Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεν πληρώνεται σήμερα η δόση στο ΔΝΤ

Η ελληνική πλευρά ζήτησε να ομαδοποιηθούν τα οφειλόμενα προς το Ταμείο και να πληρωθούν στο τέλος του Ιουνίου...

Αίτημα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για αποπληρωμή του συνόλου των δόσεων της χώρας προς το Ταμείο στο τέλος Ιουνίου, υπέβαλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συνολικά οι δόσεις είναι ύψους 1,5 δις. Ευρώ και η πρώτη από αυτές έπρεπε να καταβληθεί κανονικά σήμερα.

Το αίτημα ομαδοποίησης των οφειλομένων δόσεων επιβεβαίωσε χθες το βράδυ και η πλευρά του ΔΝΤ. Το Ταμείο διευκρίνιζε ότι τα μέλη του έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ομαδοποίηση των δόσεων που οφείλονται εντός ενός ημερολογιακού μήνα. Αυτή η δυνατότητα δίνεται βάσει απόφασης που έχει ληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄70.

«Οι ελληνικές Αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα (σ.σ. χθες) ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Κύκλοι της ΤτΕ μιλούν για «τεχνικής φύσης παρέμβαση που δεν δικαιολογεί πανικό».

Αν και κυκλοφορούσε αρκετό καιρό τώρα ως σενάριο, η απόφαση αυτή από την ελληνική πλευρά δεν θεωρούταν δεδομένη και κρίνεται ως μέσο πίεσης για επίτευξη συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι λίγες μόνο ώρες πριν, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιούσε τις πληρωμές προς το Ταμείο. Διαβεβαίωνε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα αρχίσει κατά τα προβλεπόμενα να αποπληρώνει το ΔΝΤ προχωρώντας σήμερα, Παρασκευή, σε μια πρώτη καταβολή.

Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης πως οι πληρωμές προς το ΔΝΤ θα πραγματοποιηθούν. «Τα λόγια του ήταν: 'Μην ανησυχείτε'. Συνεπώς είμαι πεπεισμένη».

Τι ζήτησαν οι δανειστές

Αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ειδικού καθεστώτος στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, όπως και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση και για την οποία ενημέρωσε την Τετάρτη τον πρωθυπουργό ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Οι δανειστές προτείνουν αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ που να τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει σε έσοδα 1% του ΑΕΠ και να προβλέπει έναν συντελεστή 23% και έναν 11% στον οποίο θα υπαχθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία. Επίσης, αναφέρει η πρόταση των δανειστών, πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των εξαιρέσεων και εξάλειψη των εκπτώσεων του ΦΠΑ που προβλέπονται σήμερα για τα νησιά.

Παράλληλα, προτείνεται ο περιορισμός των περιθωρίων φοροδιαφυγής με πιο αυστηρό προσδιορισμό των αγροτών, η λήψη μέτρων για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2015 και αύξηση στο 100% της προκαταβολής των φόρων επιχειρήσεων και επαγγελματιών για το 2016. Προτείνεται επίσης σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Η πρόταση των θεσμών κάνει λόγο για περιορισμό των εξαιρέσεων που προβλέπονται στη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, καθώς και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης και του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η πρόταση των εταίρων προβλέπει προσαρμογή των συντελεστών φορολογίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016.

Ακόμη, η πρόταση περιλαμβάνει εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη, καθώς και απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

Επιπλέον οι δανειστές προτείνουν επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις η εφαρμογή των οποίων, κατά την κρίση του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία. Κατά το υπουργείο Οικονομικών, η συμφωνία-επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη απαιτεί άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τέτοιες προτάσεις, όπως τονίζεται.

Αλλά και κυβερνητική πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι το κείμενο των πέντε σελίδων που παρουσιάστηκε στη συνάντηση των Βρυξελλών είναι ένα κείμενο το οποίο απορρίπτεται ως βάση συζήτησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, είναι μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Η ελληνική πρόταση

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση» και βάση διαπραγμάτευσης αποτελεί η δική της πρόταση, η οποία αναλύεται σε 47 σελίδες και είδε χθες το «φως» της δημοσιότητας.

Την ελληνική πρόταση δημοσιοποίησε χθες η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων ότι για το 2015 θα υπάρχει πλεόνασμα της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές έχουν προτείνει πλεόνασμα της τάξης του 1%του ΑΕΠ. Για τα επόμενα έτη προβλέπεται πλεόνασμα 1,5% το 2016, 2,5% για το 2017 και 3,5% από το 2018 μέχρι το 2022.

Επίσης, η ελληνική πλευρά ζητεί τρεις συντελεστές ΦΠΑ -6%, 11% και 23%-, με το χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός.

Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα, μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.

Προβλέπονται ακόμη νέες κλίμακες έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα ως εξής:

-από 12.000-20.000 ευρώ: 0,7%

-20.001-30.000 ευρώ: 1,4%

-30.001-50.000 ευρώ: 2%

-50.001-100.000 ευρώ: 4%

-100.001-500.000 ευρώ: 6%

-500.001 ευρώ και άνω: 8%

Ακόμη προτείνονται: Ειδική εισφορά για μεγάλες επιχειρήσεις (1,064 δισ. ευρώ), Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις ( ύψους 100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016), φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών και άλλων ειδικών πολυτελείας (της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ετησίως), τέλη συχνοτήτων ( ύψους 20 εκατ. ευρώ), πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα (120 εκατ. ευρώ φέτος και 90 εκατ. ευρώ το 2016).

Ετοιμάζονται εναλλακτικές;

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε χθες ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της μειώθηκαν μετά τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδα και ότι η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δανειστές εντός των επομένων ημερών.

Παράλληλα, κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή την πλήρη αντίθεσή της στο πεντασέλιδο κείμενο που της παρουσιάστηκε.

Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διάφορες επικοινωνίες του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ, ενώ νέα σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο θα γίνει το βράδυ στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ