Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρώτη απόφαση για ομαδικές απολύσεις

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την απόλυση 45 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο...

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την Τετάρτη το αίτημα της οικογένειας Μάνεση για την ομαδική απόλυση 45 εργαζομένων (από τους 74), στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ομαδικών απολύσεων μετά την μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας από τον υπουργό Εργασίας, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Για “πολιτικά και κοινωνικά εγκληματική” απόφαση μιλά η αντιπολίτευση εκτιμώντας ότι αποτελεί την κερκόπορτα για προσφυγές και άλλων επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της μιλά για θυσία των χαλυβουργών με στόχο να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση στην τρόικα ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων καθορίστηκε με πρόσφατο νόμο ο οποίος προβλέπει πως το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στη γενική γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Η Χαλυβουργία Ελλάδος είναι η μόνη επιχείρηση που έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις. Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι στην έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα πριν τη λήψη της απόφασης (την Τρίτη) αναφέρεται σε υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι αν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθούν αστοχίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα, ώστε οι ομαδικές απολύσεις να μην περνούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση για τη Χαλυβουργία, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε ότι οι ομαδικές απολύσεις, σχετίζονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης «να υπάρχει ή να μην υπάρχει». Αν χρεοκοπήσει η επιχείρηση θα φύγουν όλοι και κανείς δε θα ρωτηθεί, πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. Πρόσθεσε επίσης, πως το Συμβούλιο Εργασίας, έχει αυστηρά κριτήρια με τα οποία εξετάζει τα αιτήματα των επιχειρήσεων

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Σε ανακοίνωσή της η Χαλυβουργία Ελλάδος κάνει λόγο για «ημέρα θλίψης και οργής» για την κατάληξη που είχε η προσπάθεια να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο.

«Θλίψη γατί χάνουμε εκλεκτούς και αγαπημένους συνεργάτες ετών και οργή διότι οδηγηθήκαμε σ' αυτή την κατάσταση που μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την έγκαιρη λήψη μέτρων που ανάλογά τους εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τονίζει η εταιρία, μεταξύ άλλων. «Σκοπός της εταιρίας μας παραμένει η επαναλειτουργία του εργοστασίου και επαναπρόσληψη των εργαζομένων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ιστορικό

Η αρχική πρόταση της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2014, ήταν να εγκριθεί η απόλυση 90 από τους 107 εργαζομένους στην επιχείρηση και να διατηρηθούν στην εργασία οι 17.

Ακολούθησε εκτενής διαδικασία διαβουλεύσεων, με έξι συνολικά συνεδριάσεις του ΑΣΕ και δυο τριμερείς συναντήσεις ενώπιον του υπουργού Εργασίας.

Έως τα τέλη Μαΐου υπήρξαν συνεχείς οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων με αποτέλεσμα σήμερα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να μην υπερβαίνουν τους 74.

Μετά την απόφαση του ΑΣΕ, παραμένουν στην επιχείρηση 29 εργαζόμενοι, αντί για τους 17 που ήταν το αρχικό αίτημα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις διαβουλεύσεις η επιχείρηση επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος ενέργειας υποστηρίζοντας ότι, αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των απολύσεων, επρόκειτο να κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστήριξαν ότι το βασικότερο πρόβλημα ήταν το ενεργειακό κόστος, το οποίο ήταν τόσο υψηλό, ώστε να αναγκαστεί να λειτουργεί το εργοστάσιο του Βόλου μόνο με τη νυκτερινή βάρδια, κάτι που συνεπάγετο αυξημένο κόστος αμοιβών αλλά μικρότερη δαπάνη στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επικαλέστηκαν επίσης προβλήματα ανταγωνισμού και κυρίως το γεγονός, ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες προτιμούν την εισαγωγή μεταλλευμάτων από την Ιταλία, σε χαμηλότερες τιμές.

Ήδη, στην Χαλυβουργία Ασπροπύργου δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες οι μονάδες του Χαλυβουργείου και του Ελασματουργείου και λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος στην οποία απασχολούνται 11 εργαζόμενοι.

Από την αρχή του έτους, είχε εφαρμοστεί στην επιχείρηση, το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούν ένα ημερομίσθιο την εβδομάδα η δε αμοιβή τους να μην υπερβαίνει τα 200 ευρώ το μήνα.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλλει στους απολυόμενους, αποζημιώσεις ύψους 492.611 ευρώ.

Η αντιπολίτευση

“Πριν στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης του ΔΝΤ, με την οποία προανήγγειλε συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΣΕΒ από κοινού ενέκριναν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας σαρωτικές ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία”, σχολιάζει ο Δημήτρης Στρατούλης βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η συναπόφαση αυτή κυβέρνησης και ΣΕΒ είναι ακραία αντεργατική, απάνθρωπη και πολιτικά και κοινωνικά εγκληματική”, σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “αποτελεί την κερκόπορτα για προσφυγές και άλλων επιχειρήσεων στο ΑΣΕ, για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, η οποία θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της ανεργίας, θα εντείνει το κλίμα ανασφάλειας των εργαζομένων, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα οδηγήσει στην μετατροπή των χώρων εργασίας σε σύγχρονα εργασιακά κάτεργα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση “αυτής της ακραία αντεργατικής απόφασης”.

Για απόφαση η οποία “οδηγεί αντικειμενικά στη γενικευμένη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η οποία ήταν και παραμένει βασική απαίτηση των μονοπωλίων”, κάνει λόγο ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

“Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, που προλειαίνει το έδαφος, ώστε να γίνουν αποδεκτές και οι νέες απαιτήσεις των δανειστών. Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να είναι λύση σε μια αγορά εργασίας με 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Είναι παραλογισμός”, σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ.

«Έρχεται η Ανάπτυξη… μέσω Ομαδικών απολύσεων;», διερωτάται από την πλευρά του ο τομεάρχης Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης.

ΓΣΕΕ: “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” οι χαλυβουργοί

H Κυβέρνηση, στο «κρυφτούλι» που παίζει με τους δανειστές, θυσιάζει τους χαλυβουργούς με στόχο να επιβεβαιώσει στην τρόικα ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της, επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Αυτό, όπως τονίζει “φάνηκε ξεκάθαρα από τη χθεσινή πλειοψηφική (4 υπέρ έναντι 3 κατά) απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που με την απορριπτική ψήφο του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας ενέκρινε ομαδικές απολύσεις 45 εργαζομένων στη Χαλυβουργία”.

“Λίγες ημέρες μετά την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μετά τις πιέσεις των δανειστών για κατάργηση του νόμου περί ομαδικών απολύσεων το Υπουργείο Εργασίας, με τη στήριξη των εργοδοτών, που πιέζουν μέσω των ομαδικών απολύσεων για τη μείωση του κόστους ενέργειας επιβεβαιώνει με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι δεν έχει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και το σθένος να αρνηθεί τα επαχθή μέτρα των δανειστών. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο περνά με νόμο την έγκριση των ομαδικών απολύσεων από το ΑΣΕ γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η σύνθεση πλειοψηφικά θα στηρίξει τέτοιου είδους αιτήματα”, τονίζει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ υπογραμμίζοντας πως με τις οργανώσεις μέλη της, θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την ανατροπή αυτών των βάρβαρων, άδικων και αντεργατικών πολιτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ