Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς βαθμολογούν τη Θεσσαλονίκη οι τουρίστες

Τι εντύπωση αποκομίζουν οι τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη; Τι κατατάσσουν στα θετικά και τι στα αρνητικά και από που αντλούν πληροφορίες για την πόλη πριν την επίσκεψή τους;

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Τουριστικού Μάρκετινγκ Ευάγγελο Χρήστου και την ερευνητική του ομάδα: Κυριακή Κουντουργιάννη και Φωτεινή Μποτίτση και παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο ημερίδας για τον τουρισμό που διοργάνωσαν το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ και ο τομέας Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Όπως προκύπτει λοιπόν από την έρευνα, οι τουρίστες μένουν ευχαριστημένοι από το φαγητό, τη διασκέδαση το κλίμα και τους φιλικούς ανθρώπους της πόλης, αλλά δυσαρεστημένοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την εικόνα των υδάτων σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου και τους επαίτες στους δρόμους.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρήστου, οι τουρίστες είναι επίσης πολύ ικανοποιημένοι από τα μουσεία της πόλης, τόσο σε ό,τι αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής όσο και την καθαριότητα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 80% των τουριστών που έρχονται από το εξωτερικό, επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για τα ιστορικά της μνημεία.

Εξάλλου, σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η εικόνα που έχουν για τη Θεσσαλονίκη πριν την επισκεφτούν, τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι τουρίστες, αλλάζει προς το καλύτερο μετά από την επίσκεψή τους. Επίσης αισθάνονται ιδιαίτερα ασφαλείς στην πόλη αλλά αξιολογούν αρνητικά την καθαριότητα των δημοσίων χώρων.

Τους κερδίζει το Ιντερνετ

“Εξετάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, από όπου προκύπτει πως το μεγαλύτερο μέρος των ξένων τουριστών μαθαίνει για την πόλη μέσα από διαφήμιση που γίνεται στο ίντερνετ ή άλλη προβολή στα social media, πιστεύω ότι η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (DMO) είναι μεγάλη”, υπογράμμισε ο κ.Χρήστου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τους τελευταίους δύο μήνες από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

“'Έχουν γίνει πολλά και σπουδαία βήματα για την προβολή και την αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης. Χρειάζονται να γίνουν ωστόσο, αρκετές ενέργειες ακόμη για να βελτιωθεί η κατάσταση στην πόλη”, δήλωσε εξάλλου ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Στο πλαίσιο της ίδιας ημερίδας, για τον εναλλακτικό τουρισμό και για προορισμούς υπαίθρου αλλά και για τρόπους χρηματοδότησης, είχαν προσκληθεί για να μιλήσουν η Χρύσα Γρανούζη, πρόεδρος τουρισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η Αθανασία Καράμαλη υπεύθυνη πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών “Άγιος Αντώνιος, η Λία Παπαδράγκα, υπεύθυνη επικοινωνίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, η δρ. Ελένη Μαλούπα διευθύντρια ινστιτούτων φυτικής παραγωγής ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Μαρία Εμμανουλίδου, υπεύθυνη κατεύθυνσης αγροτικού τουρισμού στο Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα “Η άλλη Θεσσαλονίκη-Η ένταξη της υπαίθρου στην τουριστική εμπειρία του City Break”.

Thessaloniki Convention Bureau

Εξάλλου, την παρουσίαση σχεδίου δράσης για την ανάδειξη της συνεδριακής Θεσσαλονίκης, πρόκειται να κάνει το Thessaloniki Convention Bureau, ένας νέος φορέας που δημιουργήθηκε εδώ και μερικούς μόλις μήνες. Βασικός στόχος του είναι η προώθηση της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακό προορισμό και την ανάδειξή της στον παγκόσμιο χάρτη για διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναζωογόνηση της οικονομίας και της τοπικής αγοράς.

Η πρώτη ανοιχτή παρουσίαση του σχεδιασμού λειτουργίας και του πλάνου δράσης του Thessaloniki Convention Bureau θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου και ώρα 17:30 στην αίθουσα "Αλέξανδρος" του ξενοδοχείου Makedonia Palace.

Μέσα στο Μάιο τα πρώτα δρομολόγια της θαλάσσιας συγκοινωνίας

Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει φτάσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τη Σαλαμίνα το πρώτο καράβι που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Όπως ανακοινώθηκε από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, τις επόμενες μέρες θα καταφθάσουν και τα υπόλοιπα δύο και τότε θα ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια. Προς το παρόν εξετάζονται ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τον ελλιμενισμό των καραβιών. Πάντως ο αρχικός σχεδιασμός του εγχειρήματος παραμένει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η ύπαρξη τριών πλοίων, με χωρητικότητα 100 έως 200 επιβατών ανά διαδρομή. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται ανά μία ώρα, θα συνδέουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου με ενδιάμεση στάση στη μαρίνα της Καλαμαριάς, θα διαρκούν περίπου πενήντα λεπτά και το εισιτήριο θα είναι 2,5 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα σε 9 δρόμους σήμερα – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Εργασίες σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έργα σε 9 δρόμους σήμερα – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις