Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κακοκαιρία Daniel: «Τσουνάμι» αυξήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής (VIDEO)

Στα 3 ευρώ το κιλό έφτασε το μαρούλι, στα 2,5 οι ντομάτες – «Το 80% των χωραφιών δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα»

Η κακοκαιρία Daniel, εκτός από τα ισχυρά πλήγματα που έκανε στην αγροτική παραγωγή, «χτύπησε» και το πορτοφόλι των καταναλωτών. Μία εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που η κακοκαιρία «Daniel» χτύπησε τη χώρα μας  και οι καταναλωτές έχουν αρχίσει ήδη να αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπό της στις τσέπες τους, καθώς οι τιμές σε βασικά προϊόντα που πωλούνται στη λαϊκή έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

 

Αύξηση τιμών στα προϊόντα

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για τιμές που διαμορφώνονται λόγω των ελλείψεων. Μιλώντας στο MEGA  ένας παραγωγός από τον Κοσκινά που πήγε στη λαϊκή και του οποίου η παραγωγή καταστράφηκε, είπε πως αναγκάστηκε να γίνει… έμπορος.

Το MEGA κάνοντας ρεπορτάζ στη λαϊκή της Καρδίτσας, διαπίστωσε πως οι παραγωγοί δεν βρίσκονται εκεί αλλά μόνο οι έμποροι. Ο λόγος είναι πως η καταστροφή που έχουν υποστεί είναι μεγάλη. Το μαρούλι έχει φτάσει 3 ευρώ το κιλό, 2,5 οι ντομάτες, 2,5 οι πιπεριές Φλωρίνης. Όπως είπε ο κ. Βασίλης, πριν τις πλημμύρες οι ντομάτες ήταν 1,5 ευρώ και το μαρούλι στα 2,5 ευρώ.

«Τώρα θα ανέβουν οι τιμές γιατί όλα τα προϊόντα έχουν χαλάσει. Πέρα από τα προϊόντα έχουν χαλάσει και το τρακτέρ. Υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά προϊόντα. Και δεν θα υπάρχουν γιατί ο θεσσαλικός κάμπος έβγαζε πολλά προϊόντα».

 

«Η Θεσσαλία νοσεί και πεθάνει»

Ο αγρότης από τα Φάρσαλα, Γιώργος Δρόσος, είπε η Θεσσαλία νοσεί και πεθάνει. «Μαζί πεθαίνουμε και εμείς. Σε λίγο θα πεθάνει και η εθνική ελληνική οικονομία. 750.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό και δεν έχει απομείνει τίποτα. Δεν θα υπάρχει παραγωγή από τη Θεσσαλία. Ακόμα και τα σιτηρά. Δεν υπάρχει τίποτα. Η ντομάτα ίσως έχει πάθει τη μικρότερη καταστροφή. Ακούσαμε χτες ο υπουργός πως εξασφάλισε 2.2 δις για τη σωτηρία της Θεσσαλίας. Τώρα χρειάζονται τουλάχιστον 20 δις. Το 80% των χωραφιών δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα. Πρέπει το κράτος να είναι αρωγός. Έχουν συμβεί τρομακτικά πράγματα. Ο τόπος είναι αγνώριστος».

Ο κτηνοτρόφος, Γιώργος Διδάγγελος, ο οποίος έχασε 6.000 χοίρους από την κακοκαιρία Daniel, είπε δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα προσέγγισης στη μονάδα και πως τα ζώα είναι εκεί πνιγμένα. «Κάποια τα έχει παρασυρθεί το ρέμα. Μόλις υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στη μονάδα θα έρθει συνεργείο με κατάλληλα μηχανήματα ώστε είτε να γίνει καύση ή υγειονομική ταφή», είπε αρχικά.

«Θα πρέπει να γίνουν ενεργείς για να παρακάμψουμε την υγειονομική βόμβα και αφού γίνει γ Πολιτεία έρθει με πραγματική διάθεση συμπαράστασης στη κτηνοτροφία και από την ώρα που θα έρθει η αποζημίωση, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 18 μήνες έως 2,5 χρόνια για να βγουν τα πρώτα γουρουνάκια .Στη Θεσσαλία είναι το 10% του χοιρινού κρέατος ενώ πανελλαδικά καλύπτουμε περίπου το 30%. Εάν δεν γίνει άμεση παρέμβαση, ίσως έχουμε ανατίμηση. Ελπίζω τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να μην παρατηρηθούν και στην αγορά του γουρουνιού».

Τέλος, ο κ. Δρόσος είπε πως για τη Θεσσαλία δεν υπήρξε κανένα σοβαρό σχέδιο υποδομής για συγκράτηση των νερών πλην του φράγματος. «Η ευθύνη διαχρονικά ανήκει σε όλους όσους κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ευθύνη όσοι εκλέχτηκαν υπουργοί από τη Θεσσαλία».

Δείτε το video:

Πηγή: megatv.com

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακρίβεια: Ρεκόρ αυξήσεων σε σοκολάτα υγείας και γκοφρέτες - Έρευνα του Flash.gr
Έως και 33,9% οι αυξήσεις στη σοκολάτα υγείας μέσα σε έναν μήνα, στο 51,7% η αύξηση στην τιμή πώλησης της σοκολάτας αμυγδάλου
Ακρίβεια: Ρεκόρ αυξήσεων σε σοκολάτα υγείας και γκοφρέτες - Έρευνα του Flash.gr
Κηφισιά: Πόρτες και οροφές που πέφτουν και στέγαστρα αμιάντου σε σχολεία
Πολλά προβλήματα σε σχολεία της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας έφερε στο φως το περιστατικό με την πτώση της πόρτας στο 3ο δημοτικό
Κηφισιά: Πόρτες και οροφές που πέφτουν και στέγαστρα αμιάντου σε σχολεία