Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σύσκεψη για την ορυζοκαλλιέργεια στο ΥΜΑΘ

Οι εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι δυνατότητες αξιοποίησης της ορυζοκαλλιέργειας ήταν το θέμα σύσκεψης στο ΥΜΑΘ

«Οι εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι δυνατότητες αξιοποίησης της ορυζοκαλλιέργειας» ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρη Μελά και εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών και μεταποιητών.

Οι τελευταίοι επισήμαναν ότι η ορυζοκαλλιέργεια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ενώ έκαναν λόγο και για αδιάθετες ποσότητες ρυζιού.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής ανέφερε ότι «ενώ πέρυσι καταγράφηκε μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και ετήσιας παραγωγής, φέτος οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες, ενώ οι παραγωγοί στρέφονται σε άλλες πιο αποδοτικές καλλιέργειες».

Το κόστος παραγωγής για τον ρυζοπαραγωγό διαμορφώνεται στα 24 λεπτά/κιλό, ενώ το πουλά 23 λεπτά/κιλό και οι καταναλωτές καταναλώνουν προϊόν από την Καμπότζη με 15 λεπτά/κιλό. Ο κ. Κουϊμτζής χαρακτηρίζει αμείλικτη τη φορολογία απέναντι στους παραγωγούς και σημειώνει ότι εάν δεν δοθεί συνδεδεμένη επιδότηση στους ρυζοπαραγωγούς, «η νέα ΚΑΠ θα μας αποτελειώσει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σίνδου, Χρήστος Τσομπάνος επιπλέον έθιξε και το θέμα της μη στήριξης των ρυζοπαραγωγών από τις βιομηχανίες, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «οι αδιάθετες ποσότητες σε ρύζι μόνο το 2013, ανέρχονται στα 50 εκατ. κιλά».

Σημειώνεται ότι πανελλαδικά καλλιεργούνται 350.000 στρέμματα ρύζι, εκ των οποίων τα 250.000 στους νομούς Θεσσαλονίκης και Ημαθίας και η παραγωγή φθάνει τους 280.000 τόνους (200.000 στη Β. Ελλάδα).

Τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας ρυζιού για την περιοχή μας υπογράμμισε εξάλλου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς δίνει άμεσα αποτελέσματα».

Σύντομα η τελική θέση της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ

Όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και διεθνών σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η τελική θέση της Ελλάδας αναφορικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020 αναμένεται να γνωστοποιηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας αναφορικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ο κ. Μελάς σημείωσε ότι η πρόταση του υπουργείου θα βασιστεί στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των διαφόρων κυρίων καλλιεργειών, με σκοπό να υπάρξει ένα γενικότερο πλαίσιο για τις περιοχές και τους τομείς που πρέπει να στηριχθούν.

Για το θέμα των δασμών και τη συμφωνία της ΕΕ με Καμπότζη και Μιανμάρ, οι οποίες, σύμφωνα με Έλληνες ρυζοπαραγωγούς, εισάγουν αθρόες ποσότητες αμφιβόλου ποιότητας προϊόντος, καθώς δεν υπάρχει ιχνηλασιμότητα, επεσήμανε ότι το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί από κοινού με τους Ιταλούς στην Ένωση.

Η τελευταία, όπως είπε, ανέλαβε τη δέσμευση να «ελέγξει την κατάσταση των ποσοτήτων που διακινούνται και των τιμών» και «σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τιμές φθάνουν σε τέτοιο επίπεδο που θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή των Ευρωπαίων ρυζοπαραγωγών, τότε η ΕΕ θα παρέμβει άμεσα».

Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, μέσω της νέας ΚΑΠ, που αποτελεί και αίτημα των ρυζοπαραγωγών, τόνισε ότι πρέπει να δίνεται σε κλάδους που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και να αυτονομηθούν τα επόμενα χρόνια. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον Β΄ Πυλώνα, «που μπορούν να κάνουν απόλυτα βιώσιμη τη ρυζοκαλλιέργεια».

Σχετικά με τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, επεσήμανε ότι «όχι μόνο επετεύχθη η άρση των όποιων προβλημάτων υπήρχαν, αλλά η ελληνική πλευρά κατόρθωσε να πετύχει επίσπευση των διαδικασιών για την ένταξη και νέων επιχειρήσεων.

Διαμαρτυρία αλιέων στην Αθήνα

Εντωμεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι της παράκτιοι αλιείς έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίοι μεταξύ άλλων διεκδικούν την κατάργηση της διάταξης του κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα στη μέση αλιεία να ψαρεύει, με ορισμένες προϋποθέσεις, σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή και όπως υποστηρίζουν, θίγει άμεσα την παράκτια αλιεία.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Ωστόσο, επειδή ο υπουργός απουσίαζε στο εξωτερικό οι εκπρόσωποι των αλιέων συναντήθηκαν με τον γγ του υπουργείου, Μόσχο Κορασίδη. Νωρίτερα, υπήρξε ένταση μεταξύ των αλιέων και δυνάμεων των ΜΑΤ και έγινε χρήση χημικών.

1η Συνάντηση Νέων Αγροτών Κ. Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη

Την 1η Συνάντηση Νέων Αγροτών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσουν οι Ενώσεις Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Χαλκιδικής και Κιλκίς αύριο, στις 5:00 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Porto Palace (αίθουσα “Timber”, 26ης Οκτωβρίου 65). Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση συνεργασιών μεταξύ νέων αγροτών και των εμπλεκόμενων φορέων, η προώθηση ενός κοινού πλαισίου για το συνολικό σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής καθώς και η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του νέου αγρότη.

Στην ημερήσια διάταξη της 1ης Συνάντησης των Νέων Αγροτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική και οι νέοι αγρότες, συνεργασίες στον αγροτικό τομέα, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αγροτική ανάπτυξη, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και την πιστοποίηση, καθώς και εναλλακτικοί τρόποι προώθησης των προϊόντων –Branding/Marketing.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου
Ο Απόστολος Χρήστου συνδύασε την 31η του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο
Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου