Όπως έγινε γνωστό, η λίστα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ διαρθρωτικά και δημοσιονομικά. Πάντως, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι στη λίστα αυτή δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που μεταφέρουν τα βάρη από τα συνήθη υποζύγια στους έχοντες και κατέχοντες.
Ζητούμενο αυτήν τη στιγμή, είναι το “ξεκλείδωμα” της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, της ευρωβοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ίσως συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να εξετάσουν αν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύεται η Ελλάδα με τους εταίρους της πληρoί τα κριτήρια για να αποδεσμευτεί νέα βοήθεια.
Τι αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές
Απαντώντας σε "διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι «απροετοίμαστη» είτε ότι «υπάρχουν τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας", κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι "οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται - και από τις δύο πλευρές - ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης".
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες και προσθέτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που έχουν προταθεί, είναι η φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό από την οποία προβλέπονται έσοδα 750 εκατ. ευρώ, οι ρυθμίσεις χρεών, το λαθρεμπόριο και οι άδειες τηλεοπτικών σταθμών. Επίσης, έσοδα 1,5 δισεκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις (από 2,2 δισ. που προβλέπονταν έως σήμερα) και ειδικότερα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΛΠ, στα περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΔΙΕ και από την άδεια του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος.
Τι περιλαμβάνει η λίστα
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- 750 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
- 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
- 350 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες
- 600 εκατ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
- 300 εκατ. ευρώ από αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
- 270 εκατ. ευρώ από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
- 250 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
- 225 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
- 200 εκατ. ευρώ από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015, και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,7 δισεκ. ευρώ. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%.
Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5%, και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.
Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις και θα επαναφέρει το δώρο για τις συντάξεις κάτω από το όριο φτώχειας.
Η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος «κοστίζει» 326 εκατ. ευρώ. Συνολικά 600 εκατ. ευρώ κοστίζει η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ γίνεται γνωστό ότι θα διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς για το ΕΚΑΣ, μέτρο με κόστος 82 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων αυτών των παρεμβάσεων το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπολογίζεται 3,7 δισ. ευρώ.
* Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
* Κατάργηση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
* Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων.
* Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
* Εφαρμογή ενός «οργανικού» νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
* Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
* Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
* Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Εξετάζονται, επίσης, μέτρα που έμειναν στα συρτάρια και σχετίζονται με προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών.
Ακόμη, εξετάζεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απορρίπτονται περικοπές μισθών για περίπου 70.000 εξ αυτών (σ.σ. αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που είχε χορηγηθεί προσωπική διαφορά μετά την κατάργηση σειράς ειδικών επιδομάτων).
Επίσης, η κυβέρνηση ζητά να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.
Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ-EIB) αλλά και να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων, μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF
Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο
Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές. "Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης" τονίζουν χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, χωρίς όμως να αποκλείουν να παραμείνει ως έχει φέτος. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 12.000 ευρώ σημειώνουν ότι θα γίνει σταδιακά. Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι θα πληρωθεί κανονικά η δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
Εξάλλου, από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν ότι υπάρχει Fat TAX (φόρος στα προϊόντα με υψηλά λιπαρά), όπως και σκέψεις για αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
Το μήνυμα της Μέρκελ
Η Ελλάδα διαθέτει έναν βαθμό ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει, όμως «το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ. «Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί και πρόκειται να εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια επίσκεψή της στο Ελσίνκι.