογραμμίσει πως πέρυσι το ποσό ήταν ακόμη μικρότερο, φτάνοντας τα 69.000 ευρώ.

«Ξοδεύουμε πολλαπλάσια χρήματα. Αναλογιστείτε πως για κάθε πολυσύχναστη παραλία χρειάζονται 37.200 ευρώ. Και όταν λέμε πολυσύχναστη, εννοούμε να έχει έκταση άνω των 300 μέτρων. Μάλιστα πολλές φορές στις πολυσύχναστες παραλίες είναι και μερικές ιδιωτικές. Στο δήμο μας υπολογίστηκε ότι θα έπρεπε να δώσουμε 1.100.000 ευρώ για ναυαγοσωστική κάλυψη. Κάναμε ένσταση και πήγαμε στα περσινά επίπεδα το κόστος. Όμως η επιχορήγηση που δίνει το κράτος δεν καλύπτει τα έξοδά μας ούτε στο 1/3! Είναι προτεραιότητά μας το να υπάρχουν ναυαγοσώστες (σημ. οι οποίοι σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα εργάζονται από 1/6 έως 30/9) και πυργίσκοι, όμως σκεφτείτε πως είχαμε περισσότερα έξοδα κατά 910.000 ευρώ το 2022 σε σχέση με το 2021 μόνο στις δαπάνες ενέργειας, ενώ και τα καύσιμα έχουν διπλασιαστεί. Η πολιτεία πρέπει να προβεί σε μια γενναία χρηματοδότηση για να μας βοηθήσει», σημείωσε ο κ. Ντέμπλας, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι στις πολυσύχναστες παραλίες του δήμου Σιθωνίας όπου υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη είναι η Νικήτη, ο Άγιος Νικόλαος, ο Μαρμαράς, δύο στην Τορώνη, δύο στην Σάρτη, στο Καλαμίτσι, στην Συκιά, στην Λαγόμανδρα (ιδιωτική) και στον Αρμενιστή (ιδιωτική).

«Στόχος η καλύτερη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής»

Lifeguard.JPG

Φωτογραφία αρχείου

Από την πλευρά του ο Τάσος Αντωνιάδης από την Ναυαγοσωστική Ακαδημία Bayline και μέλος Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος μιλώντας στο «TyposThes» υπογράμμισε πως «με το ΠΔ 71/2020 έγινε συνεργασία της ΚΕΔΕ με την ΕΣΝΕ αναφορικά με τον καθορισμό του κόστους κάθε πύργου στις παραλίες. Και με βάση την μελέτη βγήκε ένα κόστος έτσι ώστε να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες πρακτικές στον προϋπολογισμό για την ναυαγοσωστική κάλυψη. Στο κόστος αυτό στηρίχθηκε η κρατική επιχορήγηση που δίνεται. Αρχικά ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ σε όλη τη χώρα, και φέτος το ποσό ανέβηκε στα 10 εκατομμύρια. Ουσιαστικά το 35% το καλύπτει το κράτος και το 65% οι δήμοι. Οπότε μιλάμε σίγουρα για καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν το 2020 όπου το κόστος καλύπτονταν εξολοκλήρου από τους δήμους. Επίσης με το ΠΔ ορίζεται ότι πλέον υπάρχουν πχ απινιδωτές, ορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές του πύργου και είναι πχ στα 4τμ , ενώ τα όρια παρακολούθησης από τα 300 μέτρα αριστερά και τα 300 μέτρα δεξιά κατέβηκε στα 200 και 200 αντίστοιχα. Άρα και μόνο με την τελευταία αλλαγή από τους 600 ναυαγοσώστες που χρειάζονταν πριν, πλέον έχουμε φτάσει στους 900. Φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, όμως παράλληλα έχουμε και περισσότερες θέσεις εργασίας. Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε πως συνήθως ως ναυαγοσώστες εκπαιδεύονται άτομα ηλικίας 18-25 ετών, αρκετά εκ των οποίων τον Ιούνιο έχουν εξεταστική».

Ο κ. Αντωνιάδης συμπλήρωσε πως μπορεί πλέον το κόστος να είναι πιο αυξημένο με δεδομένο ότι υπάρχει καλύτερος ιατρικός εξοπλισμός (απινιδωτές) αλλά και τεχνικά μέσα (πχ πλέον μπορούν να συνδράμουν και 5μετρα σκάφη σε έκτακτα περιστατικά), όμως αυτό γίνεται «με στόχο πάντα την καλύτερη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής». «Αναλογιστείτε μόνο πως με την προηγούμενη νομοθεσία είχαμε 60-65% ναυαγοσωστική κάλυψη και πέρυσι φτάσαμε στο 95%. Είναι μια αναγκαιότητα να έχουμε σωστές υπηρεσίες αν θέλουμε να συνάδουν με το προφίλ του τουρισμού στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Αναστασία Χαλκιά: «Έκκληση για σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον»

«Σε όλα τα μήκη και πλάτη της θάλασσας και των ακτών του δήμου μας κυριαρχούν ποιοτικά χαρακτηριστικά και ασφάλεια για τους λουόμενους. Οι επισκέπτες μας μπορούν να απολαμβάνουν, εκτός από τα καταγάλανα νερά στις παραλίες μας, και την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών, την ναυαγοσωστική κάλυψη και τις σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις. Και ο δήμος με τη σειρά του κάνει έκκληση για σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς ρύπανση, και μέριμνα για καθαρές παραλίες», τονίζει σε δήλωσή της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά με αφορμή την επιχορήγηση 154.951 χιλιάδων ευρώ στο δήμο Κασσάνδρας για τις ανάγκες της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες. Κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο στην Κασσάνδρα θα παρέχονται λουτρικές εγκαταστάσεις σε δώδεκα παραλίες, ενώ η Γαλάζια Σημαία θα κυματίζει σε 32 σημεία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ