Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα μπορεί να γίνεται απευθείας μίσθωση, μίσθωση κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, αλλά και δωρεάν / χωρίς αντάλλαγμα. Προβλέπεται επίσης δυνατότητα αναμίσθωσης των εκτάσεων αυτών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 7 του ν/σ που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παραχωρεί τη χρήση υδάτινων εκτάσεων, χωρίς ανταλλάγματα, ως ακολούθως:
Σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, για εγκατάσταση πρωτότυπης μορφής καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη και για έκταση μέχρι δέκα στρέμματα. Η παραχώρηση δύναται να παραταθεί για ένα ακόμα έτος. Μάλιστα, μετά την πάροδο 18 μηνών από την έκδοση της απόφασης παραχώρησης και εφόσον αποδειχθεί κατά τη διάρκεια των 3 ετών ή των 4 ετών, σε περίπτωση παράτασης, η επιτυχία της πειραματικής εγκατάστασης, δύναται να παραχωρείται στον ίδιο φορέα, με την καταβολή μισθώματος, η εκμετάλλευση της αναγκαίας υδάτινης έκτασης για την εγκατάσταση και λειτουργία ίδιας μορφής εκτροφής, σε παραγωγικό επίπεδο. Η μίσθωση γίνεται για χρονικό διάστημα 20 ετών.
Παραχώρηση δωρεάν μπορεί να γίνει επίσης σε υπηρεσίες του Δημοσίου, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, καθώς και σε Πανεπιστημιακά ή Ερευνητικά Ιδρύματα που ανήκουν στο Κράτος ή εποπτεύονται από αυτό, για ερευνητικούς σκοπούς μέχρι 5 χρόνια.
Επίσης, σε φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα αποκλειστικά για τη δημιουργία ζωνών μετεγκατάστασης ζώντων δίθυρων μαλακίων σε εφαρμογή των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Επίσης, το νομοσχέδιο προωθεί απλούστευση των διαδικασιών και θεσμοθετεί υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Επίσης, καθορίζει τους όρους για την παραχώρηση θαλάσσιων εκτάσεων σε φορείς διαχείρισης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π. Ο. Α. Υ.). Προωθούνται έτσι μεθοδικά οι Ζώνες Υδατοκαλλιέργειας.