Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λουκέτο απειλεί ιστορική εταιρεία έξω από Θεσσαλονίκη – Στον «αέρα» 70 εργαζόμενοι

Η ιστορική οινοποιία δεν έκανε τρύγο φέτος, για πρώτη φορά - Κλειστό πάνω από δύο μήνες το οινοποιείο - Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι

Η ιστορική οινοποιία Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. που έχει έδρα τη Χαλκιδική δεν έκανε τρύγο εφέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοί της βρίσκονται σε επίσχεση και το οινοποιείο στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής είναι κλειστό πάνω από δύο μήνες.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η ιστορική οινοποιία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχει διακοπεί η παραγωγή, γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα για πρώτες ύλες και υλικά εμφιάλωσης.

Η οινοποιία διατηρεί αμπελώνες εκατοντάδων στρεμμάτων στη Χαλκιδική, τη Ροδόπη, τη Νάουσα και το Άγιο Όρος. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης καθόρισε την πορεία του ελληνικού κρασιού, αφού επένδυσε στην αναβίωση ελληνικών ποικιλιών. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σημαντικό πλήγμα για την επιχείρηση, ήταν και η διακοπή προμήθειας της ρωσικής αγοράς, λόγω του πολέμου. Στη Ρωσία πουλούσε μεγάλες ποσότητες  σε υψηλή τιμή, παράγοντας μεταξύ άλλων κρασί για το Κρεμλίνο, από τους αμπελώνες του Αγίου Όρους.

Η οινοποιία είναι δύο μήνες κλειστή και οι 70 περίπου εργαζόμενοι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας. Διατηρεί αμπελώνες εκατοντάδων στρεμμάτων στη Χαλκιδική, τη Ροδόπη, τη Νάουσα και το Άγιο Όρος. 

«Δεν μπορεί να δουλέψει το εργοστάσιο»

«Δεν υπάρχουν υλικά συσκευασίας (σ.σ. φιάλες, φελλοί, χαρτοκιβώτια κ.λπ.) και δεν μπορεί να δουλέψει το εργοστάσιο» δήλωσε στον μεταξύ στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κος Θανάσης Καλιγάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τσάνταλη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), επισημαίνοντας ότι η εταιρεία είχε πρόβλημα ρευστότητας εδώ και ένα χρόνο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επίσχεση, ενώ αρκετοί από τους υπόλοιπους εργαζομένους παραιτήθηκαν και αποχώρησαν από την εταιρεία αναζητώντας δουλειά αλλού, ενώ ορισμένοι κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη. Ο κος Καλιγάς λέει ότι παρά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί οι εργαζόμενοι ελπίζουν ότι τελικά θα διασωθεί η επιχείρηση με την είσοδο επενδυτή.

Η ιστορία της οινοποιίας

Η οικογένεια Τσάνταλη καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί σταφύλια και αποστάζει τσίπουρα και ούζο από το 1890. Ήδη από τότε ο παππούς Γιωργάκης είχε τη φήμη ότι έβγαζε το καλύτερο σταφύλι.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελος Τσάνταλης, γεννήθηκε στο Σιδηροχώρι της Ανατολικής Θράκης το 1913 και ήταν μόλις εννέα χρονών όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στις Σέρρες. Το 1938 ανοίγει το πρώτο οινοποιείο στις Σέρρες.

Το 1945, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και ανοίγει εκεί το αποστακτήριο ούζου στο κέντρο της πόλης, ενώ το 1948 δημιουργείται το πρώτο οινοποιείο στη Νάουσα. Η πρώτη εξαγωγή κρασιών του Τσάνταλη έγινε το 1962 και 7 χρόνια αργότερα αρχίζει η αναβίωση Αγιορείτικου Αμπελώνα.

Tο 1971 η ατομική επιχείρηση του Ευάγγελου Τσάνταλη μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.

Η φήμη άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς έμποροι από παντού έρχονταν να αγοράσουν το κρασί και το τσίπουρο της οικογενείας. Το 1975 έγινε το λανσάρισμα του κρασιού Agioritikos και το 1983 του κρασιού Μακεδονικός, που αποτέλεσε μια τεράστια εμπορική επιτυχία.

Το 1991 ο Τσάνταλης αναλαμβάνει το οινοποιείο Ραψάνη, το οποίο ως τότε ανήκε στο Υπουργείο Γεωργίας. Κάπως έτσι στο μυθικό βουνό του Ολύμπου άρχισε να γράφεται μια νέα σελίδα στην ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα.

Έναν χρόνο μετά την αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα στη Μαρώνεια της Θράκης, το 1995, ξεκινά η καλλιέργεια των αμπελώνων Τσάνταλη με «βιολογικές μεθόδους» κατά το πρότυπο της Ε.Ε.

Η οινοποιία Τσάνταλη κατατάσσεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών οίνων με παρουσία σε 50 χώρες παγκοσμίως.

 «Η μοναδική δουλειά που γνώρισα από παιδί ήταν το κρασί, το τσίπουρο και το ούζο. Και όταν αγαπάς πολύ μια δουλειά καταλήγεις να γίνεις σκλάβος της. Ας είναι όμως, αν ο Θεός μου χάριζε κι άλλα χρόνια, πάλι αμπέλια θα φύτευα», είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Τσάνταλης στην τελευταία συνέντευξή του, στο περιοδικό Γεύση, το 1996.

Με πληροφορίες από: star.gr, ot.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: «Πάμε καλά» (VIDEO)
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μιλώντας σε δημοσιογράφους απάντησε σχετικά με την κατάσταση της υγείας της συζύγου του Κέιτ Μίντλετον
Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: «Πάμε καλά» (VIDEO)