Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 3.000 σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση - 4.500 στη Χαλκιδική

Αυξημένες οι κρατήσεις σε όλη τη χώρα - Έσοδα πάνω από 4 δισ. ευρώ θα φέρει η βραχυχρόνια μίσθωση φέτος

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε υψηλά ποσοστά και αυξημένες εμφανίζονται οι κρατήσεις και οι αφίξεις τουριστών σε καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής στη χώρα μας και μάλιστα η ζήτηση επεκτείνεται και στους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Οι τιμές φέτος είναι αυξημένες κατά 10-12% ως απόρροια των αυξήσεων σε έξοδα όπως καθαριστικά αλλά και στο ενεργειακό.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων κ. Ανδρέας Χίου, μιλώντας στο «ΤyposThes» αναφέρει ότι σε όλη τη χώρα η κίνηση είναι σε πολύ καλά επίπεδα με αυξημένες κρατήσεις και αφίξεις.

Αν και το «ταμείο» θα γίνει στο τέλος της σεζόν η εκτίμηση είναι ότι «πάμε για μια χρονιά καλύτερη από αυτήν του 2019».

Οι πληρότητες κινούνται σε υψηλά ποσοστά και σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς ξεπερνούν και το 90% αυτήν την στιγμή.

Όπως είναι αναμενόμενο, τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί είναι τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου, αλλά και η Χαλκιδική.

Μάλιστα, οι ζητήσεις είναι πολύ καλές και για μετά το καλοκαίρι και για Σεπτέμβριο αλλά και για Οκτώβριο, κάτι που δείχνει επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Κατά μέσο όρο οι κρατήσεις την θερινή σεζόν είναι στις 7 ημέρες, Σάββατο με Σάββατο κατά κύριο λόγο, όμως σε πολλές αστικές περιοχές είναι μικρότερης διάρκειας, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο του split, δηλαδή να κλείσει ένας τουρίστας για 3 ημέρες στην Αθήνα και μετά άλλες 7 σε κάποιο νησί, όπως λέει ο κ. Χίου.

Νο1 στις ξένες αγορές η Αγγλία

Σε ότι αφορά τις εθνικότητες, σύμφωνα με τον ίδιο, Νο1 είναι αυτήν την στιγμή η Αγγλία, ενώ αρκετές κρατήσεις υπάρχουν και από Γερμανία, η οποία έρχεται στη δεύτερη θέση και ακολουθούν Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία και χώρες Βαλκανίων. Εκτός ΕΕ ακολουθεί με αυξημένα νούμερα η Τουρκία, με τους τούρκους τουρίστες να είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, όπως αναφέρει ο κ. Χίου, καθώς επίσης και το Ισραήλ.

Αναφορικά με τους Έλληνες, αυτοί αποτελούν ποσοστό πάνω από 30% στο σύνολο και βασικά είναι οι οικογένειες αυτές που προτιμούν πολύ αυτού του τύπου τα καταλύματα, καθώς μπορούν να μείνουν σε ένα διαμέρισμα όλοι μαζί.

«Βγαίνουν» παλιά και εισέρχονται νέα ακίνητα

Σύμφωνα με τον κ. Χίου, το προσφερόμενο προϊόν, δηλαδή τα προς διάθεση καταλύματα δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με άλλες χρονιές. Παρατηρείται να «βγαίνουν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κάποια παλιά και να εισέρχονται νέα ακίνητα, ωστόσο σε νούμερα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα.

Αυτά που βγαίνουν και συνήθως επιστρέφουν στην μακροχρόνια μίσθωση είναι κατά κύριο λόγο κάποια παλιά σπίτια, ενώ αυτά που εισέρχονται είναι ανακαινισμένα.

Αναφορικά με τις τιμές τώρα, είναι αυξημένες κατά 10-12% συγκριτικά από άλλες χρονιές. Όπως λέει ο κ. Χίου είχαν μείνει αρκετά κάτω και τώρα έχουν ανέβει, κυρίως λόγω του ενεργειακού, αλλά όχι μόνο. Αυξήσεις έχουν επέλθει και στα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα οι τιμές των οποίων έχουν πάει 15-20% επάνω, ενώ και τα καθαριστήρια έχουν διπλασιάσει σχεδόν τις τιμές τους, όπως λένε οι διαχειριστές ακινήτων.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο – «Δεν υπάρχει φοροδιαφυγή»

Με βάση ευρωπαϊκή Οδηγία, θα πρέπει να μπει τουλάχιστον ΦΠΑ στη βραχυχρόνια μίσθωση από το 2025. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα μπει νωρίτερα, σύμφωνα με τον κ. Χίου.

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις για να τεθούν κάποιοι περιορισμοί στη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Χίου εκτιμά ότι δε θα ληφθεί κάποιο μέτρο που να την περιορίσει γιατί είναι αυξημένα τα έσοδα που φέρνει. «Μέχρι πρότινος μιλούσαμε για 3,3-3.5 δις και φέτος από ότι φαίνεται θα ξεπεράσει τα 4 δις», λέει χαρακτηριστικά.

Εκτός από την επιβολή ΦΠΑ ο κ. Χίου δεν «βλέπει» κάποιο άλλο μέτρο, λέγοντας πως όλα τα άλλα είναι ρυθμισμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο  ο κ. Πιτσιλής στο τελευταίο φόρουμ των Δελφών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ακίνητο που να μην έχει αριθμό μητρώου στη βραχυχρόνια μίσθωση, που να μη φορολογείται δηλαδή. Υπενθυμίζει ότι ο φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι άμεσος. «Φορολογείται από το πρώτο ευρώ άμεσα. Τα στοιχεία των κρατήσεων τα έχει η ΑΑΔΕ σχεδόν την ίδια στιγμή που τα έχουμε και εμείς από τις πλατφόρμες, οπότε δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Είναι ο μόνος κλάδος θα έλεγα στην Ελλάδα που δεν υπάρχει φοροδιαφυγή και τα έσοδα δηλώνονται κατευθείαν κάθε μήνα», λέει χαρακτηριστικά.

Κάτω από 2% του συνόλου των διαμερισμάτων τα Airbnb στη Θεσσαλονίκη

Για την κριτική που ασκείται ότι τα καταλύματα που βρίσκονται στη βραχυχρόνια μίσθωση στερούν σπίτια από την μακροχρόνια και συμβάλλουν στην έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών για οικογένειες και εργαζόμενους στα αστικά κέντρα, ο κ. Χίου λέει ότι «και αυτό είναι ένας μύθος». «Έχουμε δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα και έχουμε αναφέρει έρευνες που έχουμε κάνει. Αυτήν την στιγμή τα διαμερίσματα της βραχυχρόνιας κυμαίνονται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 2,2-2,4% επί του συνόλου των διαμερισμάτων σε κάθε περιοχή. Στην Αθήνα, είναι στο 2,2% και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 2%, κοντά στο 1,6-1,8%. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 ακίνητα είναι αυτήν την στιγμή στη βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη, αριθμός που αυξάνεται στις 4.000 περίπου αν συμπεριλάβουμε και τις γύρω περιοχές, ενώ η Χαλκιδική έχει 4.500 ακίνητα.

 Πώς γίνεται το 2% να επηρεάζει το υπόλοιπο 98% και να λέμε ότι δεν υπάρχουν διαμερίσματα», διερωτάται. Συμπληρώνει δε ότι πρόκειται για διαμερίσματα που πριν λίγα χρόνια ήταν κλειστά και κάποιοι επένδυσαν για να τα βάλουν στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Δεν έχει στερήσει η βραχυχρόνια τίποτα από τη μακροχρόνια», υποστηρίζει, ενώ για τους περιορισμούς που ακούγονται όπως το να έχει ένας ιδιοκτήτης μέχρι 2 ακίνητα στη βραχυχρόνια, λέει ότι αφενός είναι ελάχιστοι αυτοί οι ιδιοκτήτες που έχουν από 2 και πάνω, ενώ προσθέτει ότι και να βγουν κάποια ακίνητα από τη βραχυχρόνια και να διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση, δε θα συμβάλλουν στην οικονομική στέγαση καθώς πρόκειται για ανακαινισμένα και επιπλωμένα ακίνητα, στα οποία έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα και κατά συνέπεια θα νοικιάζονται ακριβά.

«Η έλλειψη φθηνών σπιτιών δεν οφείλεται στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ανεβάζουν τα ενοίκια. Το πρόβλημα θα το έλυνε μια καλή στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης. Από ότι ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη, κάτι θα κάνει», λέει κλείνοντας ο κ. Χίου.

Airbnb: Οι τάσεις για την Ελλάδα:  Οι δημοφιλέστερες και οι οικονομικότερες επιλογές

Στο μεταξύ, η Airbnb δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μία εικόνα για τους Έλληνες ταξιδιώτες ενόψει της γεμάτης καλοκαιρινής σεζόν. Τα ταξίδια από την Ελλάδα ανέκαμψαν ιδιαίτερα το 2023, με τις καλοκαιρινές αναζητήσεις Ελλήνων επισκεπτών στην Airbnb να σημειώνουν αύξηση άνω του 70%. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες στην Airbnb οργανώνουν ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε περισσότερες από 72.000 πόλεις και κωμοπόλεις παγκοσμίως.

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές διαμονής στη λίστα επιθυμιών καταδεικνύουν τις μοναδικές και αγαπημένες ιδιοκτησίες που έχουν ξεχωρίσει οι ταξιδιώτες για τις ερχόμενες διακοπές τους. Ακολουθούν οι δέκα κορυφαίες διαμονές εσωτερικού στις λίστες επιθυμιών από Έλληνες επισκέπτες στην Airbnb.

 Τα 10 πιο επιθυμητά καταλύματα στην Ελλάδα:

1.            Υπόσκαφο σπίτι, Σαντορίνη

2.            Βίλα με πισίνα, Αποκόρωνας, Χανιά

3.            Βίλα, Κάθισμα Λευκάδας (Φωτογραφία)

4.            Βίλα, Κεφαλονιά

5.            Περιστερώνας, Τήνος

6.            Σουίτα με πισίνα, Μήλος

7.            Βίλα, Μαλεβίζι, Χανιά

8.            Βίλα με πισίνα, Σαντορίνη

9.            Κατοικία, Μύκονος

10.          Κατοικία, Λέρος

Οι τάσεις για τους πιο οικονομικά προσιτούς προορισμούς

Με βάση τη σημαντική αύξηση του όγκου αναζητήσεων για καλοκαιρινές διαμονές φαίνεται ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε οικονομικά προσιτό προορισμό για την ερχόμενη περίοδο διακοπών. Ακολουθούν οι τάσεις για τους πιο οικονομικά προσιτούς προορισμούς στην Ελλάδα, όπου μπορείτε να ξοδέψετε λιγότερα από 100 δολάρια τη βραδιά:

1. Καλλιθέα, Αττική

2. Χίος

3. Παγγαίο

4. Δήμος Νεάπολης – Συκεών, Κεντρική Μακεδονία

5. Ερμούπολη, Σύρος

6. Ικαρία

7. Κως

8. Λευκάδα

9. Θεσσαλονίκη

10. Θερμαϊκός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περισσότερες από 1 στις 7 κρατήσεις για διανυκτέρευση που πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες ταξιδιώτες το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν για 28 ημέρες ή περισσότερες, καθώς οι Έλληνες επισκέπτες υιοθετούμε μια νέα ελευθερία στον τρόπο που ζούμε και ταξιδεύουμε .

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ