Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το νεοσύστατο Thessalonki Convention Bureau έχει θέσει ως στόχο, με την απαραίτητη δυναμική και στρατηγική σχεδιασμένη πάνω στις διεθνείς τάσεις της συνεδριακής αγοράς, να καθιερώσει την πόλη ως συνεδριακό προορισμό.
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου φορέα, κ Δέσποινα Αμαραντίδου, μιλώντας πρόσφατα στην πρώτη επίσημη και θεσμική παρουσίαση του Thessalonki Convention Bureau, τόνισε ότι στόχος του φορέα είναι να φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα για τα μέλη του αλλά και για την πόλη και ο αριθμός των συνεδρίων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή να αυξηθεί κατά 30% στην επόμενη πενταετία.
Η ύπαρξη του Thessaloniki Convention Bureau είναι αναγκαιότητα για την προσέλκυση μεγάλων ή μικρών διεθνών συνεδρίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί προϋπόθεση για την αναζήτηση και επιλογή ενός προορισμού για συνέδριο. “Η Θεσσαλονίκη έχει τις προϋποθέσεις και τις υποδομές να φιλοξενεί επιτυχώς διεθνή συνέδρια”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, ο οποίος στοχεύει επίσης στο να υπάρξουν περισσότερες αναφορές της πόλης σε διεθνή συνεδριακά δρώμενα, περισσότερες συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάθεση συνεδρίων, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, καλύτερη εξωστρέφεια και τέλος συνεδριακή δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι πρώτες άμεσες δράσεις είναι η καταγραφή της συνολικής συνεδριακής υποδομής της πόλης, η δημιουργία των εξειδικευμένων και κατάλληλων επικοινωνιακών εργαλείων που θα στηρίξουν την προβολή του συνεδριακού τουρισμού και η δυναμική ανάπτυξη συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης. Ταυτόχρονα το TCB αναπτύσσει το απαραίτητο δίκτυο συνεργασιών και συμμετοχών η βάση του οποίου θα είναι η συστηματική πληροφόρηση και η ενεργή συμμετοχή των μελών και υποστηρικτών του.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του ICCA που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και κατατάσσουν τις χώρες και τις πόλεις διεθνώς, σύμφωνα με τον αριθμό συνεδρίων που έχουν φιλοξενήσει, η Ελλάδα για το 2013 βρέθηκε στην 38η θέση με 100 συνέδρια, όταν το 2012 βρισκόταν στην 34η θέση με 114 συνέδρια. Θέσεις έχασε, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, και η Αθήνα, η οποία ωστόσο βρίσκεται πολύ πιο ψηλά στη σχετική κατάταξη και ειδικότερα στην 47η θέση με 49 συνέδρια, όταν το 2012 είχε την 40η θέση με 52 συνέδρια.
“Τη στιγμή που οι προσδοκίες όλων είναι μεγαλύτερες από ποτέ για την τουριστική πορεία της Ελλάδας το 2014, τα στοιχεία του ICCA (International Congress & Convention Association) για την πορεία της διεθνούς αγοράς συνεδρίων το 2013 έρχονται να ταρακουνήσουν και πάλι τα νερά, θυμίζοντας σε όλους ότι η υπόθεση των συνεδρίων δεν είναι εύκολη και θέλει στοχευμένη στρατηγική και δράσεις ουσίας”, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, σε ανακοίνωσή του διερωτώμενος “πόσο πιο χαμηλά πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα στην κατάταξη του ICCA, ώστε επιτέλους να ληφθεί υπόψη ο Συνεδριακός Τουρισμός”.
Σύμφωνα με τον HAPCO “αν πραγματικά μας ενδιαφέρει ως χώρα ο συνεδριακός τουρισμός και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να καταλαμβάνει υψηλότερες θέσεις τότε τα βήματα είναι απλά:
Α) Χρειάζεται πολιτική ανάπτυξης και προώθησης του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού, πέραν των όποιων Κυβερνήσεων και προσώπων
Β) Χρειάζεται Μητροπολοτικό Συνεδριακό Κέντρο, ικανό να φιλοξενήσει μεσαία και μεγάλα συνέδρια (άνω των 10.000 ατόμων)
Γ) Χρειάζεται Εθνικό Μητρώο Συνεδρίων, ώστε να υπάρχουν στοιχεία προς ανάλυση και επεξεργασία
Δ) Χρειάζεται συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από τη διεκδίκηση ενός συνεδρίου έως και την ολοκλήρωση του, πέραν γραφειοκρατικών και λοιπών εμποδίων”.
Οι συνεδριουπόλεις
Σύμφωνα με τον ICCA, η πρώτη δεκάδα πόλεων με τα περισσότερα συνέδρια για το 2013 είναι η εξής: Παρίσι (204), Μαδρίτη (186), Βιέννη (182), Βαρκελώνη (179), Βερολίνο (178), Σιγκαπούρη (175), Λονδίνο (166), Κωνσταντινούπολη 9146), Λισαβώνα (125), και Σεούλ (125).
Σε επίπεδο χωρών, πρώτες έρχονται οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Βραζιλί και η Ολλανδία.
Από τον HAPCO σημειώνεται πάντως ότι ο ICCA αποτελεί αξιόπιστη πηγή άντλησης στατιστικών στοιχείων, με την παράμετρο ωστόσο ότι τα στοιχεία του αναφέρονται κυρίως σε συνέδρια ενώσεων και συγκεκριμένου μεγέθους (μεσαία – μεγάλα συνέδρια). Η Ελλάδα ωστόσο, βάση των συνεδριακών δυνατοτήτων της, φιλοξενεί κυρίως μικρά και μεσαία συνέδρια, διαφόρων τύπων (π.χ. κυβερνητικά, εταιρικά, κτλ), πολλά εκ των οποίων δεν καταμετρούνται από πλευράς ICCA.