Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Για “αλλαγή ατζέντας” μιλά ο Σαμαράς

Από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ έκανε λόγο για μείωση των φορολογικών συντελεστών και αποκατάσταση των αδικιών ...

Για την «αλλαγή ατζέντας» και τη στροφή προς τα θέματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, μίλησε χθες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της απογευματινής, ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Απέδωσε την αλλαγή αυτήν στο γεγονός ότι “ήδη σηκωθήκαμε στα πόδια μας” και “μπήκαν οι βάσεις γι’ αυτό το ελπιδοφόρο αύριο”.

“Εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή είναι να αποκαταστήσουμε μια σειρά από αδικίες που έγιναν. Και που τώρα μπορούμε σιγά - σιγά να τις διορθώνουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στέλνοντας ένα μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα, ενώ αποκάλυψε ότι θα γίνει “πιο ανθρώπινος” ο εισπρακτικός μηχανισμός, ειδικά απέναντι σε όσους “αληθινά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη”. Παραδέχθηκε ότι στο σημείο αυτό έγιναν λάθη, προαναγγέλοντας διόρθωση.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι έγιναν και αδικίες λέγοντας “κι αυτές τις αδικίες τις διορθώνουμε: Για παράδειγμα, από την πρώτη Ιουνίου, το κράτος θα προσφέρει πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη στους ανασφάλιστους που ως σήμερα δεν μπορούσαν να νοσηλεύονται!” Κι αυτό είναι, όπως πρόσθεσε, επί πλέον της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους ανασφάλιστους. Κι επί πλέον της πώλησης φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από όλα πια τα φαρμακεία, πράγμα που θα μειώσει τις ουρές και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Οι τρεις προτεραιότητες

“Έχουμε λοιπόν, μπροστά μας ένα μακρύ δρόμο, αλλά σχεδιασμένο δρόμο, μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, μείωσης του χρέους και διόρθωσης των αδικιών που έγιναν”, είπε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε ακόμη και σε τρια συγκεκριμένα πράγματα:

-Στη γραφειοκρατία, τονίζοντας: Δίνουμε καθημερινά τη μάχη κατά της γραφειοκρατίας. Με την ενιαία αδειοδοτική αρχή, με το fast track, με την αλλαγή του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, με το συμψηφισμό οφειλών των επιχειρηματιών από και προς το δημόσιο, αλλά και μεταξύ τους. Τώρα με το ΦΠΑ, αργότερα και με τις άλλες οφειλές.

- Στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι θέλει μια Ελλάδα που οι υποθέσεις θα τελεσιδικούν στο ίδιο χρονικό διάστημα που τελειώνουν, παρόμοιες, αντίστοιχες υποθέσεις, παντού στον κόσμο

- Μείωση φόρων. Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπόσχεται τίποτα που να μην έχει βρει πώς να το πληρώσει και πρόσθεσε ότι δεν ξεχνά τις μεγάλες προτεραιότητες που έχει θέσει.

”Η μείωση των φορολογικών βαρών – όλων των φορολογικών βαρών – είναι το πιο χειροπιαστό όνειρό μου για την Ελλάδα του αύριο. Μαζί με το χτύπημα της φοροδιαφυγής, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, ώστε να κερδίσουμε το μεγαλύτερο από όλα τα στοιχήματα και τη μεγαλύτερη εθνική ανάγκη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που είναι η μείωση της ανεργίας. Βέβαια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά δεν την παραπέμπουμε στις ελληνικές καλένδες! Το φθινόπωρο θα ανακοινώσουμε «οδικό χάρτη», δηλαδή συνολικό πρόγραμμα και για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια”, είπε.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα την «προσεκτική μείωση των φόρων». Ο ίδιος δήλωσε παράλληλα πως “ούτε για ένα δευτερόλεπτο” δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τη θέση μάχης που υπηρετεί, μετά τον ντόρο που προκλήθηκε από διαρροές σχετικά με ενόχλησή του και πιθανότητα αποχώρησής του από τη συγκεκριμένη θέση.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε λέγοντας ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία.

"Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια. Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Μας λέει μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Απέκτησε την αλαζονεία της εξουσίας πριν γίνει εξουσία. Η δεδηλωμένη όμως δόθηκε από τις εκλογές του 2012. Αλίμονο αν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι νωρίτερα από το ίδιος βήμα είχε μιλήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Θ. Φέσσας

Οι εργασίες της πρωινής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του κ. Θ. Φέσσα ως νέου προέδρου του ΣΕΒ στη θέση του Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Αντί να περιγράφουμε προβλήματα, ας υλοποιούμε λύσεις» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ κατά την πρωινή ομιλία του και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος «θέλει να συνεισφέρει στη σύνθεση, συνεργασία και επίτευξη πρακτικών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και να αποτελέσει καταλύτη για τη διευκόλυνση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος δε προς τις επιχειρήσεις ο κ. Φέσσας ανέφερε πως η νοοτροπία «ο καθένας για το μαγαζάκι του» είναι ξεπερασμένη και καταδικασμένη στην αποτυχία καθώς η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει συνεργασίες και συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, δικτυώσεις, επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας και εξωστρέφεια.

Δασκαλόπουλος για το μήνυμα των εκλογών

Σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτύπωσε ταυτόχρονα τη λαϊκή δυσφορία και την ανάγκη του λαού για ελπίδα. «Ανέδειξε μια τάση απόρριψης του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου. Η λαϊκή ετυμηγορία απονομιμοποίησε τις πολιτικές της ύφεσης, και προέβαλε το αίτημα μιας ριζοσπαστικής αλλαγής που να προσφέρει πάντως λύσεις και προοπτική.

Κατέδειξε πάνω απ' όλα ότι οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν κι άλλη λιτότητα- χρειάζονται όμως μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση για να πιστέψουν και να κινητοποιηθούν» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, παρουσίασε τις προτεραιότητες του Συνδέσμου στις οποίες περιλαμβάνονται: χρηματοδότηση, φορολογία, ενέργεια, ρυθμιστικό περιβάλλον, αναπτυξιακός σχεδιασμός, ανθρώπινο δυναμικό, εξωστρέφεια, έρευνα και καινοτομία. Επίσης, η υιοθέτηση ολοκληρωμένης Βιομηχανικής Πολιτικής με αιχμή το κόστος ενέργειας, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός (νέο ΕΣΠΑ) και ο κοινωνικός διάλογος γύρω από όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Το νέο ΔΣ

Τα μέλη του ΣΕΒ εξέλεξαν το πρωί και το νέο 20μελές ΔΣ του Συνδέσμου στο οποίο παραμένουν 15 επιχειρηματίες που μετείχαν και στην προηγούμενη σύνθεση. Πρόκειται για τους Χ. Κυριαζή (εκτελεστικός αντιπρόεδρος & πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής), Γ. Γιώτη, Σ. Θεοδωρόπουλο, Α. Καλλιτσάντση, Ν. Καραμούζη, Δ. Παπαλεξόπουλο (αντιπρόεδροι), Ε. Βιδάλη (γ. γραμματέας), Α. Μακρίδη (ταμίας) και Ε. Βασιλάκη, Χ. Κομνηνό, Σ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Π. Κυριακόπουλο, Γ. Κωστόπουλο, Κ. Μαραγκό και Β. Φουρλή (μέλη).

Τα νέα μέλη είναι οι Θ. Φέσσας (QUEST Συμμετοχών) , Ε. Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου), Κ. Κόκκαλης (ΙΝΤΡΑΚΟΜ), Γ. Κώτσαλος (INTERAMERICAN) και Π. Μαρινόπουλος (ΦΑΜΑΡ) που εξελέγησαν στη θέση της Σ. Δασκαλάκη- Μυτιληναίου και των Δ. Δασκαλόπουλου, Κ. Αντωνόπουλου, Ε. Δοντά, Δ. Λόη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ