Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Προς θετική έκβαση φαίνεται ότι οδηγείται το ζήτημα που αφορά τον ορισμό του ξεναγού στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, ένα ζήτημα που προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων του κλάδου που προχώρησαν μάλιστα την περασμένη εβδομάδα και σε πανελλήνια διαμαρτυρία, κάνοντας λόγο για απαξίωση του επαγγέλματος.
Χθες και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία διαβούλευσης του ν/σ υπήρξε μια συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού για το θέμα και από την πλευρά των ξεναγών εκφράζεται αισιοδοξία ότι έχει βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα αλλά σε κάθε περίπτωση αναμένουν να δουν το τελικό κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση αλλά και τη ψήφιση τελικά του νομοσχεδίου.
«Ήταν σημαντικό ότι υπήρξε σαφής θέληση και πρωτοβουλία και από τις δυο πλευρές να βρεθεί μια λύση», όπως ανέφερε χθες, μιλώντας στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών κ. Αναστασία Γαϊτάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προσαρμογή που έγινε στον ορισμό του τι εστί ξεναγός ικανοποιεί τους ξεναγούς.
«Όλοι προσπαθούμε να δουλέψουμε για το καλό αυτής της χώρας και η εικόνα της χώρας προς τα έξω είναι πάρα πολύ σημαντική και αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να καταλάβουν», ανέφερε η κ. Γαϊτάνου.
Σημειώνεται ότι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αναφερόταν ότι «ξεναγός κατά την έννοια του παρόντος είναι όποιος κατ’ επάγγελμα ξεναγεί και συνοδεύει αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας σε μουσεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένους ιστορικούς τόπους και περίκλειστα μνημεία, επεξηγώντας τη σημασία και την ιστορία τους και παρέχοντας πληροφορίες σε γλώσσα επιλογής τους για όλα τα ανωτέρω».
Δηλαδή «περιόριζε» τους ξεναγούς μόνο μέσα στα μουσεία και τους οργανωμένους ιστορικούς χώρους και δεν τον θεωρούσε απαραίτητο εκτός αυτών, ανοίγοντας έτσι ένα «μεγάλο παράθυρο» όπως λένε, σε οποιονδήποτε να έχει το δικαίωμα να συνοδεύει γκρουπ τουριστών σε εκδρομές.
«Εμείς συνήθως είμαστε μαζί με τους τουρίστες καθόλη τη διάρκεια της εκδρομής τους που μπορεί να είναι από μία ημέρα έως αρκετές. Σε όλο αυτό το διάστημα που τους συνοδεύουμε, συνδέουμε αυτά που βλέπουν το ένα με το άλλο, το παρόν με το παρελθόν της χώρας. Οι βασικές ερωτήσεις τους έχουν να κάνουν με το παρόν μιας περιοχής και την καθημερινότητα. Πρέπει να το συνδέσεις όλο αυτό και να δώσεις μια συνολική εικόνα για τη χώρα. Δεν μπορεί ο καθένας, από οπουδήποτε, χωρίς καμία κατάρτιση να έχει το δικαίωμα να πάει να πει ο,τιδήποτε», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γαϊτάνου.
Για τους ξεναγούς το ζήτημα είναι ότι μια χώρα δεν αποτελεί μόνο από το παρελθόν της αλλά και από το παρόν. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα σύνολο. Δεν γίνεται όπως λένε να αποκόπτεται ένα μνημείο από το υπόλοιπο πολιτιστικό υπόβαθρο της χώρας.
Η φετινή κίνηση
Σε ένα γενικότερο σχόλιο για τη φετινή τουριστική κίνηση και το επάγγελμα των ξεναγών, η κ. Γαϊτάνου αναφέρει ότι έχει πάρα πολύ κόσμο, η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά και καλά κρατεί αν και δεν κινούνται όλες οι περιοχές με τις ίδιες ταχύτητες.
Σε ότι αφορά τις πολυήμερες εκδρομές που συνήθως έχουν ξεναγό, η κ. Γαϊτάνου αναφέρει ότι συνεχίζουν διευκρινίζοντας πάντως ότι τα γκρουπ που έρχονται από χώρες που δεν έχουν ζέστη όπως εμείς, δεν αντέχουν το ελληνικό καλοκαίρι και επιλέγουν περιόδους από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο. «Ιούλιο – Αύγουστο τα πολυήμερα κάνουν κοιλιά και μετά έρχονται πάλι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».
Υπάρχουν ωστόσο εκδρομές από χώρες που έχουν αντίστοιχο κλίμα με αυτό της Ελλάδας, οπότε δεν τους ενοχλεί τόσο η ζέστη.
Η κρουαζιέρα πάει πολύ καλά και είναι όλο το χρόνο ενώ Κεντροευρωπαίοι και βορειοευρωπαίοι που έρχονται να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο ξενοδοχείο ακολουθούν τις μονοήμερες εκδρομές που τους προσφέρονται μέσα από τα ξενοδοχεία συνδυάζοντας το ήλιος-θάλασσα με την ιστορία και τον πολιτισμό.
Υπάρχουν και αυτοί που έρχονται μεμονωμένα και θέλουν ξενάγηση στο χώρο που θα επισκεφθούν.
Ποιες εθνικότητες ζητούν ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη
Σε ότι αφορά τις ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη, είναι περισσότεροι οι γερμανόφωνοι (κυρίως Γερμανοί) και αγγλόφωνοι αυτοί που τις ζητούν, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει και τα γαλλικά με αρκετούς Βέλγους. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η διασύνδεση με αεροπορικές πτήσεις. Υπάρχουν και κάποιοι Ρώσοι αλλά και πάρα πολλοί Βαλκάνιοι οι οποίοι έρχονται οδικούς. Από τους βαλκάνιους αυτοί που έχουν στην κουλτούρα τους την επιλογή ξεναγού είναι οι Βούλγαροι και οι Πολωνο. Ρουμάνοι, Τσέχοι και Σέρβοι επιλέγουν σπάνια ξεναγό. Ζήτηση υπάρχει και από Ισραηλινούς αλλά και από Τούρκους.