Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ενίσχυση ανάπτυξης, απασχόλησης και μισθών, το αναγκαίο μίγμα πολιτικής

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Συνέχιση του αδιεξόδου στην ελληνική οικονομία εάν δεν ενισχυθούν η ανάπτυξη, η απασχόληση και οι μισθοί, καταδεικνύουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, ενόψει ΔΕΘ.

Τα αποτελέσματα των στοιχείων που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι απογοητευτικά: μείωση αποδοχών εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων κατά 41 δις. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια (2010-2013), επιπλέον μείωση 2 δις ευρώ φέτος, καθίζηση αγοραστικής δύναμης σε επίπεδα του 1980, εκτίμηση για ανεργία 22-23% το 2020 και προσδιορισμός της “ώρας μηδέν” για το ασφαλιστικό σύστημα σε δυο χρόνια από σήμερα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας Σάββας Ρομπόλης, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν τη συνέχιση του αδιεξόδου για την οικονομία, όσο συνεχίζονται οι ασκούμενες πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και της ανεργίας.

Στην Έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα άμεσης παράκαμψης της νεοφιλελεύθερης πορείας με ένα νέο μίγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία, εάν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Μειωση πραγματικού εισοδήματος

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα το 2014 ήταν μικρότερες από αυτές της Σλοβενίας και της Κύπρου. Ανέρχονταν σε 21.930 ευρώ έναντι περίπου 35.000 στην Ισπανία, 39.000 στην Γερμανία, 49.000 στην Γαλλία και 45.000 στην Ιρλανδία.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά την περίοδο 2010-2013, σε συνδυασμό με την διοικητική μείωση των μισθών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, έχει προκαλέσει μείωση του μέσου πραγματικού μισθού κατά 21% έναντι του 2009. Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984.

Ανεργία

Όσον αφορά στην ανεργία για το 2014 η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (περίπου 80.000 λιγότεροι άνεργοι) η οποία όμως κατά κύριο λόγο οφείλεται όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση. Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22-23% του εργατικού δυναμικού (1.150.000 άτομα).

Παράλληλα, ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε και το γεγονός ότι παρά την σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά την περίοδο 2010-2014, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώνεται εξίσου σημαντικά, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος. Τον Απρίλιο του 2014 μόνο ένας στους δέκα ανέργους λάμβανε επίδομα ανεργίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι “αντί να διευρύνεται, το σύστημα προστασίας των ανέργων συρρικνώνεται”. Έμφαση έδωσε και στην ανεργία των ατόμων ηλικίας 45-64, η οποία όπως είπε παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Σχολιάζοντας δε τις εξαγγελίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είπε με νόημα ότι για να δημιουργηθούν 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2020, το ΑΕΠ πρέπει να αυξάνεται ετησίως κατά 8%.

Εξέλιξη ασφαλιστικού και το επερχόμενο baby boom

Το 2016 προσδιόρισε ως έτος κρίσης για το ασφαλιστικό ο κ. Ρομπόλης, αναφέροντας ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας κλπ) έδωσαν ζωή στο σύστημα μόλις για 24 μήνες εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν στο σύστημα η αύξηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και η αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Υποστήριξε δε ότι τα ελλείμματα είναι τόσο μεγάλα, που ακόμη και αν δεν δίνονται συντάξεις, το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό, αν δεν ληφθούν μια σειρά από μέτρα. Είπε ακόμη ότι για να είναι το ασφαλιστικό σύστημα σε θέση να πληρώσει συντάξεις του 2016, θα χρειαστεί, πλέον της κρατικής χρηματοδότησης και των εισφορών, 950 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 2.5 δισ. και το 2028 σε 6,5 δις. Μάλιστα, ο κ. Ρομπόλης είπε ότι το διάστημα 2023-2028 θα έχουμε το αποκαλούμενο “baby boom” δηλαδή θα έχουμε την έξοδο στη σύνταξη των γεννηθέντων το διάστημα 1960-1965, οι οποίοι υπολογίζονται στις 380 χιλ. άτομα, και οι οποίοι θα προστεθούν στα 3 εκατ. των συνταξιούχων. “Το σύστημα τότε θα πρέπει να έχει δισεκατομμύρια για να τους πληρώσει”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθούν νέοι πόροι, εκτός κρατικού προϋπολογισμού “γιατί δεν γίνεται διαφορετικά”.

Σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα εκτίμησε ότι σύμφωνα με την σημερινή τάση στην αναλογία γεννήσεων/θανάτων, η φυσική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού σταματάει το 2044.

Αγωνιστικό κάλεσμα ΓΣΕΕ

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, το ΔΣ της ΓΣΕΕ απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα στο συλλαλητήριο του Σαββάτου (στις 6 στο άγαλμα Βενιζέλου), με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο να υποστηρίζει ότι τα συλλαλητήρια της ΔΕΘ δεν είναι εθιμοτυπικά, αλλά αποτελούν την έναρξη μιας νέας αγωνιστικής “σεζόν”.

Ανακοίνωσε δε ότι πληροφορήθηκε πως στις 2 Οκτωβρίου θα έρθει στην Ελλάδα κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μαζί με δύο πανεπιστημιακούς νομικούς (από Βρετανία και Γαλλία), προκειμένου να προχωρήσει η προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την 6η πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία μεταφράστηκαν σε μέτρα αυτά που προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο. “Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι υποχρεωτικά εκτελεστές από την ελληνική κυβέρνηση”, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι νωρίτερα χθες, δόθηκε στον ίδιο χώρο συνέντευξη Τύπου από τις Ομοσπονδίες των ενστόλων, που θα πραγματοποιήσουν σήμερα πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 6 το απόγευμα, στον Λευκό Πύργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ