Δίκτυο Επιχειρηματικών Φορέων Ελληνικών Επιχειρήσεων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ και με στόχο την έμπρακτη υποστήριξη της διεθνοποίησης και της επέκτασης των παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων του Βορειοελλαδικού Τόξου, στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
Η στρατηγική επιλογή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για τη δημιουργία του Δικτύου στην παρούσα χρονική συγκυρία, αποδεικνύει στην πράξη ότι η ουσιαστική – μέσω του «Δικτύου» - υποστήριξη των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη εξωστρεφών δραστηριοτήτων και η διεθνής δικτύωση των Ελληνικών επιχειρήσεων, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή τους και στη συνέχεια την ανάπτυξή τους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, στο δίκτυο συμμετέχουν εκτός από τον ΣΒΒΕ, η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία, το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στην Βουλγαρία, η Ένωση Ξένων Επενδυτών στην ΠΓΔΜ, το Ελληνο-Ρουμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Ρουμανία, και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Σερβία.
Οι στόχοι
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο πάντως για κατάρρευση του μύθου ότι φεύγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, καθώς όπως είπε πρόκειται για επέκταση δραστηριοτήτων και όχι για μεταφορά επιχειρήσεων. “Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που είναι στα Βαλκάνια δραστηριοποιούνται εξίσου και στην Ελλάδα”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό προκύπτουν και συνέργειες, όπως αυτή που ανακοινώθηκε χθες.
Η θεσμική συνεργασία των φορέων συνίσταται στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, σε δύο ετήσιες συναντήσεις εκ περιτροπής στην έδρα του κάθε φορά, στην πραγματοποίηση ετήσιου συνεδρίου, στη δημιουργία κοινής ιστοσελίδας, στην έκδοση ενημερωτικών δελτίων, στην εκπόνηση ετήσιας μελέτης επιχειρηματικής παρουσίας στις χώρας της Ν.Α. Ευρώπης κ.ά.
Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη
Ο παριστάμενος πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα, κεφαλαιακά, σε επενδύσεις στη Βουλγαρία, σημείωσε ωστόσο ότι οι ελληνικές επενδύσεις μειώθηκαν με την έναρξη της κρίσης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Επενδυτών στη ΠΓΔΜ Άρης Βλάχος, σημείωσε ότι δεν βλέπει αποεπένδυση ελληνικών επενδύσεων στην χώρα, αλλά ούτε και νέες. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι 3η χώρα σε επενδύσεις στην πΓΔΜ.
Σε ότι αφορά τη Σερβία, η διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία Φανίνα Κοβάσεβιτς, τόνισε ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή έχουν γίνει από το 2001-2008 σε διάφορους τομείς. Η κρίση έχει σίγουρα επηρεάσει όπως παρατήρησε, προσθέτοντας όμως ότι τα τελευταία χρόνια έρχονται και νέες επιχειρήσεις στη χώρα.
Όπως τονίστηκε, αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι συγκεκριμένοι φορείς σε επίδοξους επενδυτές είναι την εμπειρία τους από την πολυετή τους παρουσία στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, διευκολύνοντας την δικτύωσή τους.
“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, χτυπάνε ήδη καμπανάκια”
Άμεσες κινήσεις, ειδικά στο θέμα της ρευστότητας, ζητά από την κυβέρνηση η βορειοελλαδική βιομηχανία, καθώς, όπως τονίζεται, τις τελευταίες ημέρες έχουν δεχθεί ήδη τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
Για μια “αρνητική κατάσταση που μας επιστρέφει πίσω στο 2012”, μίλησε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης.
Ερωτηθείς σχετικά με την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, αφού επισήμανε ότι είναι “ακόμη αρχή και ότι η νέα κυβέρνηση έχει τις ευχές και τη στήριξή μας για να επιτύχει το έργο της”, πρόσθεσε ότι “ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα”.
“Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκες οι οποίες τρέχουν. Η βιομηχανία δεν μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι το τέλος Φλεβάρη “να δούμε τι θα γίνει και μετά να καταστρώσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγικής της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά.
Τις τελευταίες μέρες, όπως είπε, υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα τα οποία χτυπούν “καμπανάκι”: Δεν γίνονται δεκτές οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών ούτε ως cash collateral, ενώ κάποιοι ζητούν πληρωμές μόνο σε μετρητά και εγγυητικές καλής εκτέλεσης. Έγινε επίσης λόγος ακόμη και για κρούσματα ακυρώσεων παραγγελιών. “Ξεκινά πάλι η ιστορία του country risk. Άρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κάθε μέρα που περνά επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό”, τόνισε ο κ. Σαββάκης.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιάννης Σταύρου, ανέφερε ότι η διοίκηση του ΣΒΒΕ συμφωνεί σε πολλά σημεία με το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, που προτείνει η νέα κυβέρνηση, καθώς είναι “στο ίδιο πνεύμα των προτάσεων που έχει κάνει ο Σύνδεσμος όλα αυτά τα χρόνια”. Αλλά, όπως υπογραμμίστηκε από τη διοίκηση του ΣΒΒΕ “ρευστότητα, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη πάνε μαζί, δεν μπορείς να τα δεις αποσπασματικά”.