Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διάθεση αγροτικών προϊόντων σε ευάλωτες ομάδες

Συντονισμός των υπουργείων Εργασίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την καλύτερη υλοποίηση του κανονισμού ...

Την δημιουργία ενός πλαισίου για την καλύτερη υλοποίηση του κανονισμού που αφορά τα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο αξιοποίησης γεωργικών προϊόντων για τις ευάλωτες ομάδες προωθούν τα υπουργεία Εργασίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας.

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και σύμβουλοι των αρμόδιων υπουργείων με θέμα την υλοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του κανονισμού 1031/14 σχετικά με τα συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο αξιοποίησης γεωργικών προϊόντων για τις ευάλωτες ομάδες.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασαν τον κανονισμό και πως αυτός υλοποιήθηκε το 2014, ενώ ανέλυσαν και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την υλοποίηση του, τα οποία εντοπίστηκαν σε δύο κύριους άξονες: στον τρόπο κατανομής των διαθέσιμων τόνων των προϊόντων στους παραγωγούς και στον τρόπο διάθεσης των προϊόντων στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκαν στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για του Απόρους), και το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση Κοινωνικών Συμπράξεων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου ωφελούμενων και την διαχειριστική επάρκεια των φορέων και πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την διαχείριση των γεωργικών προϊόντων προς απόσυρση.

Σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση των στελεχών των υπουργείου Εργασίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να καθοριστούν οι απαιτούμενες λεπτομέρειες του προγράμματος.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα εξής:

• Βασική πολιτική αρχή υλοποίησης του κανονισμού είναι η δίκαιη, αναλογική, διαφανής και αποτελεσματική εφαρμογή του, προκειμένου όλες οι οργανώσεις παραγωγών, καθώς και οι μεμονωμένοι παραγωγοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής. Μια τέτοια αντιμετώπιση, πέραν της αποτροπής αδικιών και μεροληψίας, θα συμβάλλει στην ορθολογική συμπεριφορά της αγοράς και στην εξάλειψη ανισοτήτων.

• Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του ΥΠΑΠΕΝ και σε ότι αφορά στην διανομή στους τελικούς δικαιούχους ( άπορους και λοιπές ευπαθείς κατηγορίες πολιτών), μέσω της συνεργασίας του με τις Κοινωνικές Συμπράξεις – δομές αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

• Για την καλύτερη και έγκαιρη προετοιμασία, σε θεσμικό και λειτουργικό επίπεδο, δημιουργήθηκε τεχνική επιτροπή, από εκπροσώπους των υπουργείων και των οργανώσεων παραγωγών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί σύντομα το συνολικό πλαίσιο εφαρμογής του κανονισμού.

Επέκταση έκτακτων μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβανόμενη τη σοβαρή απειλή διαταραχής της αγοράς των οπωροκηπευτικών από τη συνέχιση των Ρωσικών απαγορεύσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων προχώρησε στην επέκταση των συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών έως 30 Ιουνίου 2016.

Η πρόταση της Επιτροπής αφορά σε υλοποίηση δράσεων απόσυρσης (που συμπεριλαμβάνουν τη δωρεάν διανομή), πρώιμης συγκομιδής και μη συγκομιδής που θα εκτελεστούν στο διάστημα από 01/08/2015 έως 30/06/2016 ή μέχρις εξάντλησης των ποσοτήτων των προϊόντων που προβλέπονται στην πρόταση.

Για τη χώρα μας έχουν προταθεί τα παρακάτω προϊόντα και ποσότητες:

• Μήλα και αχλάδια : 2.500 τόνοι

• Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια : 16.300 τόνοι

• Ντομάτες καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια, αγγουράκια : 1.350 τόνοι

• Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια : 7.950 τόνοι

• Ροδάκινα και νεκταρίνια : 20.900 τόνοι

Προβλέπεται επιπλέον μια μέγιστη ποσότητα 3.000 τόνων την οποία πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει και πως θα την κατανείμει ανάμεσα στις ομάδες προϊόντων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος των μέτρων ανέρχεται για τη χώρα μας περίπου στα 21 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ