Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γολγοθάς η ενοικίαση σπιτιού σε καλή τιμή - Δεν υπάρχουν ακίνητα

"Προτιμούν φοιτητές", λένε ενοικιαστές – Δεν ισχύει η προτίμηση στους φοιτητές, τονίζει ο Πρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης

 *Του Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τον δικό τους "Γολγοθά" ανεβαίνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού κυρίως τομέα που ψάχνουν ακίνητο για ενοικίαση αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως λένε στο «ΤyposThes», οι ιδιοκτήτες φαίνεται να προτιμούν πιο… σίγουρα πορτοφόλια, την ίδια ώρα μάλιστα που τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί.

«Συγνώμη ο ιδιοκτήτης θέλει φοιτητές»

Το ζήτημα με τις ενοικιάσεις ακινήτων και τις… προτιμήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων κατά εργαζομένων σε συγκεκριμένους κλάδους, οι οποίοι ψάχνουν με αγωνία για ένα σχετικά οικονομικό σπίτι σε όροφο και όχι υπόγειο, ανέλυσε η κα. Δήμητρα Βασιλειάδου η οποία τυγχάνει να είναι σε αυτή την “κατηγορία” πολιτών. Όπως είπε η κα. Βασιλειάδου: «Είμαι ιδιωτική υπάλληλος και πρέπει να νοικιάσω ένα σπίτι διότι αυτό που κατοικώ μέχρι σήμερα το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης για ιδιοκατοίκηση. Εδώ και μήνες ψάχνω καθημερινά όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν μου απαντήσουν στο τηλέφωνο κάποιας αγγελίας μου λένε “Μας συγχωρείτε, ο ιδιοκτήτης ψάχνει φοιτητές”».

Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα. Βασιλειάδου, συχνά μεσίτες την ρωτούν εάν εργάζεται και σε τι τομέα, αφήνοντας υπονοούμενα με έμμεσο τρόπο ότι ο εντολέας τους και ιδιοκτήτης του ακινήτου προτιμά δημοσίους υπαλλήλους. Τέλος, όπως είπε η νεαρή ιδιωτική υπάλληλος, αναφερόμενη στο οικονομικό ζήτημα «οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη και πλέον και δεν μπορείς να βρεις ένα σχετικά φθηνό σπίτι σε σχέση με τις τιμές της αγοράς στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης».

«Οι φοιτητές έχουν back up»

Στην άλλη όψη του νομίσματος, ιδιοκτήτες ακινήτων μίλησαν στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για τις προτιμήσεις που έχουν στους ενοικιαστές. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μανώλης Δημητρακόπουλος, ιδιοκτήτης μικρών κυρίως ακινήτων, υπάρχει μια γενική προτίμηση στους φοιτητές διότι έχουν από πίσω τους γονείς τους που θα στείλουν χρήματα για το ενοίκιο και θα κάνουν την συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.

Ωστόσο, η επιλογή του “φοιτητή” πολλές φορές μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ διότι μπορεί να καταστρέψει το σπίτι ή όπως πολλές φορές συμβαίνει να κάνει πάρτι και να ξεσηκώνει την γειτονιά. Αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς, ο κ. Δημητρακόπουλος, είπε ότι «σαφώς και το να εργάζεται κάποιος ενοικιαστής στον δημόσιο τομέα είναι μια ασφάλεια».

«Περίεργοι» ενοικιαστές

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο υπάρχει ορισμένες φορές κάποια “φοβία” σε σχέση με τους εργαζόμενους - μη φοιτητές - με αποτέλεσμα ο νους να πηγαίνει στο κακό και πολλές φορές να επαληθεύεται, τόνισε με νόημα. Μάλιστα όπως είπε, στον ίδιο έχει συμβεί να νοικιάσει το σπίτι του σε κάποιο εξαρτημένο άτομο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ανακαινίσει το σπίτι όταν με το ζόρι έφυγε ο ενοικιαστής.

«Δεν προτιμούν τους φοιτητές - δεν υπάρχει αύξηση στα ενοίκια»

3_1.jpg

Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τζάρος που μίλησε στον «ΤyposThes», εξέφρασε την άποψη ότι οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν ανέβει πρόσφατα αλλά πριν από μία τετραετία περίπου. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τζάρος, «Τότε είχε παρατηρηθεί απότομη άνοδος. Φέτος απλά την συνειδητοποίησαν. Οι αυξήσεις είναι μικρές σε σχέση με πέρυσι. Η διαφορά είναι ότι έχει αυξηθεί το υπόλοιπο κόστος του νοικοκυριού κυρίως στο θέμα της ενέργειας και βασικών καταναλωτικών αγαθών και αυτό έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχουν αυξηθεί παραπάνω τα ενοίκια. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια μονοψήφια αύξηση στα μισθώματα στις περισσότερες περιοχές και αυτό δεν είναι κάτι τραγικό».

Ενοικιάσεις υπογείων σε παράλογες τιμές

Αναφορικά με το ζήτημα των ενοικιάσεων υπογείων σε ακριβές τιμές ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκη είπε ότι αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά γινόταν και πέρσι και πρόπερσι «Ξεκίνησαν από τα μικρά ακίνητα λόγω έλλειψης ακινήτων. Παράλληλα υπάρχει μια τάση στα μικρά ανακαινισμένα σε καλή κατάσταση. Επίσης ναι μεν δημιουργήθηκαν νέα ακίνητα αλλά ορισμένα από αυτά δεν ανακαινίστηκαν, ενώ μεγάλο μέρος αυτών πήγαν στην βραχυχρόνια μίσθωση τα AirBnB. Σε κάθε περίπτωση πάντα η αγορά κινείται ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν όσα ακίνητα θα έπρεπε, αυτομάτως σημαίνει οι τιμές θα είναι αυξημένες στα ισόγεια και τα ημιυπόγεια».

«Δεν προτιμούν τους φοιτητές»

Αναφορικά με το θέμα των προτιμήσεων των ιδιοκτητών στους φοιτητές ο κ. Τζάρος υπογράμμισε ότι «Δεν τους προτιμούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες. Σε κάποιες περιοχές ο “φοιτητής” είναι το εύκολο ωστόσο πολλοί λίγοι το έχουν σαν προϋπόθεση. Επίσης υπόσχεται με κάποιο έμμεσο τρόπο ένα επαρκές διάστημα διαμονής. Ο ιδιοκτήτης σκέφτεται πως θα έχει ήσυχο το κεφάλι του 4 ή 5 χρόνια και θα παίρνει τα ενοίκια του έχοντας μια σιγουριά. Πάντως δεν ακούμε συχνά να υπάρχει προϋπόθεση να είναι κάποιος φοιτητής. Επειδή η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο όγκο φοιτητών στην πόλη είναι εύκολο να πούμε ότι θα το νοικιάσει κάποιος το σπίτι του σε φοιτητή».

Σχετικά με την προτίμηση στους δημοσίους υπαλλήλους ο κ. Τζάρος είπε ότι οι ιδιοκτήτες κοιτάνε να είναι όσο το δυνατόν πιο σίγουροι όσον αφορά στο ενοίκιο και στην διάρκεια που θα κατοικήσει κάποιος.

Ήρθαν εταιρίες “έφυγαν ακίνητα”

Όπως εξήγησε στο “ΤyposThes" ο κ Τζάρος, «Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την έλλειψη ακινήτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ότι έρχεται επιπλέον κόσμος να μείνει και ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται. Για παράδειγμα έρχονται εταιρείες και ζητάνε από εμάς ακίνητα για να μείνει το προσωπικό σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα έως ότου κατασκευαστούν νέα σπίτια θα συμβαίνει αυτό που συμβαίνει».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους