Άλλωστε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είχε δώσει υπόσχεση για άμεσες αλλαγές δηλώνοντας “θα προχωρήσουμε γρήγορα. Όσο γίνεται πιο γρήγορα”.
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, αφού παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση «πήρε» το «σαφές μήνυμα» της κάλπης, δηλαδή πως «η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της μετά από δύο χρόνια οδυνηρών αλλά αναγκαίων αποφάσεων», προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τον νέο προϋπολογισμό, στα τέλη του έτους.
Χθες πάντως, ήρθε στο φως το σχέδιο που φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση των χρεών τους προς την εφορία.
Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 48. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σχέδιο που θα πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση της τρόικα, οπότε αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της επόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία αναμένεται να έρθει και πάλι στην Αθήνα το καλοκαίρι.
Η σημερινή ρύθμιση των 12 δόσεων κρίνεται ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ' αυτήν. Ενδεικτικό είναι ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ανακόψει την διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014) οι οποίες στο τέλος Απριλίου σύμφωνα με τα στοιχεία που του υπουργείου Οικονομικών ξεπερνούσαν τα 4,3 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου ενώ η αύξηση τους συνεχίζεται και τον Μάιο
Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο βαθμό που θα υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε αυτήν.
Ρεαλιστική ρύθμιση ζητάει η ΕΣΕΕ»
Με αφορμή δημοσιεύματα για τον σχεδιασμό νέας ρύθμισης, η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας ευνοϊκότερους όρους για το χειμαζόμενο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι φημολογούμενες 48 δόσεις πλέον δεν αρκούν και ότι θα πρέπει να «απλωθούν», φτάνοντας ακόμη και τις 100. Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι η ρύθμιση θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματά της εφόσον μηδενιστούν οι πρόσθετοι φόροι ή τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη. Τέλος, ζητά σταθερή και διαρκή ισχύ της όποιας ρύθμισης. “...Είναι πραγματικά μια ευκαιρία για την Κυβέρνηση να πείσει και να οδηγήσει την Τρόικα σε «έξυπνες» λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης, αντί για τα μέτρα εκφοβισμού και φορολογικής εξόντωσης που κυριαρχούσαν έως τώρα”, ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.
Την ίδια ώρα, επταήμερη προθεσμία για να ρυθμίζουν τα χρέη τους, θα δίνει το ΙΚΑ στους εργοδότες- οφειλέτες εισφορών που είχαν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής είτε στη «νέα αρχή» είτε στο παράλληλο καθεστώς ρύθμισης «παλαιών» (έως 31/12/2012) και νέων (από 1/1/2013) χρεών και δεν έχουν καταβάλει την πρώτη δόση.
Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2014 προχώρησε στο μεταξύ, στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που αντιστοιχούν σε οφειλές ύψους 270 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο εκδόθηκαν 7.498 εντολές για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 1.832 παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων, δρομολογήθηκαν 556 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ υπήρξαν 133 αναγγελίες πλειστηριασμών.