Με την επίδοση βραβείων στις εννέα συμμετοχές που διακρίθηκαν ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο διαγωνισμός «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη: APPS4Thessaloniki» στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός διήρκησε από τις 14 Νοεμβρίου 2013 έως τις 20 Μαρτίου 2014 με έναν βασικό στόχο: την ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες υπηρεσίες.
Στη διάρκεια του διαγωνισμού κατατέθηκαν συνολικά 220 ιδέες από πολίτες και 14 εφαρμογές οι οποίες κρίθηκαν αξιόλογες και έτοιμες προς χρήση. Ακολούθως το κοινό και η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού βραβεύσαν -κατά σειρά- τις εννέα παρακάτω εφαρμογές:
1. PRISMA (καινοτόμος Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης). Αποτελεί μία πύλη σε αποφάσεις σχετικές με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε σχέση με το σύστημα της Δι@ύγειας, προσφέρει έναν ευκολότερο τρόπο εύρεσης των επιθυμητών αποφάσεων κάνοντας χρήση τεσσάρων τρόπων αναζήτησης.
2. THESS-Ράμπα. Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφόρηση στα άτομα με αμαξίδιο ή τους συνοδούς τους, για την ασφαλή και άνετη μετακίνηση τους. Η εφαρμογή πληροφορεί το χρήστη για τις θέσεις των ραμπών σε έναν ψηφιακό χάρτη της περιοχής και δίνει λεπτομερή πληροφόρηση και αξιολόγηση των βασικών χαρακτηριστικών κάθε ράμπας.
3. ViThess δίνει τη δυνατότητα τις επιχειρήσεις να ορίσουν πολύγωνα πάνω στο χάρτη της πόλης και να εναποθέσουν ένα μήνυμα σε αυτά. Όταν άλλοι χρήστες πλησιάσουν κοντά στο εν λόγω σημείο, το μήνυμα αυτό θα εμφανιστεί στη συσκευή τους.
4. Ενεργοί Δημότες. Εφαρμογή που ενημερώνει τους δημότες της Θεσσαλονίκης με τα τελευταία νέα του Δήμου και τους κάνει ενεργούς πολίτες, δίνοντας τους δυνατότητα να φωτογραφίζουν και να αναρτούν γεγονότα, γνωστοποιώντας τα και σε άλλους.
5. CarMate. Ανοιχτή πλατφόρμα, μέσω της οποίας διευκολύνεται η μετακίνηση των πολιτών με κοινό προορισμό. Οι οδηγοί ανταμείβονται με πόντους τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν σε συμβεβλημένα καταστήματα, ενώ οι επιβάτες κερδίζουν χρόνο και την εμπειρία της συνοδήγησης!
6. Time Travel in Thessaloniki H εφαρμογή παρουσιάζει παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης από δρόμους, μνημεία και αξιοθέατα από διάφορες εποχές. Απευθύνεται σε κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν να τη θαυμάζουν όπως είναι σήμερα και να την θυμούνται όπως ήταν κάποτε, "ταξιδεύοντας" στον χρόνο.
7. Mobility Sense. Εφαρμογή που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα ώστε να λειτουργήσουν ως προσωποποιημένος οδηγός για την έξυπνη μετακίνηση του πολίτη στις ώρες της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
8. Ether. Γενικός στόχος της εφαρμογής είναι να διαμοιράσει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πηγή των ανοικτών δεδομένων αέριων ρύπων είναι το δίκτυο αισθητήρων που λειτουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης
9. Points of Interest (Σημεία Ενδιαφέροντος). Επεκτάσιμη εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη και στον επισκέπτη της πόλης να αναζητά τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος (όπως κοινόχρηστοι χώροι, μουσεία, επιχειρήσεις κ.α.) σε έναν διαδραστικό χάρτη.
Ο διαγωνισμός είναι αφορμή για τον Δήμο μας να εδραιώσει την λεγόμενη ‘ανοιχτότητα’ στην λειτουργία του, δηλαδή τη διάθεση στο κοινό των δεδομένων και της πληροφορίας που παράγει. Η πρωτοβουλία αυτή θα ενθαρρύνει, επίσης, την εξωστρέφεια, καθώς κάποιες από τις εφαρμογές προσαρμόζουν διεθνείς καινοτομίες στα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, ενώ και η πόλη από την πλευρά της θα δημιουργήσει λύσεις για τον εαυτό της οι οποίες θα την εντάξουν στο διεθνές γίγνεσθαι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το διεθνούς κύρους Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας (Open Knowledge Foundation), την Ερευνητική Μονάδα του Α.Π.Θ. Urenio και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικό του έντονου ενδιαφέροντος που σημειώθηκε για το διαγωνισμό είναι ότι το σχετικό site δέχθηκε περισσότερες από 85.000 επισκέψεις (το 80% των επισκεπτών προήλθαν από την Ελλάδα και το 20% από τον υπόλοιπο κόσμο – κυρίως από Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Ν. Αφρική, Κύπρο, Ιρλανδία και Αυστραλία).