Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προχωρά η δημιουργία Logistics Center στη δυτική Θεσσαλονίκη

Εντός του 2024 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Το 2024 αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Logistics Center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, καθώς  προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες.

Για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη και τις εξελίξεις του συγκεκριμένου project που θα υλοποιηθεί στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης, μιλώντας στο «TyposThes», ανέφερε ότι προχωράει και βρίσκεται στη φάση των μελετών, τεχνικών και χρηματοοικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι εντός του 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως επισημαίνεται η όλη διαδικασία προχωρά γρήγορα γιατί υπάρχει ενδιαφέρον ενώ και οι φορείς πιέζουν ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Είναι εξάλλου ένα έργο που έχει εξαγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και ολόκληρης της χώρας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, περίπου 2-3 χρόνια μετά την προκήρυξη, θα υπάρξει σημαντική βοήθεια στις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό. Για τη σημασία του έργου για την πόλη ο κ. Διαμαντίδης επεσήμανε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 3.500 νέες θέσεις εργασίας . Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο θα αποφέρει οφέλη περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας με εσωτερική απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 8%-10%.

Και ιδιωτικά κέντρα

Κατά τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό ότι και μόνο η εξαγγελία σχετικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, κινητοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία και αγοράστηκαν από ιδιώτες εκτάσεις στις οποίες θα δημιουργηθούν και ιδιωτικά Logistic Centers. «Έτσι, η Θεσσαλονίκη θα γίνει ένα hub logistics centers στην Κ. Μακεδονία», υπογράμμισε. Όπως είπε τα logistic centers είναι απαραίτητα προκειμένου να αναπτυχθεί το εμπόριο και να ανοίξουν οι «πύλες» της ελληνικής αγοράς και των προϊόντων της στη Βαλκανική αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη, σε χώρες όπου δεν υπάρχουν λιμάνια. O ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον των Αράβων να γίνει η Θεσσαλονίκη η πύλη των προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει επισημάνει ο ίδιος στην 48η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ, τον περασμένο Ιούνιο για τα κέντρα εμπορευματικών συναλλαγών, οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν τη βάση της εξαγωγικής δραστηριότητας, καθώς η απρόσκοπτη ταχεία και οικονομική μεταφορών των προϊόντων από τη χώρα παραγωγής ή εμπορίας στον τελικό προορισμό συνιστά βασικό στοιχείο του διεθνείς επιχειρείν, ενώ αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία Logistic hubs με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες.

Παραχώρηση 30 ετών

Στην ίδια ομιλία, ο κ. Διαμαντίδης είχε πει πως για το πρότζεκτ στο Γκόνου γίνονται πρόδρομες εργασίες, απαλλοτριώσεις και απομακρύνσεις επικίνδυνων υλικών, ενώ έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης. Η παραχώρηση θα είναι 30 ετών και ο διαγωνισμός ωριμάζει από την ομάδα συμβάσεων γεωστρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι το στρατόπεδο Γκόνου εκτείνεται σε 672 στρέμματα και βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης και σε απόσταση 8 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μέσα στη μελέτη είναι και η σιδηροδρομική σύνδεση, που θεωρείται απαραίτητη ενώ υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση και με την Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, το έργο θα διευκολύνει εξαγωγικό επιχειρείν και θα αποτελέσει κίνητρο εξαγωγικής δραστηριότητας για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, με επίκεντρο το λιμάνι της.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπενθύμισε ότι η σχετική πρωτοβουλία ανελήφθη τον Ιούλιο του 2022, όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, κ. Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα. Ο κ. Διαμαντίδης πρότεινε αυτό το κέντρο να γίνει στη Θεσσαλονίκη ώστε να καταστεί πύλη των σαουδαραβικών προϊόντων και πρώτων υλών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒΕ είχε καλέσει σε σύσκεψη όλους τους φορείς για να τους ενημερώσει για την πρότασή του και όπως είπε αυτή έγινε δεκτή. Οι παραγωγικοί φορείς επεσήμαναν τότε πως η πόλη της Θεσσαλονίκης, και δη η δυτική πλευρά της όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, πληροί όλα τα κριτήρια και συνιστά την πλέον κατάλληλη τοποθεσία για να δημιουργηθεί το εμπορευματικό κέντρο. Μάλιστα, συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο που θα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ είχε τεθεί το θέμα δημιουργίας κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο και ο πρωθυπουργός τότε είχε εξαγγείλει στην ομιλία του το έργο, το οποίο έκτοτε προχωράει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ