Το ΔΝΤ που αντιπροσωπεύει 188 χώρες, προβλέπει πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2014, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις του κατά 0,1% συγκριτικά με τις προβλέψεις του Ιουλίου, ενώ το 2015 αναμένει ανάκαμψη της τάξεως του 3,8%, κατά 0,2% χαμηλότερη από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως.
Η αναθεώρηση που έρχεται μετά και από την υποβάθμιση των προβλέψεων από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποδίδεται στην «αδύναμη και άνιση» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας του ΔΝΤ, του World Economic Outlook, Olivier Blanchard, ο οποίος και υπογράμμισε πως οι χώρες ακολουθούν πολύ διαφορετικούς ρυθμούς.
«Η ανάπτυξη είναι άνιση και ακόμη αδύναμη και παραμένει ευάλωτη σε πολλούς κινδύνους υποβάθμισης», σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, το ΔΝΤ παραπέμπει στην Ευρωζώνη, όπου η οικονομία βρίσκεται σε περίοδο στασιμότητας. Από την άλλη, θετική είναι η εικόνα για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βσαίλειο, όπου καταγράφεται «αξιοπρεπής» ανάπτυξη.
Από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, θετικά είναι τα μηνύματα από την Κίνα, ενώ η Βραζιλία και η Ρωσία (εξ αιτίας της αβεβαιότητας των επενδυτών εν μέσω της ουκρανικής κρίσης) υστερούν.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, στο 4,4% για το 2014 και στο 5% για το 2015.
Σχετικά με τους κινδύνους, το ΔΝΤ κρούει των «κώδωνα του κινδύνου» για τις γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και τη στάσιμη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, η ουκρανική κρίση, οι απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ θεωρούνται επικίνδυνες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Ακόμη, το ΔΝΤ υπογράμμισε τους κινδύνους από την αδύναμη ζήτηση και το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και επεσήμανε πως χρειάζονται τόσο δημοσιονομική πολιτική, όσο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.