*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Πλησιάζουν οι μέρες για την Τσικνοπέμπτη και πολλοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν να βγουν έξω για να το τσικνίσουν είτε σε ένα ψητοπωλείο, σε κάποια ταβέρνα ή με την παρέα τους σε αυτοσχέδια μπάρμπεκιου στα μπαλκόνια και στις πυλωτές.
Τα κρεοπωλεία της πόλης μας έχουν ήδη προμηθευτεί εμπορεύματα ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Ανάλογα στο ρυθμό των προετοιμασιών έχει μπει και η εστίαση καθώς συνήθως αυτή την μέρα δεν πέφτει καρφίτσα!
«Συνήθως οι περισσότεροι είναι της τελευταίας στιγμής. Και όλα θα εξαρτηθούν και από τον καιρό γιατί οι πιο πολλοί προτιμούν να ψήνουν σε εξωτερικό χώρο. Την στιγμή που μιλάμε, οι μόνοι που έχουν ήδη προμηθευτεί κρεατικά είναι σύλλογοι και μαγαζιά, γιατί προγραμματίζουν. Οι υπόλοιποι ξέρουμε πως θα έρθουν είτε ανήμερα ή την προηγούμενη μέρα. Εμείς όμως είμαστε έτοιμοι και πάμε με βάση τα περσινά δεδομένα», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης κος Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.
«Βασιλιάς» το σουβλάκι
Σχετικά με το ποιο είδος κρέατος προτιμούν προμηθευτούν οι περισσότεροι ανέφερε πως το χοιρινό κυριαρχεί με το σουβλάκι να είναι ο «βασιλιάς» στο μενού! «Τα τελευταία χρόνια, πέρα από τα χοιρινά σουβλάκια, αρκετοί επιλέγουν και το κοτόπουλο λόγω διατροφής. Μετά αρκετοί θα πάρουν πανσέτες ή λουκάνικα», μας είπε.
Όσο για τις τιμές, τόνισε πως «παραμένουν στα περσινά επίπεδα», για να προσθέσει πως «εξαρτάται πάντα και από την ποιότητα του κρέατος».
Σουβλάκια αναμένεται να παραγγείλουν οι περισσότεροι και στις ταβέρνες της πόλης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ο ίδιος είπε σε τηλεφωνική μας συνομιλία πως «οι κρατήσεις είναι ήδη στο 70%, ενώ η πληρότητα για την Τσικνοπέμπτη αναμένεται να φτάσει στο 100%» και συμβούλευσε όσους δεν έχουν μεριμνήσει για το τραπέζι τους να μην το αφήσουν για την τελευταία στιγμή.
Όσο για τα καταστήματα του κλάδου πρόσθεσε πως «Έχουν προετοιμαστεί αναλόγως, όπως άλλωστε το κάνουν κάθε χρόνο, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη κίνηση που αναμένεται εκείνη την ημέρα. Επίσης τα καταστήματα της εστίασης έχουν μεριμνήσει ώστε να μπορούν να παίξουν και συγκεκριμένα τραγούδια που αρμόζουν στην περίσταση. Είναι μια μέρα γιορτής για την πόλη, αρκεί να κάνει καλό καιρό για να βγει ο κόσμος».
Πιο νεαρές ηλικίες αναμένεται να δώσουν και φέτος ραντεβού στην Βασιλέως Ηρακλείου για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη με κρεατικά, μουσική και αλκοόλ. Εκεί κάθε χρόνο, από το μεσημέρι και μετά γίνεται το αδιαχώρητο.
Οι ιδιοκτήτες των γύρω καταστημάτων ευελπιστούν ανάλογη εικόνα να υπάρξει και φέτος.
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν με την πρόγνωση του καιρού, αναμένεται να υπάρξει πτώση του υδράργυρου τις επόμενες μέρες. Η θερμοκρασία την Τσικνοπέμπτη θα είναι από -1 έως και 6 βαθμούς Κελσίου με την ΕΜΥ να κάνει λόγο για χιονόνερο και χιόνι.