Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πανστρατιά για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Έχει καθυστερήσει σημαντικά αναφέρει ο Απόστολος Τζιτζικώστας που θα θέσει το θέμα στο πρωθυπουργό

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η αναγκαιότητα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανάπλαση της ΔΕΘ, επισημάνθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της 87ης ΔΕΘ.

Σχετικές τοποθετήσεις έγιναν από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθη Κωνσταντινίδη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και από τον δήμαρχο του κεντρικού δήμου, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Nα προχωρήσει άμεσα το μεγάλο πρότζεκτ ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Όλοι θέλουμε να δούμε να ξεκινάει άμεσα, έχει καθυστερήσει σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι είναι το πρώτο θέμα που ο ίδιος θα θέσει στον πρωθυπουργό στην επικείμενη επίσκεψή του στα γραφεία της ΔΕΘ το πρωί του Σαββάτου. Ζήτησε αυτή να είναι η τελευταία ΔΕΘ έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και να ξεκινήσει άμεσα το έργο της ανάπλασης, με τη λύση του ΣΔΙΤ.

Ειδικότερα, σε ερώτημα αναφορικά με σενάρια σχετικά με αλλαγή του χρηματοδοτικού σχήματος από ΣΔΙΤ σε ένα πλήρως ιδιωτικό έργο, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προκύψει τέτοιο ζήτημα και ίσως είναι λάθος και ο σχολιασμός φημών. «Εμείς επιμένουμε ότι το σωστό μοντέλο είναι αυτό που έχει υιοθετηθεί από δυο κυβερνήσεις, από τη διοίκηση της ΔΕΘ, από την Περιφέρεια Κ.  Μακεδονίας και από το δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι σχήμα ΣΔΙΤ, όπου περίπου κατά το ήμισυ το ποσό θα καλυφθεί από δαπάνες μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της ΔΕΘ και το υπόλοιπο 40% από ιδιωτικά κεφάλαια. «Ασφαλώς η ιδιωτική συμμετοχή σε ένα τέτοιο mega project είναι πολύ σημαντική, αλλά σε καμία περίπτωση στο 100%», όπως τόνισε.

«Το ΣΔΙΤ είναι για μας η λύση που πρέπει να προχωρήσει, αλλά θα πρέπει πια να προχωρήσει άμεσα», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι «περιμένουμε με αγωνία την έναρξη των εργασιών».

Όπως υπενθύμισε, ο Δήμος βοήθησε στην ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση, ώστε το έργο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιό του, στο επενδυτικό κομμάτι. «Η εικόνα που έχουμε είναι για συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», είπε σχετικά με την ερώτηση για το χρηματοδοτικό μοντέλο. «Αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει και περιμένω κι εγώ στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ την τελική του πρόταση για ένα βιώσιμο σχήμα -γιατί αυτό είναι το ζητούμενο-  για την ανάπλαση και τη λειτουργία της ΔΕΘ για τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την προοπτική της πόλης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της επόμενης ημέρας για τη ΔΕΘ αναφέρθηκε και ο  υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, στην τοποθέτησή του. Όπως είπε, με τις υφιστάμενες υποδομές, η ΔΕΘ κάπου εδώ αγγίζει τα υψηλότερά της.

«Η υπόθεση της ανάπλασης έχει ωριμάσει σημαντικά και πλέον βρισκόμαστε στις τελικές, πιστεύω, αποφάσεις. Δεν είμαι σίγουρος αν θα είναι η φετινή ή η επόμενη η τελευταία χρονιά της ΔΕΘ όπως την ξέραμε, αλλά αντιλαμβάνομαι  ότι μαζί με την ανάπτυξη της χώρας, παράλληλα με τη μεγάλη πρόοδο που συντελείται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η ώρα για την οριστική αλλαγή σελίδας και για τη Διεθνή μας Έκθεση. Μία ανάπλαση σε εγκαταστάσεις και υποδομές που θα σηματοδοτήσει και τον μετασχηματισμό στη λειτουργία του εκθεσιακού φορέα μας», ανέφερε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε μεταξύ άλλων: Θα συμφωνήσω ότι όλοι θα θέλαμε να εξελίσσονται τα πράγματα πιο γρήγορα, αλλά γνωρίζουμε όλοι ότι τα μεγάλα έργα έχουν πολλές φορές διαδικασίες, που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ούτε τους χρόνους, ούτε την ολοκλήρωσή τους. Μέλημα και ευθύνη όλων μας είναι να συνεργαστούμε… Να τρέξουμε πιο γρήγορα για να ολοκληρωθούν αυτά τα πολύ σημαντικά έργα για τον τόπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου της ανάπλασης είχε προσδιοριστεί, προ πανδημίας, σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στη συνέχεια, συνεπεία της αύξησης της ανατίμησης των δομικών υλικών, του «ράλι» του ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων, αναθεωρήθηκε σε περίπου 280 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τελικά τα 300 εκατ. ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους