Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοινωνικό μέρισμα: Αύξηση εισοδηματικού ορίου

Από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου...

Αύξηση του εισοδηματικού ορίου για χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχαν χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, και τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα με αντικείμενο την πορεία χορήγησης του μερίσματος.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του κ. Σταϊκούρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταβληθεί «κοινωνικό μέρισμα» σε επιπλέον 115.000 νοικοκυριά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 320.000.

Επιπλέον, 50.000 αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών, αξιολογούνται.

Με βάση τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων και την αξιολόγηση αυτών, αποφασίστηκαν τα εξής:

Διευρύνεται το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.

Όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα και απορρίφθηκαν, καθώς και όσες θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου, θα αξιολογηθούν με τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τα νέα εισοδηματικά όρια.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Τονίζεται ότι, για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις η αξιολόγηση με τα νέα κριτήρια θα γίνει αυτόματα από το σύστημα χωρίς να χρειάζεται υποβολή νέας αίτησης.

“Όπως είχαμε δεσμευθεί, το συνολικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί πλήρως στην κοινωνία”, επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Τι ζήτησε η ΚΕΔΕ

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε χθες αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κεγκέρογλου και τη γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα, ζητήθηκε ένα μέρος από το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης κοινωνικών δομών των δήμων.

Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης στην οποία απο πλευράς ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ήταν η χρηματοδότηση των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ για την περίοδο 2014-2015.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε πως με δεδομένο ότι η κρίση συνεχίζεται και εντείνεται, η διασφάλιση της χρηματοδότησης και της απρόσκοπτης λειτουργίας των κοινωνικών δομών των δήμων και ειδικότερα των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ είναι άκρως απαραίτητη καθώς και φέτος αναμένεται να είναι αυξημένος ο αριθμός των αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών στις παραπάνω δομές.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον κ. Κεγκέρογλου η χρηματοδότηση των παραπάνω δομών για την περίοδο 2014-2015 να είναι τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Ο κ. Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες για την εξοικονόμηση όλου του ποσού χρηματοδότησης, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών της χώρας.

Προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι η ΚΕΔΕ κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας επιπλέον την πρόταση ένα μέρος από το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης αυτών των κοινωνικών δομών.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε ακόμη την άμεση επίλυση αυτής της εκκρεμότητας δεδομένου ότι ο χρόνος για τις απαιτούμενες διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος είναι ελάχιστος. Θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη για την προώθηση και υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ