Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλήθος αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα

Πολλές ωστόσο έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις-Νέες οδηγίες από τη ΓΓ Πληροφοριακών συστημάτων...

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για το κοινωνικό μέρισμα όπως διαφαίνεται από το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην ειδική φόρμα που υπάρχει στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr), από τη Μ. Πέμπτη, οπότε “άνοιξε” η σχετική εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 140.000, ενώ μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, είχαν ξεπεράσει τις 225.000. Από την πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι περίπου 42.000 πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί και στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πιστωθούν έως τις 10 Μαΐου 26,5 εκατ. ευρώ.

Οι 71.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ 112.000 βρίσκονται σε αναμονή.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα αρχίζει από 500 ευρώ (με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως 10 Μαΐου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 30 Απριλίου.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1-31 Μαΐου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουνίου, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1-30 Ιουνίου, η καταβολή θα γίνει έως και τις 10 Ιουλίου.

Με βάση τις αιτήσεις, η ΓΓΠΣ θα κάνει διασταυρώσεις στοιχείων για να προσδιορίσει τους πραγματικούς δικαιούχους.

Επίσης, θα γίνουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για να διαπιστωθεί το εάν τα όσα υποστηρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ισχύουν.

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δημοσίευσε έντυπο οδηγιών για τη σωστή συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης για το «κοινωνικό μέρισμα», στην ιστοσελίδα της.

Τα υποχρεωτικά πεδία

Στις οδηγίες της ΓΓΠΣ, επαναλαμβάνονται τα πεδία που πρέπει να συμπληρώσει υποχρεωτικά ο υποψήφιος δικαιούχος. Αυτά είναι:

-Οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος)

-Ο ΑΜΚΑ

-Το έτος γέννησης

-Ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ και σε περίπτωση μη ύπαρξης, η διεύθυνση.

-Η συμπλήρωση της ένδειξης αν έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%

-Τα στοιχεία επικοινωνίας (email τηλέφωνο)

-Ο αριθμός του IBAN

Eπίσης αναφέρεται ότι θα ζητηθούν στοιχεία για τον σύζυγο, τα προστατευόμενα τέκνα και τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στην ίδια οικεία. Τα στοιχεία που θα ζητηθούν για τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι:

-Η σχέση του αιτούντος με το μέλος που υποβάλλει την αίτηση (σύζυγος, προστατευόμενο τέκνο, ανήλικος φιλοξενούμενος κλπ)

-Ο ΑΦΜ για τους ενήλικους και για όσους ανήλικους διαθέτουν

-Ο ΑΜΚΑ

-Το έτος γέννησης

-Η ένδειξη αν έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67

Οι οδηγίες Θεοχάρη

Εξάλλου, και ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, έδωσε τις δικές του οδηγίες και συμβουλές για τη συμπλήρωση της αίτησης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει:

-Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα. “Έτσι εσείς θα ξέρετε σίγουρα και εγώ θα γλυτώσω τις ερωτήσεις! Εδώ κάνουν αίτηση με πάνω από 2 εκ. περιουσία, εσείς δεν θα κάνετε;”, γράφει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Θεοχάρης, αναφέρει ότι η αίτηση ζητάει τρία πράγματα:

- Πρώτον, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Με αυτό δηλώνετε το σπίτι στο οποίο μένετε. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι.

- Δεύτερον, ποιοι μένουν τώρα στο σπίτι.

-- Τρίτον, λογαριασμό τραπέζης, ώστε να καταθέσουμε τα χρήματα αν δικαιούστε το επίδομα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, “με αυτά τα 3 πραγματάκια το σύστημα εξετάζει τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και τεκμηρίων και σας λέει αν το δικαιούστε.

Σας το λέει ενδεικτικά. Θα θέλαμε ακόμη να κάνουμε κάποιους ελέγχους, ώστε να σιγουρέψουμε πως δεν κάνουμε λάθος στις απαντήσεις μας, οπότε δεν δίνουμε οριστική απάντηση. Μόλις τελειώσουμε τους ελέγχους θα σας ειδοποιήσουμε για αυτήν. Δεν περιμένουμε όμως να διαφέρει από την προσωρινή. Αν όμως συμβεί, ζητούμε συγγνώμη προκαταβολικά που σας δώσαμε λάθος ένδειξη”.

Επιπλέον, ο γγ αναφέρει ότι οι μακροχρόνια άνεργοι που απορρίφθηκαν θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία με τα περσινά εισοδήματα (όχι του 2012, αλλά του 2013), όμως θα περιμένουν μέχρι 30/6 με το πέρας υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Ποιοι θα ελεγχθούν

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, κάποιοι από όσους κάνουν αίτηση, θα παρεπεμφθούν για έλεγχο.

“Αν φιλοξενείστε και τώρα πείτε πως δεν ισχύει πια, θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του 2014 για να δούμε αν θα δηλώσετε το ίδιο. Αν έχετε πολλούς φιλοξενούμενους στην δήλωση και τώρα δεν τους δηλώσετε είναι πιθανό να ελεγχθείτε. Αν αλλάξετε την φιλοξενία σε δωρεάν παραχώρηση στην αίτηση θα το ελέγξουμε με την δήλωση του 2014. Αυτοί είναι κάποιοι από τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουμε. Κάποιους δεν σας τους λέμε, τους κρατάμε κρυφούς. Πρέπει να έχουμε και λίγο μυστήριο”, γράφει χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Facebook, ο οποίος έχει κατακλυστεί από ερωτήματα.

Οσον αφορά τους ένστολους, 74.000 εξ αυτών έως τις 10/5 θα δουν πιστωμένο στους λογαριασμούς τους ποσό που συνολικά θα φθάνει στα 37 εκατομμύρια ευρώ.

Φορολόγηση ανέργων

Εν τω μεταξύ, σε νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την φορολόγηση ανέργων, καθώς σήμερα τα επιδόματα θεωρούνται εισόδημα.

Συγκεκριμένα, λόγω νομοθετικών παραλείψεων τα χρήματα από τα επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ θεωρούνται σήμερα ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα στην περίπτωση που ο άνεργος δεν διαθέτει κάποιο σπίτι ή αυτοκίνητο στο όνομά του, να του επιβάλλεται φορολογία βάσει τεκμηρίου διαβίωσης.

Το ατομικό τεκμήριο διαβιώσεως διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ και έχει συντελεστή 26%,ήτοι οδηγεί σε φόρο 780 ευρώ και σε πρόσθετη προκαταβολή 55% με αποτέλεσμα να επιβάλλεται στον άνεργο συνολικός φόρος 1.209 ευρώ, την στιγμή που η επιδότηση που έλαβε το 2013 δεν ξεπερνούσε τα 385 ευρώ μεικτά.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε μέσω twitter την κατάθεση τροπολογίας που θα διευθετεί το ζήτημα και κάλεσε τους ανέργους να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι να ψηφισθεί η ρύθμιση. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνεργοι θα θεωρούνται ως μισθωτοί και επομένως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο