Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπάχαλο στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς στα ακίνητα

Φαρσοκωμωδία θύμιζαν τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες, Παρασκευή, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που συζητούσε τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Μάλιστα, η συνεδρίαση διεκόπη για ένα χρονικό διάστημα, λόγω αντιδράσεων που προέκυψαν από βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, κάτι που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους φόβους για πιθανές «απώλειες» κατά την ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα, Σάββατο, στη Βουλή! Οι αντιδράσεις αυτές είχαν να κάνουν με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, μια σειρά από άσχετες διατάξεις, εκμεταλλευόμενη τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθείται! Χαρακτηριστικό είναι πως μεταξύ των διατάξεων ήταν και η πρόβλεψη για υψηλά πρόστιμα για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ρυθμίσεις για τις ΠΑΕ, τη ΛΑΡΚΟ, τον ΟΔΙΕ και άλλα! Ο υπουργός Οικονομικών. Γ. Στουρνάρας, μετά τις έντονες αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι αποσύρονται άρθρα που αφορούσαν φορολογικές διατάξεις, ορισμένα εκ των οποίων όμως… επανέφερε αργότερα! Την ίδια ώρα, ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έθεσαν ανοιχτά το ερώτημα για ποιο λόγο η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει φορολογικές ρυθμίσεις μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης την ώρα που στην Ολομέλεια συζητείται φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι εκτοξεύθηκαν βολές ακόμη και κατά του Γενικού Γραμματέα Εσόδων της κυβέρνησης, αλλά και κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη! Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κατήγγειλαν το γεγονός ότι αντί της νομοθετικής ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς και την παράταση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση, ήρθε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο - σκούπα και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σημειώνεται ότι με τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, από τις αρχές του 2014, από την επομένη κιόλας ημέρα που οποιοδήποτε ποσό φόρου καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία θα επιβαρύνεται με τόκους, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 8,5% έως και 12%. Στην περίπτωση δε που περάσουν δύο μήνες από την ημέρα που έγινε ληξιπρόθεσμο το χρέος, τότε ο οφειλέτης θα κληθεί να πληρώσει και πρόστιμο 10% επί του χρέους που δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα, δηλαδή συνολικά στο δίμηνο ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει «καπέλο» τουλάχιστον 11,4%, ενώ μετά από ένα χρόνο θα φτάσει στο 28,5%.

Αφαιρέθηκαν άρθρα και… επανήλθαν

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που οδήγησαν στη διακοπή της συζήτησης για το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε ότι απαλείφονται ορισμένες φορολογικές διατάξεις και συγκεκριμένα οι παράγραφοι 1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10,11, 13. Όπως είπε ο υπουργός, οι διατάξεις αυτές αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ενημέρωσε ότι θα επανέλθουν σε άλλο νομοσχέδιο τον Ιανουάριο.

Αργότερα, όμως, ο κ. Στουρνάρας επανέφερε το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά χρέη των ΠΑΕ και ειδικά σύμφωνα με πληροφορίες την ΑΕΚ. Όπως είπε ο υπουργός, το επαναφέρει μετά από αίτημα των βουλευτών. «Επαναφέρω το άρθρο 11, χαίρομαι που καταλάβατε το λάθος σας. Είναι προς το δημόσιο συμφέρον, το να εκχωρούν οι ΠΑΕ στο δημόσιο το δικαίωμα να εισπράττουν. Η επιχειρηματολογία έγινε δεκτή, μου ζητήθηκε να την επαναφέρω και την επαναφέρω», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η αντιπολίτευση, πάντως, ζητούσε να αποσυρθούν και άλλα άρθρα, όπως 6 και 7 και παραγράφους του άρθρου 9, τονίζοντας ότι αφορούν την επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Εν τέλει, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση, καθώς τα όσα έγιναν έχουν εντείνει τους φόβους που υπάρχουν για πιθανές «απώλειες» από βουλευτές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σήμερα στη Βουλή. Μάλιστα, ένας από τους «επίφοβους» είναι και ο Β. Πολύδωρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, ενώ πολλοί είναι οι βουλευτές που εδώ και καιρό εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τα όσα προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας! Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Πολύδωρας, έκανε λόγο για «δήμευση» την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να δεχθεί συνειδησιακά, ιστορικά, λογικά εθνικά. «Τι είδους πολιτική είναι αυτή που πατάτε τους νοικοκυραίους στο λαιμό και θέλετε να την ψηφίσω εγώ;», είπε και υπενθύμισε ότι από τις 6.500 offshore που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί μόλις 34, με έσοδα 40 εκατ. ευρώ, που αναλογικά σημαίνει 8 δισ. ευρώ για το σύνολο των offshore. «Τι είδους φορολογική πολιτική είναι αυτή; Βρήκατε τα μόνιμα υποζύγια», πρόσθεσε. Ο Β. Πολύδωρας έκανε λόγο για το «δίκαιο της ανάγκης», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επικαλούμαι την κατάσταση της ανάγκης, κύριοι δανειστές, γιατί θα μου πεθάνει το παιδί, ο λαός».

Μεθοδεύσεις κατήγγειλε η αντιπολίτευση

Δηκτικά ήταν τα σχόλια που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευση, όσο και από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει σαν το κλέφτη, στην τούρλα του Σαββάτου, αυτά τα άρθρα» και κατήγγειλε ότι το άρθρο 11 αφορά «σύμφωνα με ορισμένους» την ΑΕΚ και τα συμφέροντα Μελισσανίδη. Επίσης, πρότεινε για τους πλειστηριασμούς να δοθεί παράταση στην ισχύουσα νομοθεσία και να αποσυρθούν όσα δεν έχουν σχέση με αυτούς. «Μας φτάνουν που υπουργοί αυτογελοιοποιούμενοι που είπαν ψήφισα μνημόνιο χωρίς διαβάσω, να μην γίνει το ίδιο και με Βουλευτές», είπε. «Το μόνο κατεπείγον που υπάρχει είναι να εξευτελιστεί το κοινοβούλιο. Ζούμε μέρες που κάποιοι θέλουν να κατεδαφίζουν τον κοινοβουλευτισμό. Η πρώτη που εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση είναι η κυβέρνηση με την ανοχή του Προεδρείου. Η χώρα κυβερνάται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που μόνο Δημοκρατία δεν είναι», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «θέλετε να περάσετε κρυφά, εν κρυπτώ και παραβύστω δωράκια, σκάνδαλα και χορηγίες σε μεγάλα συμφέροντα».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν αφαιρέθηκαν τα άρθρα 6 και 7 και τόνισε ότι στο νομοσχέδιο «δεν μπορεί να μείνει τίποτα άλλο εκτός από τους πλειστηριασμούς».

Από τη ΝΔ, η Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι στο άρθρο 6 όποιος δεχθεί πρόστιμο τους πρώτους μήνες του έτους θα δεχθεί το δεύτερο πρόστιμο μετά από 10 μήνες, δηλαδή στο τέλος του έτους. «Δεν είναι εξαιρετικά ευφυές για να εισπράξουμε», είπε. Επίσης, τόνισε: «Δυσκολεύομαι να καταλάβω πως είναι δυνατόν στην Ολομέλεια να ψηφίζεται φορολογικό νομοσχέδιο και στην Επιτροπή να έχουμε νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις» και επισήμανε ότι «αυτό ξεπερνά και τις αντοχές του πιο καλόπιστου Βουλευτή». «Άλλα περιμέναμε άλλα βρήκαμε», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Ορφανός και πρότεινε: «Αυτά που έχουν προθεσμία τα συζητάμε σήμερα και όλα τα άλλα τα αποσύρουμε». Επίσης από την πλευρά της ΝΔ, ο Ι. Τζαμτζής, είπε ότι «το σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Οι υπόλοιπες διατάξεις δίνουν το δικαίωμα πολλοί να λένε πολλά και διάφορα και αυτό πρέπει να το δείτε, κύριε υπουργέ» και ζήτησε «να συζητήσουμε το θέμα των πλειστηριασμών».

«Ό,τι αφορά προθεσμίες που λήγουν να παραμείνουν και όσες άλλες διατάξεις να συζητηθούν κανονικά. Υπάρχουν διατάξεις που ενισχύουν αυτόν τον απίθανο Γενικό Γραμματέα Εσόδων. Γιατί είναι κατεπείγον;», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πατριανάκου. «Η κυβέρνηση αδικεί την τεράστια προσπάθεια για διαπραγμάτευση που έγινε», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος.

«Κατεπείγον είναι μόνο το θέμα των πλειστηριασμών’, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος και υπογράμμισε ότι «για όλες τις άλλες είμαστε από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραΐτης, είπε ότι «τα πρόστιμα αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου» και σημείωσε: «Η κυβέρνηση δεν σέβεται λειτουργία του κοινοβουλίου. Περιμέναμε χθες ρύθμιση για πλειστηριασμούς, παίρνουμε πολυνομοσχέδιο». Ο ίδιος, πρότεινε «να επικεντρωθούμε στο θέμα πλειστηριασμών» και «όλα τα υπόλοιπα μπορούν να έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο και να λυθούν τα θέματα». «Η Βουλή να λειτουργήσει ως Βουλή και όχι ως χωματερή», ανέφερε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τ. Κουίκ, συμπληρώνοντας ότι «έχετε παραβεί κάθε έννοια συνταγματική και ηθική. Αυτό ανήθικο, αν δεν ήμουν στη Βουλή θα έλεγα ότι είναι πολιτική αλητεία». Για «παράνομη διαδικασία» έκανε λόγο η εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου προειδοποιώντας ότι «θα μείνετε ως κυβέρνηση μαζικών πλειστηριασμών». «Οι εξουσίες έλκονται από την αυτοκαταστροφή τους. Αυτό βλέπω σήμερα, τον παραλογισμό», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δ. Ανδρουλάκης και απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης τον προειδοποίησε: «αν δεν ανταποκριθείς στις προσκλήσεις των Βουλευτών, δεν θα μπορείς να σταθείς σ’ αυτό το Κοινοβούλιο».

Αργότερα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η εισηγήτριά της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί δεν προστατεύει, αλλά διαλύει την ελληνική κοινωνία, αφήνοντάς την έκθετη στους πλειστηριασμούς. Επίσης, ζήτησε, μεταξύ άλλων, αναστολή πλειστηριασμών τουλάχιστον για δύο χρόνια, ειδική πρόνοια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα κόκκινα δάνεια- ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και να αυξηθεί στις 300.000 ευρώ η οροφή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, και στα 40.000 ευρώ το καθαρό οικογενειακό εισόδημα.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το πλαφόν των 200.000 ευρώ που βάζει στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, στην ουσία αφήνει εκτεθειμένους τους άνεργους, τους φτωχούς, τους μικρομεσαίους και τους μικροεπαγγελματίες.

Κ. Χατζηδάκης: Αμηχανία από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, προσθέτοντας ότι «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έχει και θα εξακολουθήσει να έχει το ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους σε όλη την Ευρώπη». Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για το πολύ χαμηλό πλαφόν στις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι είναι πολύ δίκαιο μέτρο και είπε ότι το όριο του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος των 35.000 ευρώ σημαίνει μεικτό πάνω από 50.000 ευρώ, και βάσει στοιχείων, όπως είπε, αφορά περίπου το 90% των νοικοκυριών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προβληματικά σωρευτικά κριτήρια, ο υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε ότι όποιος είναι στο ένα κριτήριο χαμηλά θα είναι και στο άλλο, όποιος είναι ψηλά θα είναι επίσης ψηλά και στα υπόλοιπα.

Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην Αριστερά: «Αν ένας έχει καταθέσεις 25.000 ευρώ, ενώ τηρεί τα υπόλοιπα κριτήρια, εγώ λέω ας δώσει ένα κομμάτι των καταθέσεων του για αποπληρωμή του δανείου. Ένας που έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει 42 ευρώ για να σώσει το σπίτι του. Αν έχει 100.000 θα δώσει 80 ευρώ. Υπάρχον άλλοι μισθωτοί που δεν αγόρασαν σπίτι και καταβάλλουν νοίκι. Δεν άκουσα όμως για αυτούς τις παρατηρήσεις σας».

Τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών από το ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, οκ νέου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία του με την οποία δίδεται παράταση στην προθεσμία αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2014, ενώ απαγορεύεται και η άμεση ή έμμεση μεταβίβαση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Σήμερα το μεσημέρι τελικά η ψηφοφορία για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων

Σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελικά η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, η οποία αρχικά επρόκειτο να γίνει χθες, Παρασκευή. Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ για το άρθρο 7 και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 4, 7, 31, 38, 54. Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε απορριφθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η οποία υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και από ανεξάρτητους βουλευτές.

Δέκα τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Δέκα τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ με υπόμνημα που απέστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές.

Στο υπόμνημά της, η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η πρόταση - ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης έχει θετικά στοιχεία, ωστόσο «κρύβει ορισμένες γκρίζες ζώνες και χρήζει τροποποιήσεων ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και βιώσιμη».

Με δεδομένο, όπως αναφέρει, ότι ουσιαστικά και τυπικά καταργείται η «ρύθμιση Παπαθανασίου», σύμφωνα με την οποία ίσχυε η αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμών με βασικό κριτήριο το ύψος των συνολικών απαιτήσεων (200,000 ευρώ), εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις αμφιλεγόμενες περιοχές που αφορούν τα δανειακά βάρη επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ «θεωρεί ότι:

1. Η προστασία από τους πλειστηριασμούς που προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά απαιτήσεις προερχόμενες από τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες) και όχι από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η προστασία της κύριας κατοικίας και για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Η ρύθμιση είναι ασαφής ως προς τον τύπο και κατηγορία των δανείων που υπάγονται σε αυτή (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά). Με δεδομένο ότι η προσημείωση ακινήτων υπήρξε μια πάγια τακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση επιχειρηματικών ή ακόμη και για τη ρύθμιση καταναλωτικών δανείων, θα πρέπει η ρύθμιση να συμπεριλάβει με σαφήνεια και αυτές τις περιπτώσεις. Με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται για επιχειρηματικά και άλλα δάνεια ή χρέη στα οποία έχει υπάρξει προσημείωση ακινήτου.

3. Προτείνεται επίσης στις περιπτώσεις που προβλέπεται τελικά η διαδικασία πλειστηριασμού, ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται του χρέους που απομένει, στις περιπτώσεις που το προσημειωμένο και εκπλειστηριασμένο ακίνητο έλαβε τιμή μικρότερη του οφειλόμενου ποσού. Τούτο προκύπτει από την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων (το χρέος μπορεί να είναι υψηλότερο από την αξία του σπιτιού) αλλά και από την αποφυγή του «ηθικού κινδύνου» οι τράπεζες να υποτιμολογούν το εκπλειστηριασθέν ακίνητο, γνωρίζοντας ότι ο δανειολήπτης κατέχει και άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

4. Η ρύθμιση προβλέπει διαφορετική μεταχείριση για τα νοικοκυριά που υπάγονται σε αυτή ανάλογα με την επαγγελματική ιδιότητα του δανειολήπτη (αφορά το ποσοστό δόσης που θα αποδίδεται). Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους τους πολίτες χωρίς να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους).

5. Το κριτήριο της τήρησης λογαριασμού κατάθεσης <15,000€ για την υπαγωγή είναι αυστηρό, ειδικά για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες τηρούν λογαριασμούς για πληρωμές προς πελάτες, προμηθευτές, μισθωτούς και άλλο αμειβόμενο προσωπικό. Προτείνεται να υπάρξει ρύθμιση που θα προβλέπει ότι ανά επιχειρηματία δύναται να υφίσταται ένας λογαριασμός > 15,000€, ο οποίος προορίζεται αποκλειστικά για τρέχουσες δαπάνες της επιχείρησης (μισθοί, αμοιβές, προμηθευτές) και δεν θα μπορεί να γίνει ανάληψη και κίνηση για προσωπικές συναλλαγές.

6. Βασική στόχευση της προωθούμενης ρύθμισης όπως φαίνεται στο άρθρο 2 είναι να αποκατασταθούν έστω και αναιμικά οι ροές καταβολής δόσεων προς τις τράπεζες. Από την άποψη αυτή το κίνητρο ρύθμισης και η «ζυγαριά» γέρνει υπέρ των συμφερόντων των πολλάκις ανακεφαλαιοποιούμενων τραπεζών. Αντίθετα, δε λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και θυσίες των πολιτών καθώς και το κόστος που καλούνται να επωμισθούν, με την εισαγωγή του νέου μόνιμου πια ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας.

7. Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν στον όρο κύρια κατοικία εννοείται η πρώτη ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία).

8. Όσον αφορά ρυθμίσεις επί της διαδικασίας υπαγωγής σε καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών, προτείνεται στο εδάφιο α, παράγραφο 2, του άρθρου 2, να εξαλειφθούν οι προβλέψεις για υποχρέωση υποβολής των στοιχείων από την πλευρά του οφειλέτη, δεδομένου ότι ο πιστωτής έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία αυτά. Η προθεσμία για την τήρηση της διαδικασίας θα πρέπει να διευρυνθεί κατά 2 μήνες (δηλ. μέχρι 31.03.2014). Αναφορικά με το εδάφιο β, παράγραφος 2, άρθρου 2 θεωρούμε ότι ο δανειστής δύναται να αντλήσει τις πληροφορίες που απαιτούνται είτε από άλλες τράπεζες, είτε από το Υπουργείο Οικονομικών (ΓΓΠΣ). Η δυνατότητα αυτή ενεργοποιείται με την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης από την πλευρά του δανειολήπτη.Στην παράγραφο 3, άρθρο 2 προτείνεται να διαγραφεί η τελευταία παράγραφος η οποία προβλέπει τη διακοπή αναστολής του πλειστηριασμού στην περίπτωση μη καταβολής των προβλεπόμενων ποσών εντός 3 μηνών. Παράγοντες άλλοι εκτός της ανεργίας, όπως θέματα υγείας, ή άλλοι έκτακτοι λόγοι μπορεί να ορίζουν διαφορετική μεταχείριση της κάθε περίπτωσης. Ο νόμος οφείλει να εξασφαλίζει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη.

9. Η πρόβλεψη στο άρθρο 1, σύμφωνα με την οποία συστήνεται Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, υπερβαίνει το μεταβατικό ορίζοντα και χαρακτήρα που έχει η προσωρινή ρύθμιση του άρθρου 2 και ουσιαστικά προδιαγράφει τον οδικό χάρτη για τη μελλοντική άρση της αναστολής πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ένα τέτοιο όργανο θα πρέπει να έχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Προτείνεται η σύσταση του Συμβούλιου Διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους να γίνει με νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Το Συμβούλιο θα ορίζεται και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

10. Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η διάρκεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ξενοίκιαστα μένουν σπίτια που «ξεπουλούσαν» - Πιάνουν ταβάνι τα ενοίκια
Με βάση το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τουλάχιστον σε μεγάλες πόλεις και περιοχές υψηλής ζήτησης, η εκτίμηση είναι ότι δεν μπορεί να πάει παρά...
Θεσσαλονίκη: Ξενοίκιαστα μένουν σπίτια που «ξεπουλούσαν» - Πιάνουν ταβάνι τα ενοίκια